Sivut

keskiviikko 27. syyskuuta 2017

Oumph tikka masala – helppo intialainen


Tuli tehtyä yhtä parhaista koskaan itse tekemistäni intialaisista. Tämä ei ole Linssinöörin mittapuulla ihan nopeimpia reseptejä, mutta kuitenkin varsin kohtuullinen. Tähän tulee selkeä ja suoraviivaisesti valmistuva, tosin aika montaa maustetta sisältävä masala-kastike, ja sattumiksi siihen Oumph-soijapaloja tai muuta kasviproteiinia. Kastikkeeseen otin aika lailla vaikutteita Jävligt gott -blogista.

En ole ihan varma, voiko tätä oikeaoppisesti sanoa tikka masalaksi, koska tässä ei marinoida mitään. Pikaisella googlauksella sain käsityksen, että tikka viittaa marinoitujen lihanpalojen valmistustapaan ja masala taas siihen mausteiseen kastikkeeseen. Linssinöörin maksimaalisen helppouden periaatteeseen ei kuitenkaan oikein istu, että jokin kastikkeeseen laitettava asia erikseen vaivauduttaisiin marinoimaan. Tikka myös kuulostaa kivalta, joten antaa mennä: Oumph tikka masala!

Jos Oumph ei ole entuudestaan tuttu. kyseessä on ruotsalainen soijapohjainen lihankorvike. Oumphin virallinen nimi on "Oumph!", mutta koska en kestä tuota huutomerkkiä, puhun siitä ihan vaan Oumphina. Oumph on mielestäni kaikkein parhaimman makuinen vegaaninen lihankorvike. Se muistuttaa aika paljon kanaa, siinä missä nyhtökaura ehkä tuo enemmän mieleen punaisen lihan ja härkis taas sopii jauhelihan tilalle. Oumphia saa ainakin K-ryhmän kaupoista, en ole varma, saako muualta.

Oumphin huono puoli on sen kallis hinta. Lähikaupassamme 280 gramman pussi maksaa yli kuusi euroa, mikä kyllä jo ainakin säännöllisemmässä käytössä kirpaisee. Nyt onnistuinkin löytämään Oumphia alle viiden euron pussihintaan, ja sen verran olin valmis hyvästä tuotteesta maksamaan. 

Uskoisin, että tämä resepti toimii ihan hyvin myös yhdellä pussillisella Oumphia, jolloin kastiketta tulee vaan suhteessa enemmän. Kahdella pussilla tuli tosi tosi tuhti ja lihaisan oloinen satsi. Toki voi hyvin käyttää muutakin kasviproteiinia, esimerkiksi tuolla Jävligt gott -blogissa vastaavaan kastikkeeseen laitetaan maustamatonta tofua.

Tikka masalasta puheenollen on vielä pakko kertoa anekdootti. Olen nimittäin tasan kerran käynyt Kirkkonummen Masalassa, ja näin sillä reissulla peräti kaksi tikkaa. Taisivat olla käpytikkoja. Masala olikin tikka-Masala!



Oumph tikka masala

2 pussia maustamattomia Oumph-paloja (chunks)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 laakerinlehteä
3 x 3 cm pala inkivääriä
1 rkl currya
1 rkl garam masalaa
1 tl kardemummaa
1 tl kurkumaa
1 dl vettä
500 g tomaattimurskaa
300 g Yosa Greek Styleä (tai kaurakermaa/-fraichea)
suolaa ja pippuria
tuoretta korianteria
öljyä paistamiseen

1. Pilko sipuli ja kuullota sitä öljyssä laakerinlehtien kanssa. Lisää muut mausteet, raastettu valkosipuli ja inkivääri sekä noin desilitra vettä. Paista puolisen minuttia, ja sinulla on maustetahna.
2. Lisää tomaattimurska ja keittele noin 15 minuuttia. Näihin aikoihin voi olla hyvä laittaa riisi kiehumaan, jos aiot syödä sitä lisukkeena. Lisää pannulle vielä Yosa Greek Style ja anna kiehahtaa.
3. Kaada keitos toiseen astiaan, lisää pannulle öljyä ja laita siihen Oumph-palat paistumaan. Paistele sen aikaa, että Oumphit saavat hieman paistopintaa ja ovat pääpiirteittäin sulaneet.
4. Kalasta kastikkeesta laakerinlehdet pois. Halutessasi voit ajaa kastikkeen tasaiseksi sauvasekoittimella, tosin itse en niin tehnyt. Kaada kastike pannulle ja keittele vielä muutama minuutti. Pannu tulee aika täyteen, jos käytät kaksi pussia Oumphia, joten kannattaa käyttää mahdollisimman isoa pannua.
5. Mausta suolalla, pippurilla ja tuoreella korianterilla.


Vaivalloisuusaste: Linssinöörin resepteissä sijoittuu sinne jo vähän työläämmälle laidalle, mutta tikka masala -ruuaksi varmasti taas verrattain helppo ja ennen kaikkea nopea.

