Sivut

perjantai 29. joulukuuta 2017

Vegaaninen juustokakku Tuulispään leivontakirjasta


Linssinöörin vakituinen koemaistaja täytti hiljattain kaksi vuotta, ja synttärisankarille piti totta kai leipoa kakku. Minun on jo pitkään tehnyt mieli päästä testaamaan Satu Sainion Tuulispään leivontakirjan reseptejä, ja nyt tarjoutui oiva tilaisuus. Olen aina tykännyt kovasti juustokakuista, ja oli aika, jolloin pidin niitä jonkinlaisena bravuurinani. En ole kuitenkaan koskaan aiemmin tehnyt juustokakkua vegaanisena. 

Tuulispään leivontakirjasta löytyikin hyvä perusohje, johon ei edes tarvita erikoisia aineksia. Hyydyttäminen onnistuu soijajugurtilla - joka onkin aivan supertuote leivontaan etenkin kananmunaa korvaamaan, koska se tosiaan hyytyy paistettaessa.

Tuulispään leivontakirja on mainio vegaanisen leivonnan opas, josta löytyy paljon ihania reseptejä sekä vankkaa perustietoa siitä, miten leivonta onnistuu ilman eläinperäisiä tuotteita.

Mutta mikä on Tuulispää? Se on Somerolla sijaitseva eläinten turva- ja vanhainkoti, jossa asuu kymmeniä eläimiä. Suurin osa niistä on entisiä tuotantoeläimiä, joiden elämä olisi ilman Tuulispäätä jo päättynyt. Leivontakirjan sivuilla ja reseptien nimissä seikkailee Tuulispään asukkaita, ja osa kirjan tuotoista menee Tuulispään hyväksi.

Tämä juustokakkukin on kirjassa nimetty Tuulispään asukkaan mukaan: Nunnun pieni juustokakku. Nunnu on nauta, joka olisi päätynyt teurastamolle, koska se on poika, eikä siksi tuota maitoa. Saman kakun voi tehdä myös isompana versiona, jolloin siitä tulee Jenniferin iso juustokakku - sekin Tuulispään lehmän mukaan nimetty.

Jos haluat ison kakun, tee keksipohjaa ja täytettä kaksinkertaiset annokset ja paista 1 tunti ja 15 minuuttia. Peitä kakku 45 minuutin kohdalla leivinpaperilla, jotta pinta ei tummu. Isolle kakulle käy halkaisijaltaan 24 cm vuoka, kun taas tälle pienelle kannattaa käyttää 16 cm vuokaa.

Vielä sananen tuorejuuston valinnasta: Käytin kakkuun Sheesen tuorejuustoa, koska se oli ainoaa soijatuorejuustoa lähikaupassamme. Juuri samaan aikaan kun kakku oli uunissa, tulin lukaisseeksi Satu Saunion blogista, että hän ei suosittele sitä makeisiin leivonnaisiin. No, meni jo. Ymmärrän, mitä hän tarkoittaa, koska Sheesessä on tosiaan hieman suolainen ja hapan maku. Tosi hyvää tästä kakusta tuli minusta silti, mutta jos mahdollista, ehkä tosiaan kannattaa suosia tässä esimerkiksi Tofutti-merkkistä juustoa!

Pidän tässä kakussa siitä, että tämä ei ole yhtään raskas, vaikka täyteläinen ja mehevä onkin. Sokerin ja rasvan määrä ei ole mitenkään överi, ja moniin juustokakkuihin verrattuna tämä on varmaan - jos ei nyt suoranaisesti terveellistä niin - vähemmän epäterveellistä. Sitruunan maku on sopivan mieto ja raikas.


Jos etsit tuhdisti sitruunaista kakkua, kokeile tätä: Helppo vegaaninen sitruunamutakakku

Jos taas haussa on terveellinen mutta helppo kakku, miten olisi tämä: Terveelliset pikabrowniet

Vai oletko vaahterasiirapin ja pekaanipähkinän ystävä? Minä olen! Tämä kakku on oma henkilökohtainen suosikkini: Tahmea vaahterasiirappi-pekaanikakku



P.S. Satu Sainion leivontablogi Kamomillan konditoria kannattaa ehdottomasti tsekata. Sieltä löytyy vegaaninen ratkaisu useimpiin leivontapulmiin, joita tavalliselle kuolevaiselle voi kuvitella tulevan eteen.

