Sivut

perjantai 29. joulukuuta 2017

Vegaaninen juustokakku Tuulispään leivontakirjasta


Linssinöörin vakituinen koemaistaja täytti hiljattain kaksi vuotta, ja synttärisankarille piti totta kai leipoa kakku. Minun on jo pitkään tehnyt mieli päästä testaamaan Satu Sainion Tuulispään leivontakirjan reseptejä, ja nyt tarjoutui oiva tilaisuus. Olen aina tykännyt kovasti juustokakuista, ja oli aika, jolloin pidin niitä jonkinlaisena bravuurinani. En ole kuitenkaan koskaan aiemmin tehnyt juustokakkua vegaanisena. 

Tuulispään leivontakirjasta löytyikin hyvä perusohje, johon ei edes tarvita erikoisia aineksia. Hyydyttäminen onnistuu soijajugurtilla - joka onkin aivan supertuote leivontaan etenkin kananmunaa korvaamaan, koska se tosiaan hyytyy paistettaessa.

Tuulispään leivontakirja on mainio vegaanisen leivonnan opas, josta löytyy paljon ihania reseptejä sekä vankkaa perustietoa siitä, miten leivonta onnistuu ilman eläinperäisiä tuotteita.

Mutta mikä on Tuulispää? Se on Somerolla sijaitseva eläinten turva- ja vanhainkoti, jossa asuu kymmeniä eläimiä. Suurin osa niistä on entisiä tuotantoeläimiä, joiden elämä olisi ilman Tuulispäätä jo päättynyt. Leivontakirjan sivuilla ja reseptien nimissä seikkailee Tuulispään asukkaita, ja osa kirjan tuotoista menee Tuulispään hyväksi.

Tämä juustokakkukin on kirjassa nimetty Tuulispään asukkaan mukaan: Nunnun pieni juustokakku. Nunnu on nauta, joka olisi päätynyt teurastamolle, koska se on poika, eikä siksi tuota maitoa. Saman kakun voi tehdä myös isompana versiona, jolloin siitä tulee Jenniferin iso juustokakku - sekin Tuulispään lehmän mukaan nimetty.

Jos haluat ison kakun, tee keksipohjaa ja täytettä kaksinkertaiset annokset ja paista 1 tunti ja 15 minuuttia. Peitä kakku 45 minuutin kohdalla leivinpaperilla, jotta pinta ei tummu. Isolle kakulle käy halkaisijaltaan 24 cm vuoka, kun taas tälle pienelle kannattaa käyttää 16 cm vuokaa.

Vielä sananen tuorejuuston valinnasta: Käytin kakkuun Sheesen tuorejuustoa, koska se oli ainoaa soijatuorejuustoa lähikaupassamme. Juuri samaan aikaan kun kakku oli uunissa, tulin lukaisseeksi Satu Saunion blogista, että hän ei suosittele sitä makeisiin leivonnaisiin. No, meni jo. Ymmärrän, mitä hän tarkoittaa, koska Sheesessä on tosiaan hieman suolainen ja hapan maku. Tosi hyvää tästä kakusta tuli minusta silti, mutta jos mahdollista, ehkä tosiaan kannattaa suosia tässä esimerkiksi Tofutti-merkkistä juustoa!

Pidän tässä kakussa siitä, että tämä ei ole yhtään raskas, vaikka täyteläinen ja mehevä onkin. Sokerin ja rasvan määrä ei ole mitenkään överi, ja moniin juustokakkuihin verrattuna tämä on varmaan - jos ei nyt suoranaisesti terveellistä niin - vähemmän epäterveellistä. Sitruunan maku on sopivan mieto ja raikas.


Jos etsit tuhdisti sitruunaista kakkua, kokeile tätä: Helppo vegaaninen sitruunamutakakku

Jos taas haussa on terveellinen mutta helppo kakku, miten olisi tämä: Terveelliset pikabrowniet

Vai oletko vaahterasiirapin ja pekaanipähkinän ystävä? Minä olen! Tämä kakku on oma henkilökohtainen suosikkini: Tahmea vaahterasiirappi-pekaanikakku



P.S. Satu Sainion leivontablogi Kamomillan konditoria kannattaa ehdottomasti tsekata. Sieltä löytyy vegaaninen ratkaisu useimpiin leivontapulmiin, joita tavalliselle kuolevaiselle voi kuvitella tulevan eteen.