1-vuotiaan arvio: Maisteli kyllä, mutta Oumph taisi olla vähän sitkeää, eikä kovin paljon mennyt kaupaksi.

sunnuntai 17. syyskuuta 2017

Terveelliset pikabrowniet


Tähän kakkuun et tarvitse kuin kolmea raaka-ainetta, tai ehkä neljää, jos haluat lisämausteeksi pähkinöitä. Pähkinät paahtuivat uunissa oikein herkullisiksi, joten niitä suosittelen kyllä lisäämään. 

Törmäsin reseptiin ruotsalaisessa vegaaniruokaryhmässä Facebookissa, ja se kuulosti niin helpolta ja herkulliselta, että oli pakko kokeilla.

Lopputulos oli hyvänmakuinen, mutta ei kylläkään kovin makea eikä siinä mielessä ihan perinteisen suklaakakun oloinen. Toimii mielestäni hyvin välipalana tai terveellisenä kahvileipänä, mutta todelliseen makealla mässäilyyn moni saattaa tarvita hieman järeämmät herkut.

Alkuperäinen resepti vinkkaa mahdollisiksi lisukkeiksi myös esimerkiksi vadelmia, kookosta tai tummaa suklaata. Varmasti kokeilemisen arvoisia nekin.

Tätä tehdessä opin myös sellaisen kiinnostavan seikan, että maapähkinävoi on mahdollista polttaa mikrossa samaan tapaan kuin suklaakin. Tiedättehän, kun suklaata sulattaa mikrossa ja sitten se yhtäkkiä kärähtääkin ja herkullisen suklaan joukkoon ilmestyy hirveitä palaneita möykkyjä. Maapähkinävoille tapahtuu samoin. Äläpä siis sinä tee niin kuin minä teen, vaan pehmitä maapähkinävoita mikrossa vain hetki kerrallaan ja jäähdytä ja ehkä myös sekoita välillä.


Kolmen aineksen browniet

4 banaania (mielellään mahdollisimman kypsiä)
1,5 dl maapähkinävoita
2,5-3 rkl kaakaojauhetta

lisämausteeksi saksanpähkinöitä

1. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
2. Muussaa banaanit tasaiseksi mössöksi.
3. Pehmitä maapähkinävoita yhteensä noin minuutin ajan korkeintaan 10 sekunnin pätkissä.
4. Sekoita banaanimössö, maapähkinävoi ja kaakaojauhe. Halutessasi voit laittaa joukkoon pähkinöitä tai muita lisukkeita, mutta itse laitoin pähkinöitä vain kakun päälle.
5. Voitele vuoka ja levitä taikina siihen.
6. Paista uunissa 20-25 minuuttia.
7. Tiiviimmän rakenteen saamiseksi valmista kakkua voi olla hyvä pitää jääkaapissa jonkin aikaa ennen palojen leikkaamista.


Vaivalloisuusaste: Helppo, vaivaa tuottavat lähinnä banaanin muussaus ja maapähkinävoin sulattaminen.

1-vuotiaan arvio: Maistoi mutta sylki pois.



sunnuntai 10. syyskuuta 2017

Kikherne-kesäkurpitsapihvit

Vielä on kesäkurpitsaa jäljellä! Siltä ainakin vaikuttaa, vaikka en pysykään täysin perillä satokauden tuoreimmista käänteistä täällä Itä-Pasilan betonipuutarhassa.

Laitoin kesäkurpitsaa ex tempore -pihveihin kikherneiden kanssa, ja lopputuloksesta tuli yllättävänkin hyvä. Kikhernejauho on erinomainen sidosaine, ja pihveistä tuli kiinteitä ja purutuntumaltaan mukavia. 

Suolan määrä on tällä ohjeella ehkä vähän liiankin taaperoystävällinen, joten suht suolaiseen ruokaan tottuneiden aikuissyöjien voi olla hyvä lisätä vähän suolaa tai laittaa soijakastiketta enemmän. Porkkana ei ole tässä mitenkään pakollinen, mutta viskasin mukaan yhden, kun olin kerran jo kesäkurpitsan kanssa päässyt raastamisen makuun.

Raa'an taikinan makua ei kannata säikähtää. Kikhernejauho maistuu raakana pistävän hernemäiseltä, mutta kypsennettynä maku on oikein mieto ja hyvä.



Kikherne-kesäkurpitsapihvit

1 prk käyttövalmiita kikherneitä
1/2-1 pieni kesäkurpitsa
1 porkkana
1 dl kikhernejauhoja
1 dl korppujauhoja
1 rkl soijakastiketta
1 rkl sitruunamehua
1 rkl valkosipulijauhetta
1/2 rkl juustokuminaa
1/2 tl mustapippuria
öljyä paistamiseen
(suolaa)

1. Raasta kesäkurpitsa ja porkkana. Muussaa kikherneet esimerkiksi muussinuijaa ja haarukkaa käyttäen.
2. Sekoita joukkoon loput aineet.
3. Muotoile taikinasta pieniä palloja ja litistä ne pannulla pihveiksi. Paista öljyssä.