P.P.S. Tuulispään eläinsuojelukeskusta on kiva seurata Facebookissa. Samassa paketissa tulee tärkeää asiaa eläinten arvostuksesta ja söpöjä, piristäviä eläinkuvia, jotka täyttävät hyvin kissavideontarpeen.



Vegaaninen juustokakku

"Nunnun pieni juustokakku"

Keksipohja
100 g rapeita vegaanisia keksejä, esim. digestive
2 rkl vegaanista margariinia

Soijatuorejuustotäyte
225 g maustamatonta soijatuorejuustoa
2 dl maustamatonta soijajugurttia
2 rkl sitruunamehua
1/2 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
1/4 tl vaniljajauhetta (tai 2 tl vaniljasokeria)

1. Leikkaa leivinpaperi 16 cm irtopohjavuoan pohjalle. Jos sinulla ei ole sopivaa irtopohjavuokaa, voit käyttää muuta vastaavan kokoista vuokaa, jonka vuoraat leivinpaperilla. Vuoraamista helpottaa, jos ensin rutistat paperin palloksi, kastelet sen ja puristat vielä veden pois. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
2. Murusta keksit muruiksi käsin tai tehosekoittimella. Sulata margariini ja sekoita keksimurskaan. Painele seos vuoan pohjalle tiiviiksi kerrokseksi.
3. Notkista soijatuorejuusto kulhossa sähkövatkaimella. Lisää joukkoon muut täytteen ainekset ja sekoita sähkövatkaimella tasaiseksi. Kaada täyte keksipohjan päälle ja tasoita pinta.
4. Paista juustokakkua uunin keskitasolla 45 minuuttia. Anna kakun jäähtyä vuoassaan huoneenlämpöiseksi. Siirrä se sen jälkeen jääkaappiin ja anna tekeytyä vähintään kuusi tuntia. Kakku kiinteytyy jäähtyessään. Käy kakun reunat varovaisesti veitsellä läpi vuokaa irrottaessasi, jotta kakku ei jää reunoihin kiinni.

(Reseptin lähde: Satu Saunio: Tuulispään leivontakirja. Finn Lectura, 2015.)


Vaivalloisuusaste: Helppo ja selkeä, tuskin paljon helpompaa juustokakkuohjetta onkaan.

2-vuotiaan arvio (tosiaan, se on jo 2-vuotias!): Hyvää, maistui. Ei kuitenkaan aiheuttanut suurempaa "lisää"-kinuamista, mikä on ihan hyvä juttu.

sunnuntai 17. joulukuuta 2017

Tuleeko paras seitan Ruotsista? Kehuttu ohje testissä

Olen kaipaillut repertuaariini hyvää perusseitanin ohjetta, joka maistuisi sellaisenaan esimerkiksi leivän päällä mutta jota voisi käyttää myös pohjana ruuanlaitossa. Törmäsin ruotsalaisen Awesome Vegan Dad -bloggaajan seitanreseptiin, joka oli vaatimattomasti nimetty: The best seitan you'll ever have. Kirjoittaja onnistui jotenkin vakuuttavasti perustelemaan mahtipontisen otsikkonsa, ohje vaikutti kiinnostavalta ja kuvakin näytti lupaavalta, joten päätin testata.

Yllättävänä ainesosana ohjeessa olivat säilötyt maissinjyvät, joita en muista ennen seitanohjeessa nähneeni. Siinä oli myös todella runsaasti erilaisia mausteita, mikä ei ole huono asia ollenkaan. Mikään ainesosa ei kuitenkaan ollut kovin erikoinen tai vaikeasti saatava, suurinta osaa löytyi valmiiksi kaapista.

Laitoin soijakastiketta vähän vähemmän kuin alkuperäisessä reseptissä, koska en ollut ihan varma mitä siinä tarkoitettiin vaalealla soijakastikkeella ja epäilin, että omani tavallinen lähikaupasta ostettu soijakastikkeeni olisi ollut suolaisempaa kuin ohjeessa mainittu. Ei ehkä edes ollut, mutta ihan riittävän suolaista tästä joka tapauksessa tuli.