P.P.S. Tuulispään eläinsuojelukeskusta on kiva seurata Facebookissa. Samassa paketissa tulee tärkeää asiaa eläinten arvostuksesta ja söpöjä, piristäviä eläinkuvia, jotka täyttävät hyvin kissavideontarpeen.



Vegaaninen juustokakku

"Nunnun pieni juustokakku"

Keksipohja
100 g rapeita vegaanisia keksejä, esim. digestive
2 rkl vegaanista margariinia

Soijatuorejuustotäyte
225 g maustamatonta soijatuorejuustoa
2 dl maustamatonta soijajugurttia
2 rkl sitruunamehua
1/2 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
1/4 tl vaniljajauhetta (tai 2 tl vaniljasokeria)

1. Leikkaa leivinpaperi 16 cm irtopohjavuoan pohjalle. Jos sinulla ei ole sopivaa irtopohjavuokaa, voit käyttää muuta vastaavan kokoista vuokaa, jonka vuoraat leivinpaperilla. Vuoraamista helpottaa, jos ensin rutistat paperin palloksi, kastelet sen ja puristat vielä veden pois. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
2. Murusta keksit muruiksi käsin tai tehosekoittimella. Sulata margariini ja sekoita keksimurskaan. Painele seos vuoan pohjalle tiiviiksi kerrokseksi.
3. Notkista soijatuorejuusto kulhossa sähkövatkaimella. Lisää joukkoon muut täytteen ainekset ja sekoita sähkövatkaimella tasaiseksi. Kaada täyte keksipohjan päälle ja tasoita pinta.
4. Paista juustokakkua uunin keskitasolla 45 minuuttia. Anna kakun jäähtyä vuoassaan huoneenlämpöiseksi. Siirrä se sen jälkeen jääkaappiin ja anna tekeytyä vähintään kuusi tuntia. Kakku kiinteytyy jäähtyessään. Käy kakun reunat varovaisesti veitsellä läpi vuokaa irrottaessasi, jotta kakku ei jää reunoihin kiinni.

(Reseptin lähde: Satu Saunio: Tuulispään leivontakirja. Finn Lectura, 2015.)


Vaivalloisuusaste: Helppo ja selkeä, tuskin paljon helpompaa juustokakkuohjetta onkaan.

2-vuotiaan arvio (tosiaan, se on jo 2-vuotias!): Hyvää, maistui. Ei kuitenkaan aiheuttanut suurempaa "lisää"-kinuamista, mikä on ihan hyvä juttu.

sunnuntai 17. joulukuuta 2017

Tuleeko paras seitan Ruotsista? Kehuttu ohje testissä

Olen kaipaillut repertuaariini hyvää perusseitanin ohjetta, joka maistuisi sellaisenaan esimerkiksi leivän päällä mutta jota voisi käyttää myös pohjana ruuanlaitossa. Törmäsin ruotsalaisen Awesome Vegan Dad -bloggaajan seitanreseptiin, joka oli vaatimattomasti nimetty: The best seitan you'll ever have. Kirjoittaja onnistui jotenkin vakuuttavasti perustelemaan mahtipontisen otsikkonsa, ohje vaikutti kiinnostavalta ja kuvakin näytti lupaavalta, joten päätin testata.

Yllättävänä ainesosana ohjeessa olivat säilötyt maissinjyvät, joita en muista ennen seitanohjeessa nähneeni. Siinä oli myös todella runsaasti erilaisia mausteita, mikä ei ole huono asia ollenkaan. Mikään ainesosa ei kuitenkaan ollut kovin erikoinen tai vaikeasti saatava, suurinta osaa löytyi valmiiksi kaapista.