Vaivalloisuusaste: Jos vain jaksaa raastaa, muu on helppoa. Kesäkurpitsa on kuitenkin mielestäni verrattain aika ok raastettava.

1-vuotiaan arvio: Maistui hyvin etenkin tuoreeltaan. Toisena päivänä uudelleen lämmitettynä ei niin innostunut, mutta niin käy usein muidenkin ruokien kanssa. Kuka sitä nyt kahtena päivänä samaa...

maanantai 4. syyskuuta 2017

Mikrobataatit nyhtökauratäytteellä


Olen pitänyt bataattia herkullisena mutta vaikeasti käsiteltävänä kasviksena. Aiempaa avautumista ja asian ratkaisuyrityksiä voi lukea täältä

Hiljattain bataattisuhteeni kuitenkin mullistui, kun opin, että bataatin voi kätevästi kypsentää mikrossa. Näin välttyy raa'an ja kivikovan bataatin väkivaltaiselta kuorimis- ja pilkkomisoperaatiolta. 

Ei bataatti mikrossakaan ihan nopeinta pikaruokaa ole. Kypsymisaika riippuu bataatin koosta ja varmaan mikron tehostakin. Meidän mikrossa iso bataatti ei kypsynyt vielä kymmenessäkään minuutissa, vaan kesti vartin verran ennen kuin se oli sisältäkin kypsä.

Täytin bataatit uuniperunatäytteen tyylisellä tahnalla, jossa pääraaka-aineena on nyhtökaura. Hyvältä maistui! Makea bataatti ja suolainen täyte täydensivät hyvin toisiaan. Samaa täytettä voi toki kokeilla uuniperunoihinkin.

Kypsennettävän bataatin määrä kannattaa mitoittaa sen mukaan, paljonko syöjiä on. Meillä oli niin isoja bataatteja, että puolikas riitti yhdelle aikuiselle kerta-annokseksi. Puolitin kypsän bataatin poikittaissuunnassa ja tein puolikkaisiin viillot, joihin täyte laitettiin


Mikrobataatit nyhtökauratäytteellä

bataattia

1 pkt nyhtökauraa
1 prk kaurafraichea
1 punasipuli
reilu kourallinen tilliä
sitruunapippuria
suolaa
sinappia

1. Pistele bataatti haarukalla täyteen reikiä. Kääri se kostutettuun talouspaperiarkkiin ja laita lautaselle mikroon viideksi minuutiksi. Käännä bataatti toisin päin ja mikrota vielä toiset viitisen minuuttia. Tunnustele tökkimällä haarukalla tai veitsellä, onko bataatti kypsä myös keskeltä. Tarvittaessa kypsennä vielä lisää.
2. Bataatin ollessa mikrossa valmista täyte. Pilko punasipuli pieneksi ja sekoita kaikki ainekset. Laita mausteita ensin vähän ja lisää makusi mukaan.
3.  Tee kypsään bataattin viilto, johon laitat täytteen. Voit myös laittaa bataatin päälle hieman margariinia tai öljyä ennen täyttämistä.


Vaivalloisuusaste: Helpohko. Bataatti ja täyte täytyy toki molemmat valmistaa erikseen, mutta bataatti ei vaadi kovin kummoisia toimenpiteitä, ja täytteeseen tarvitsee vain pilkkoa sipuli ja sekoittaa ainekset.

1-vuotiaan arvio: Ei suostunut maistamaan muuta kuin pelkkää nyhtökauraa ennen kuin se sekoitettiin täytteeseen. Bataatista olisi varmaankin tykännyt, mutta kun ei maista niin ei maista.

perjantai 1. syyskuuta 2017

Linssinööri Kotilieden ruokablogikilvassa - käy äänestämässä!

Kuten Facebookissa jo viestittelinkin, Linssinööri on päässyt finaaliin Kotilieden ruokablogikilpailussa. Loppusuoralla on yhteensä 25 blogia.

Olisi mahtavaa, jos juuri sinä kävisit äänestämässä! Se onnistuu täällä: https://kotiliesi.fi/kilpailut/kenesta-kotilieden-uusi-ruokabloggaaja-aanesta-suosikkiasi/

Kilpailun voittajat pääsevät halutessaan lehden ruokablogiyhteisöön. Olisihan se hieno mahdollisuus Linssinöörille, ja samalla saataisiin helppoja vegaanisia reseptejä yhä useamman tietoon!

Äänestäjien kesken arvotaan myös kosmetiikkapalkinto, joten sellaistakin hyötyä äänen antamisesta voi saada. Äänestäminen onnistuu helposti klikkaamalla yhtä nappulaa ja jättämällä omat tiedot.