Raakaruokosokerin korvasin tavallisella sokerilla. Ihan varsinaista chipotlekastiketta minulla ei myöskään ollut, mutta käytin Poppamiehen Savuchili-nimistä kastiketta.

Kyllä se vaan on myönnettävä: tästä tuli älyttömän hyvää. Sanoisin, että parasta koskaan itse tekemääni seitania, tosin seitanruokia on niin eri tyyppisiä, että vertailu on vaikeaa. Ainakin paistimallisista tämä on ehdottomasti parasta: mehukasta ja mainiosti maustettua.

Tämä muistuttaa maultaan ja rakenteeltaan seitankebabia. Kun viipaloimme tätä ohuiksi viipaleiksi ja söimme srirachan ja soijajugurtin kanssa, se meni ihan täydestä vegekebabina  hyvänä sellaisena.

Awesome Vegan Dadin alkuperäinen ohje löytyy täältä (ruotsiksi)

Sittemmin olen kehitellyt pari uutta seitanohjetta, joita voin vilpittömästi suositella. Jos kaipaat herkullista grillattavaa tai ikävöit broilerinleikkeen makua, testaa kanatyyliset seitanpihvit. Jos taas haluat hiukan yksinkertaisemmin maustetun mutta erittäin maittavan, vaaleaa lihaa muistuttavan paistin, ratkaisu on mehevä vaalea seitanpaisti.




Mausteinen ja mehevä seitan


Seitanpaisti
2 dl (säilöttyjä) maissinjyviä
3/4 dl (tummaa) soijakastiketta
1 rkl kasvisliemijauhetta
2 rkl sileää maapähkinävoita
1 rkl sokeria
2 tl kutakin näistä: tomaattipyreetä, chipotlekastiketta, sinappia ja nestesavuaromia
1 tl kutakin näistä: savupaprikajauhetta, jauhettua korianteria, sipulijauhetta, valkosipulijauhetta, jauhettua inkivääriä, suolaa ja pippuria
5 dl vettä
7 dl gluteenijauhoa

Liemi
5,5 dl vettä
0,3 dl soijakastiketta
1 rkl kasvisliemijauhetta
1 rkl sokeria
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl öljyä
suolaa, pippuria

1. Sekoita keskenään kaikki seitanpaistin ainekset lukuunottamatta gluteenijauhoa. Aja tasaiseksi nesteeksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Laita gluteenijauho kulhoon ja sekoita neste joukkoon haarukalla. Vaivaa taikinaa käsin muutama minuutti. Muotoile taikinasta noin 3 cm korkea paisti ja jätä se noin vartiksi lepäämään.
2. Laita uuni lämpiämään 160 asteeseen. Valmista seuraavaksi liemi. Laita kaikki liemen ainekset kattilaan ja kiehauta.
3. Laita liemi ja paisti uunivuokaan. Varmista, että liemi peittää paistin.
4. Paista noin 1,5 tuntia. Avaa välillä uunia ja valele lientä paistin päälle. Paistoajassa voi olla hieman vaihtelua, ja se voi olla hieman lyhyempikin. Paisti on valmista, kun se on jämäkkää mutta ei kuitenkaan kovaa. Paisti kiinteytyy vielä jäähtyessään, mutta uunista otettaessa se ei saa olla enää rakenteeltaan löysää.



Vaivalloisuusaste: Vie aikaa, mutta on periaatteessa helppo. Työläintä on ehkä kaivaa kaikki lukuisat mausteet esiin ja mitata ne. On joka tapauksessa ehdottomasti vaivan väärti! Paisti on myös iso, joten siitä riittää pitkäksi aikaa tai vaikka pakkaseen.