Laitoin soijakastiketta vähän vähemmän kuin alkuperäisessä reseptissä, koska en ollut ihan varma mitä siinä tarkoitettiin vaalealla soijakastikkeella ja epäilin, että omani tavallinen lähikaupasta ostettu soijakastikkeeni olisi ollut suolaisempaa kuin ohjeessa mainittu. Ei ehkä edes ollut, mutta ihan riittävän suolaista tästä joka tapauksessa tuli.

Raakaruokosokerin korvasin tavallisella sokerilla. Ihan varsinaista chipotlekastiketta minulla ei myöskään ollut, mutta käytin Poppamiehen Savuchili-nimistä kastiketta.

Kyllä se vaan on myönnettävä: tästä tuli älyttömän hyvää. Sanoisin, että parasta koskaan itse tekemääni seitania, tosin seitanruokia on niin eri tyyppisiä, että vertailu on vaikeaa. Ainakin paistimallisista tämä on ehdottomasti parasta: mehukasta ja mainiosti maustettua.

Tämä muistuttaa maultaan ja rakenteeltaan seitankebabia. Kun viipaloimme tätä ohuiksi viipaleiksi ja söimme srirachan ja soijajugurtin kanssa, se meni ihan täydestä vegekebabina  hyvänä sellaisena.

Awesome Vegan Dadin alkuperäinen ohje löytyy täältä (ruotsiksi)

Sittemmin olen kehitellyt pari uutta seitanohjetta, joita voin vilpittömästi suositella. Jos kaipaat herkullista grillattavaa tai ikävöit broilerinleikkeen makua, testaa kanatyyliset seitanpihvit. Jos taas haluat hiukan yksinkertaisemmin maustetun mutta erittäin maittavan, vaaleaa lihaa muistuttavan paistin, ratkaisu on mehevä vaalea seitanpaisti.




Mausteinen ja mehevä seitan


Seitanpaisti
2 dl (säilöttyjä) maissinjyviä
3/4 dl (tummaa) soijakastiketta
1 rkl kasvisliemijauhetta
2 rkl sileää maapähkinävoita
1 rkl sokeria
2 tl kutakin näistä: tomaattipyreetä, chipotlekastiketta, sinappia ja nestesavuaromia
1 tl kutakin näistä: savupaprikajauhetta, jauhettua korianteria, sipulijauhetta, valkosipulijauhetta, jauhettua inkivääriä, suolaa ja pippuria
5 dl vettä
7 dl gluteenijauhoa

Liemi
5,5 dl vettä
0,3 dl soijakastiketta
1 rkl kasvisliemijauhetta
1 rkl sokeria
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl öljyä
suolaa, pippuria

1. Sekoita keskenään kaikki seitanpaistin ainekset lukuunottamatta gluteenijauhoa. Aja tasaiseksi nesteeksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Laita gluteenijauho kulhoon ja sekoita neste joukkoon haarukalla. Vaivaa taikinaa käsin muutama minuutti. Muotoile taikinasta noin 3 cm korkea paisti ja jätä se noin vartiksi lepäämään.
2. Laita uuni lämpiämään 160 asteeseen. Valmista seuraavaksi liemi. Laita kaikki liemen ainekset kattilaan ja kiehauta.
3. Laita liemi ja paisti uunivuokaan. Varmista, että liemi peittää paistin.
4. Paista noin 1,5 tuntia. Avaa välillä uunia ja valele lientä paistin päälle. Paistoajassa voi olla hieman vaihtelua, ja se voi olla hieman lyhyempikin. Paisti on valmista, kun se on jämäkkää mutta ei kuitenkaan kovaa. Paisti kiinteytyy vielä jäähtyessään, mutta uunista otettaessa se ei saa olla enää rakenteeltaan löysää.



Vaivalloisuusaste: Vie aikaa, mutta on periaatteessa helppo. Työläintä on ehkä kaivaa kaikki lukuisat mausteet esiin ja mitata ne. On joka tapauksessa ehdottomasti vaivan väärti! Paisti on myös iso, joten siitä riittää pitkäksi aikaa tai vaikka pakkaseen.