1-vuotiaan arvio: Tykkäsi! Söi melko ison satsin sekä sellaisenaan että bbq-henkisessä seitanpannussa. Pakko tosin sanoa, että tämä on pienelle aika suolaista. Jos usein syö, voisi ehkä kokeilla vähän vähemmällä suolalla.




keskiviikko 13. joulukuuta 2017

Helpot lakritsipommit taateleista


Näissä helpoissa makeisissa on tuhti lakritsin maku! Tuoreet taatelit täytetään lakupaloilla ja koko komeus kuorrutetaan raakalakritsijauheella. Nämä ovat makeisiksi verrattain terveellisiä, mutta eivät maistu yhtään "terveelliseltä" vaan ihan kunnon namilta. Sopivat varmasti vaikka lakritsin ystävien jouluherkuksi.

Raakalakritsijauheessa on hyvin voimakas, jopa salmiakkimainen maku. Makea ja pehmeä taateli tuo sille hyvää vastapainoa, ja kokonaisuuden kruunaa sisältä löytyvä jämäkkä lakritsipala. 

Lisää lakusta ja etenkin raakalakritsijauheesta: Kokeile helppoa kahden aineksen lakujäätelöä

Näissä makeisissa käytin itse lakuna Pandan Naturalia. Rakenteensa puolesta tuollaiset melko ohuet ja tiiviit palat ovat kätevimpiä. Pandan tavallinen, ikään kuin pienistä ontoista putkista koostuva Original-lakupala voi olla astetta hankalampi sulloa taateliin siististi, mutta varmasti sekin tarvittaessa sinne saadaan.

Valmistus on helppoa: tarvitsee vain avata taateli, vaihtaa kiven paikalle laku ja kieritellä pallero raakalakritsijauheessa. Jos akuutti makeanhimo iskee, näitä voi helposti valmistaa muutaman. Jos taas haluaa riittoisamman satsin tai syöjiä on useita, esimerkiksi 15-20 voi olla hyvä määrä alkajaisiksi. Taateleita ja lakupaloja tarvitaan keskenään sama määrä.

Testaa taateleita myös tähän: Piparitaikinan makuiset herkkupallot



Helpot lakritsipommit taateleista


tuoreita taateleita
lakritsipaloja (mielellään melko ohuita, esim. Panda Natural)
raakalakritsijauhetta

1. Revi taatelit auki yhdeltä sivulta ja poista kivet.
2. Laita kunkin kiven paikalle lakritsipala ja paina taatelit takaisin kiinni.
3. Kierittele taatelit lakritsijauheessa.


Vaivalloisuusaste: Helppo ja nopea. Taatelit saattavat joskus repeytyä vähän liikaa, mutta tahmeina ne on helppo muotoilla uudestaan. Ja makuunhan se nyt ei ainakaan vaikuta.

1-vuotiaan arvio jäi saamatta, koska hän ei itse hoksannut kiinnostua näistä eikä ekstrasokeria haluttu tarjoamalla tarjota. Raakalakritsijauhe saattaisi kyllä olla vähän tujun makuista pienelle.




lauantai 9. joulukuuta 2017

Grillattua tempeä ja persimonia satay-kastikkeella


Oletko kokeillut tempeä, soijapavuista tehtyä fermentoitua, etäisesti tofun tyyppistä ruokaa? Tässä joulukuun pimeyteen tuulahdus Indonesiasta, jossa tempeä käytetään paljon. Tämän annoksen toisena eksoottisena piristäjänä on persimon, joka onkin kiva kaveri suolaiselle ruualle.

Tempe on rakenteeltaan tofua jämäkämpää ja rakeisempaa, ja ravintosisältö on ilmeisesti valmistusprosessin takia vielä tofuakin parempi. Itse olen käyttänyt sitä suht harvakseltaan, koska sitä ei kovin monista kaupoista saa. Parhaiten varustellut ruokakaupat sitä kyllä myyvät, samoin erilaiset eko- ja vegekaupat ja luullakseni myös monet etniset kaupat.

Olen yleensä käyttänyt tempeä samoihin ruokiin, joihin muuten laittaisin tofua. Lopputulos on yleensä ihan ok, mutta nyt päätin kokeilla ohjetta, joka on suunniteltu nimenomaan tempelle. Ohje löytyy Green Kitchen Travels -kirjasta ja on saanut inspiraationsa Balilta. 

Jos tempeä ei ole saatavilla, uskoisin, että tofukin kyllä toimii tässä. Marinointiin kannattaa ehkä kuitenkin siinä tapauksessa varata useampi tunti, jotta tofuun saadaan riittävästi makua.

Alkuperäisessä ohjeessa persimonin tilalla on papaijaa, mutta reseptin tekijätkin vinkkaavat, että sen voi hyvin korvata persimonilla tai ananaksella. Persimon sopikin tähän oikein hyvin ja olin ilahtunut, että sille löytyi tällainen uudenlainen käyttötarkoitus. Vaikka persimon sellaisenaankin on sinänsä ihan kelvollisen makuista, makeuden ja vetisyyden yhdistelmässä on jotain, mistä en ihan varauksetta pidä. Grillattuna ja suolaiseen ruokaan yhdistettynä se oli kuitenkin varsin mainiota.

Tempestä ja papaijasta tehtiin alkuperäisessä ohjeessa vartaita, ja se oli omakin tarkoitukseni. Paloittelin kuitenkin vahingossa tempen niin pieniksi paloiksi, ettei se enää pysynyt koossa vartaassa. Yhtä hyvältä se kuitenkin maistuu ilman varrastakin. Grillasin itse ruuat uunin grillivastuksen alla, mutta ritilän päällä grillattaessa vartaasta voi tietysti olla hyötyä.


Grillattu tempe ja persimon


n. 225 g tempeä
2 rkl soijakastiketta
2 rkl vaahterasiirappia
1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
1 persimon

Satay-kastike


120 ml kookosmaitoa
4 rkl maapähkinävoita
1 limen mehu
1/2 tl jauhettua korianteria
1/2 tl juustokuminaa

Tarjoiluun salaatinlehtiä, tuoretta minttua ja/tai korianteria, limelohkoja

1. Tee ensin kastike. Laita ainekset paistinpannulle ja kuumenna miedolla lämmöllä sekoittaen, kunnes seos on tasaista. Kaada kastike pieneen kulhoon, anna jäähtyä huoneenlämmössä ja jäähdytä mielellään vielä jääkaapissa.
2. Paloittele tempe tukeviksi viipaleiksi. Sekoita soijakastike, vaahterasiirappi ja inkivääri ja laita tempepalat seokseen marinoitumaan vähintään kymmeneksi minuutiksi.
3. Paloittele persimon. Jos haluat tehdä vartaita, pujottele tempe ja persimon vartaisiin. Muussa tapauksessa laita ne uuninkestävään vuokaan.
4. Grillaa tempe- ja persimonpaloja uunissa grillivastuksen alla niin kauan, että ne saavat kauniin ruskean pinnan mutta eivät kuitenkaan pala. Voit valmistaa ne myös muussa grillissä tai paistinpannulla.


Vaivalloisuusaste: Helppo viikonloppuruoka, arkeenkin ihan mahdollinen, mutta sisältää jonkin verran marinointia ja muuta pientä näpertelyä.

1-vuotiaan arvio: Korvatulehduksesta kärsivää kiukkuista koemaistajaa ei saatu edes ruokapöytään asti, joten arvio jäi saamatta.

sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Täytetty seitanpaisti luumutäytteellä ja BBQ-kastikkeella


Seitanpaisti on vahva ehdokas joulupöydän kasviperäiseksi kunkuksi. Se sopii rakenteensa ja suutuntumansa puolesta hyvin kinkun korvaajaksi. Ja vaikka kinkunkaipuu olisikin jo tyystin sammunut ja korvaamisajatus sinänsä turha, seitanpaisti käy joka tapauksessa hyvin yhteen perinteisten kasviperäisten jouluruokien kanssa. Se myös tuo kasvissyöjän joulupöytään tuhdin satsin proteiinia.

Aiemmin valmistamani seitanpaistit ovat olleet rakenteeltaan hyviä mutta jääneet kokonaisuutena ehkä vähän tylsiksi. Päätinkin piristää paistia täytteellä. Kuivatuista luumuista syntyi helppo ja jouluinen täyte seitanrullalle.