1-vuotiaan arvio: Tykkäsi! Söi melko ison satsin sekä sellaisenaan että bbq-henkisessä seitanpannussa. Pakko tosin sanoa, että tämä on pienelle aika suolaista. Jos usein syö, voisi ehkä kokeilla vähän vähemmällä suolalla.




keskiviikko 13. joulukuuta 2017

Helpot lakritsipommit taateleista


Näissä helpoissa makeisissa on tuhti lakritsin maku! Tuoreet taatelit täytetään lakupaloilla ja koko komeus kuorrutetaan raakalakritsijauheella. Nämä ovat makeisiksi verrattain terveellisiä, mutta eivät maistu yhtään "terveelliseltä" vaan ihan kunnon namilta. Sopivat varmasti vaikka lakritsin ystävien jouluherkuksi.

Raakalakritsijauheessa on hyvin voimakas, jopa salmiakkimainen maku. Makea ja pehmeä taateli tuo sille hyvää vastapainoa, ja kokonaisuuden kruunaa sisältä löytyvä jämäkkä lakritsipala. 

Lisää lakusta ja etenkin raakalakritsijauheesta: Kokeile helppoa kahden aineksen lakujäätelöä

Näissä makeisissa käytin itse lakuna Pandan Naturalia. Rakenteensa puolesta tuollaiset melko ohuet ja tiiviit palat ovat kätevimpiä. Pandan tavallinen, ikään kuin pienistä ontoista putkista koostuva Original-lakupala voi olla astetta hankalampi sulloa taateliin siististi, mutta varmasti sekin tarvittaessa sinne saadaan.

Valmistus on helppoa: tarvitsee vain avata taateli, vaihtaa kiven paikalle laku ja kieritellä pallero raakalakritsijauheessa. Jos akuutti makeanhimo iskee, näitä voi helposti valmistaa muutaman. Jos taas haluaa riittoisamman satsin tai syöjiä on useita, esimerkiksi 15-20 voi olla hyvä määrä alkajaisiksi. Taateleita ja lakupaloja tarvitaan keskenään sama määrä.

Testaa taateleita myös tähän: Piparitaikinan makuiset herkkupallot



Helpot lakritsipommit taateleista


tuoreita taateleita
lakritsipaloja (mielellään melko ohuita, esim. Panda Natural)
raakalakritsijauhetta

1. Revi taatelit auki yhdeltä sivulta ja poista kivet.
2. Laita kunkin kiven paikalle lakritsipala ja paina taatelit takaisin kiinni.
3. Kierittele taatelit lakritsijauheessa.


Vaivalloisuusaste: Helppo ja nopea. Taatelit saattavat joskus repeytyä vähän liikaa, mutta tahmeina ne on helppo muotoilla uudestaan. Ja makuunhan se nyt ei ainakaan vaikuta.

1-vuotiaan arvio jäi saamatta, koska hän ei itse hoksannut kiinnostua näistä eikä ekstrasokeria haluttu tarjoamalla tarjota. Raakalakritsijauhe saattaisi kyllä olla vähän tujun makuista pienelle.




lauantai 9. joulukuuta 2017

Grillattua tempeä ja persimonia satay-kastikkeella


Oletko kokeillut tempeä, soijapavuista tehtyä fermentoitua, etäisesti tofun tyyppistä ruokaa? Tässä joulukuun pimeyteen tuulahdus Indonesiasta, jossa tempeä käytetään paljon. Tämän annoksen toisena eksoottisena piristäjänä on persimon, joka onkin kiva kaveri suolaiselle ruualle.

Tempe on rakenteeltaan tofua jämäkämpää ja rakeisempaa, ja ravintosisältö on ilmeisesti valmistusprosessin takia vielä tofuakin parempi. Itse olen käyttänyt sitä suht harvakseltaan, koska sitä ei kovin monista kaupoista saa. Parhaiten varustellut ruokakaupat sitä kyllä myyvät, samoin erilaiset eko- ja vegekaupat ja luullakseni myös monet etniset kaupat.

Olen yleensä käyttänyt tempeä samoihin ruokiin, joihin muuten laittaisin tofua. Lopputulos on yleensä ihan ok, mutta nyt päätin kokeilla ohjetta, joka on suunniteltu nimenomaan tempelle. Ohje löytyy Green Kitchen Travels -kirjasta ja on saanut inspiraationsa Balilta. 

Jos tempeä ei ole saatavilla, uskoisin, että tofukin kyllä toimii tässä. Marinointiin kannattaa ehkä kuitenkin siinä tapauksessa varata useampi tunti, jotta tofuun saadaan riittävästi makua.

Alkuperäisessä ohjeessa persimonin tilalla on papaijaa, mutta reseptin tekijätkin vinkkaavat, että sen voi hyvin korvata persimonilla tai ananaksella. Persimon sopikin tähän oikein hyvin ja olin ilahtunut, että sille löytyi tällainen uudenlainen käyttötarkoitus. Vaikka persimon sellaisenaankin on sinänsä ihan kelvollisen makuista, makeuden ja vetisyyden yhdistelmässä on jotain, mistä en ihan varauksetta pidä. Grillattuna ja suolaiseen ruokaan yhdistettynä se oli kuitenkin varsin mainiota.

Tempestä ja papaijasta tehtiin alkuperäisessä ohjeessa vartaita, ja se oli omakin tarkoitukseni. Paloittelin kuitenkin vahingossa tempen niin pieniksi paloiksi, ettei se enää pysynyt koossa vartaassa. Yhtä hyvältä se kuitenkin maistuu ilman varrastakin. Grillasin itse ruuat uunin grillivastuksen alla, mutta ritilän päällä grillattaessa vartaasta voi tietysti olla hyötyä.


Grillattu tempe ja persimon


n. 225 g tempeä
2 rkl soijakastiketta
2 rkl vaahterasiirappia
1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
1 persimon

Satay-kastike


120 ml kookosmaitoa
4 rkl maapähkinävoita
1 limen mehu
1/2 tl jauhettua korianteria
1/2 tl juustokuminaa

Tarjoiluun salaatinlehtiä, tuoretta minttua ja/tai korianteria, limelohkoja

1. Tee ensin kastike. Laita ainekset paistinpannulle ja kuumenna miedolla lämmöllä sekoittaen, kunnes seos on tasaista. Kaada kastike pieneen kulhoon, anna jäähtyä huoneenlämmössä ja jäähdytä mielellään vielä jääkaapissa.
2. Paloittele tempe tukeviksi viipaleiksi. Sekoita soijakastike, vaahterasiirappi ja inkivääri ja laita tempepalat seokseen marinoitumaan vähintään kymmeneksi minuutiksi.
3. Paloittele persimon. Jos haluat tehdä vartaita, pujottele tempe ja persimon vartaisiin. Muussa tapauksessa laita ne uuninkestävään vuokaan.
4. Grillaa tempe- ja persimonpaloja uunissa grillivastuksen alla niin kauan, että ne saavat kauniin ruskean pinnan mutta eivät kuitenkaan pala. Voit valmistaa ne myös muussa grillissä tai paistinpannulla.


Vaivalloisuusaste: Helppo viikonloppuruoka, arkeenkin ihan mahdollinen, mutta sisältää jonkin verran marinointia ja muuta pientä näpertelyä.

1-vuotiaan arvio: Korvatulehduksesta kärsivää kiukkuista koemaistajaa ei saatu edes ruokapöytään asti, joten arvio jäi saamatta.

sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Täytetty seitanpaisti luumutäytteellä ja BBQ-kastikkeella


Seitanpaisti on vahva ehdokas joulupöydän kasviperäiseksi kunkuksi. Se sopii rakenteensa ja suutuntumansa puolesta hyvin kinkun korvaajaksi. Ja vaikka kinkunkaipuu olisikin jo tyystin sammunut ja korvaamisajatus sinänsä turha, seitanpaisti käy joka tapauksessa hyvin yhteen perinteisten kasviperäisten jouluruokien kanssa. Se myös tuo kasvissyöjän joulupöytään tuhdin satsin proteiinia.