Lisäksi paisti tuntui tarvitsevan kastikkeen. Seitanin rakenne on periaatteessa aivan mahtava, sitkeä ja lihamainen, mutta sellaisenaan syötynä se on helposti turhan kuivaa. Tätä paistia ei nimittäin edes marinoida, joten suosittelen ehdottomasti tarjoamaan sen yhdessä kastikkeen kanssa.

Yhteisenä jujuna tässä paistissa ja kastikkeessa on mausteena käytettävä valmis BBQ-kastike. Käytin itse HP:n spicy woodsmoke -kastiketta, jonka hieman savuinen maku toimiikin tässä hienosti. Ruskean kastikkeen pohjaan otin mallia tästä vegaanisen ruskean kastikkeen ohjeesta.

Seitanpaistiin voi halutessaan laittaa mausteita - vaikka kaikkia - vähän reilumminkin kuin mitä tässä ohjeessa sanotaan. Myös suolaa voi hyvin lisätä. Näillä määrillä paistista tulee hyvänmakuinen mutta melko mieto. 

Paisti ja kastike sopivat jouluaterian lisäksi hyvin myös ihan tavalliseen arki- tai viikonloppupöytään. Me söimme ne tällä kertaa höyrytettyjen perunoiden ja kasvisten kanssa.

Luumutäytteinen seitanpaisti


3,5 dl gluteenijauhoja
1,5 dl kikhernejauhoja
1 tl paprikajauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl sipulijauhetta
2 dl vettä
2 rkl BBQ-kastiketta (savunmakuinen käy erityisen hyvin)
1 rkl soijakastiketta
1 rkl öljyä
n. 8 kuivattua luumua

1. Sekoita kuivat aineet keskenään ja nesteet keskenään. Yhdistä taikinaksi ja vaivaa hetken aikaa.
2. Taputtele tai kauli taikina neliön muotoiseksi leivinpaperille tai suuren nelikulmaisen vuoan pohjalle.
3. Lado luumut riviin neliön yhdelle sivulle. Rullaa paistiksi niin, että luumut jäävät sisimmäisiksi.
4. Kääri paisti folioon ja paista 175 asteessa noin 1,5 tuntia.


BBQ-maustettu ruskea kastike


2 rkl (vegaanista) margariinia
1/2 dl vehnäjauhoja
1,5 dl kaurakermaa
3,5 dl vettä
1 tl kasvisliemijauhetta
1 rkl soijakastiketta
1/2 tl suolaa
1 rkl BBQ-kastiketta (savunmakuinen käy erityisen hyvin)

1. Sulata margariini pannulla. Lisää vehnäjauhot ja sekoita. Anna ruskistua välillä sekoitellen. Ruskistumiseen menee 7-10 minuuttia.
2. Lisää kaurakerma ja vesi kaataen ohuena nauhana ja sekoittaen samalla kierrevispilällä. Näin vältät paakkuuntumisen. Mausta kasvisliemijauheella, soijakastikkeella, suolalla ja BBQ-kastikkeella. Anna kiehahtaa.
3. Tarjoa seitanpaistin kanssa.


Vaivalloisuusaste: Yllättävän helppo. Seitanpaistissa ei oikeastaan tarvitse kuin sekoittaa ainekset, muotoilla ja täyttää rulla ja paistaa. Kastikekaan ei ole vaikea, tosin jauhojen ruskistamisessa vierähtää jokunen minuutti.

1-vuotiaan arvio: "Lisää rusinoita!" Luumu sanana ei näköjään ollut vielä hallussa, mutta luumut hävisivät alta aikayksikön. Kastikkeessa pyöritellyt seitanpalatkin maistuivat ihan ateriaksi luettavissa määrin, mutta niitä ei mitenkään ahnehdittu.

torstai 30. marraskuuta 2017

Piparkakun makuiset herkkupallot

Oletko ehkä kanssani samaa mieltä, että piparitaikina on vielä parempaa kuin valmiit piparit? Jos, olet avannut oikean reseptin. Nämä pallot maistuvat ihan piparitaikinalta, mutta ne saa ihan luvan kanssa syödä raakana - ja ne ovat kaiken lisäksi terveellisempiä.