Aiemmin valmistamani seitanpaistit ovat olleet rakenteeltaan hyviä mutta jääneet kokonaisuutena ehkä vähän tylsiksi. Päätinkin piristää paistia täytteellä. Kuivatuista luumuista syntyi helppo ja jouluinen täyte seitanrullalle.

Lisäksi paisti tuntui tarvitsevan kastikkeen. Seitanin rakenne on periaatteessa aivan mahtava, sitkeä ja lihamainen, mutta sellaisenaan syötynä se on helposti turhan kuivaa. Tätä paistia ei nimittäin edes marinoida, joten suosittelen ehdottomasti tarjoamaan sen yhdessä kastikkeen kanssa.

Yhteisenä jujuna tässä paistissa ja kastikkeessa on mausteena käytettävä valmis BBQ-kastike. Käytin itse HP:n spicy woodsmoke -kastiketta, jonka hieman savuinen maku toimiikin tässä hienosti. Ruskean kastikkeen pohjaan otin mallia tästä vegaanisen ruskean kastikkeen ohjeesta.

Seitanpaistiin voi halutessaan laittaa mausteita - vaikka kaikkia - vähän reilumminkin kuin mitä tässä ohjeessa sanotaan. Myös suolaa voi hyvin lisätä. Näillä määrillä paistista tulee hyvänmakuinen mutta melko mieto. 

Paisti ja kastike sopivat jouluaterian lisäksi hyvin myös ihan tavalliseen arki- tai viikonloppupöytään. Me söimme ne tällä kertaa höyrytettyjen perunoiden ja kasvisten kanssa.

Luumutäytteinen seitanpaisti


3,5 dl gluteenijauhoja
1,5 dl kikhernejauhoja
1 tl paprikajauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl sipulijauhetta
2 dl vettä
2 rkl BBQ-kastiketta (savunmakuinen käy erityisen hyvin)
1 rkl soijakastiketta
1 rkl öljyä
n. 8 kuivattua luumua

1. Sekoita kuivat aineet keskenään ja nesteet keskenään. Yhdistä taikinaksi ja vaivaa hetken aikaa.
2. Taputtele tai kauli taikina neliön muotoiseksi leivinpaperille tai suuren nelikulmaisen vuoan pohjalle.
3. Lado luumut riviin neliön yhdelle sivulle. Rullaa paistiksi niin, että luumut jäävät sisimmäisiksi.
4. Kääri paisti folioon ja paista 175 asteessa noin 1,5 tuntia.


BBQ-maustettu ruskea kastike


2 rkl (vegaanista) margariinia
1/2 dl vehnäjauhoja
1,5 dl kaurakermaa
3,5 dl vettä
1 tl kasvisliemijauhetta
1 rkl soijakastiketta
1/2 tl suolaa
1 rkl BBQ-kastiketta (savunmakuinen käy erityisen hyvin)

1. Sulata margariini pannulla. Lisää vehnäjauhot ja sekoita. Anna ruskistua välillä sekoitellen. Ruskistumiseen menee 7-10 minuuttia.
2. Lisää kaurakerma ja vesi kaataen ohuena nauhana ja sekoittaen samalla kierrevispilällä. Näin vältät paakkuuntumisen. Mausta kasvisliemijauheella, soijakastikkeella, suolalla ja BBQ-kastikkeella. Anna kiehahtaa.
3. Tarjoa seitanpaistin kanssa.


Vaivalloisuusaste: Yllättävän helppo. Seitanpaistissa ei oikeastaan tarvitse kuin sekoittaa ainekset, muotoilla ja täyttää rulla ja paistaa. Kastikekaan ei ole vaikea, tosin jauhojen ruskistamisessa vierähtää jokunen minuutti.

1-vuotiaan arvio: "Lisää rusinoita!" Luumu sanana ei näköjään ollut vielä hallussa, mutta luumut hävisivät alta aikayksikön. Kastikkeessa pyöritellyt seitanpalatkin maistuivat ihan ateriaksi luettavissa määrin, mutta niitä ei mitenkään ahnehdittu.