Palloihin ei tule lainkaan lisättyä sokeria eikä valkoisia vehnäjauhoja. Sen sijaan näissä on runsaasti pähkinää, josta saa hyviä rasvoja. Mausteet ovat ne vanhat kunnon piparimausteet. Makeudesta huolehtivat taatelit, jotka toki sisältävät sokeria, mutta niissä on myös paljon erilaisia hyödyllisiä ravintoaineita.

Näistä palloista saa kätevän energiaevään vaikka jouluostoksille, lahjanjakokierrokselle tai hautausmaareissulle - mitä nyt kenenkin joulutoimiin kuuluukin. Itse en kyllä oikein pysty säästämään näitä mihinkään evääksi, sen verran nopeasti ne tuppaavat häviämään. Tässäkin suhteessa ne siis muistuttavat piparitaikinaa.

Piparkakun makuiset raakapallot


1/2 dl pekaanipähkinöitä
1/2 manteleita
6 tuoretta taatelia
1 dl kaurahiutaleita
1 rkl vettä
1 tl kanelia
1/2 tl neilikkaa
1/2 tl inkivääriä
1/4 tl kardemummaa

1. Hienonna pekaanipähkinät ja mantelit tehosekoittimessa tasaiseksi jauheeksi. Lisää joukkoon taatelit ja jauha tasaiseksi massaksi. Lisää joukkoon loput ainekset käytä konetta hetki, jotta kaikki ainekset sekoittuvat.
2. Pyörittele massasta haluamasi kokoisia palloja. Laita pallot jääkaappiin pariksi tunniksi jähmettymään - tai jos et malta, syö heti.

maanantai 27. marraskuuta 2017

Maapähkinäinen linssikastike


Tässä on helppo ja terveellinen peruskastike arkeen vaikkapa riisin kaveriksi. Maapähkinävoi tuo kastikkeeseen kermaisuutta ja tekee siitä hieman eri makuisen kuin tavalliset tomaattipohjaiset kastikkeet. Punaiset linssit ovat edullinen ja nopeasti kypsyvä proteiininlähde.

Punaisia linssejä saa myös valmiiksi keitettynä säilykkeenä, eikä mikään sinänsä estä käyttämästä niitä tässä. Kuivatkin linssit kypsyvät kuitenkin varsin nopeasti. Kastikkeessa oleva porkkana vaatii joka tapauksessa sen kymmenisen minuuttia kypsyäkseen, joten punaiset linssit valmistuvat siinä samalla. Kovassa kiireessä voisi kylläkin toimia versio, jossa jättäisi porkkanan pois ja käyttäisi säilykelinssejä. Mausteita voi myös hyvin varioida.

Söin itse tämän kanssa tummaa riisiä, mutta esimerkiksi kuskus tai kvinoa olisi varmasti myös hyvä lisuke.


Maapähkinäinen linssikastike


1 sipuli
1 porkkana
500 g tomaattimurskaa
2 dl punaisia linssejä (kuivia)
3 rkl maapähkinävoita
1 tl paprikajauhetta
1/2 tl juustokuminaa
1/2 tl rosmariinia
1/2 tl oreganoa
1/2 tl inkivääriä
1/2 tl suolaa
öljyä
vettä

1. Kuori ja pilko sipuli ja porkkana pieniksi paloiksi. Kuullota niitä hetki pannulla öljyssä. Lisää tomaattimurska ja noin 2 dl vettä.
2. Huuhdo linssit siivilässä ja lisää ne kastikkeen joukkoon. Lisää myös mausteet. Keitä noin 10 minuuttia tai niin kauan, että linssit ja porkkanat vaikuttavat kypsiltä.
3. Lisää maapähkinävoi ja kuumenna niin kauan, että se on sulanut kastikkeen joukkoon.


Vaivalloisuusaste: Helppo ja nopea arkiruoka. Ei kuitenkaan mikään yhdellä kädellä toteutettava extreme-pikaruoka.

1-vuotiaan arvio: Maistoi pari haarukallista, mutta ei voi sanoa, että olisi varsinaisesti suostunut syömään.

maanantai 20. marraskuuta 2017

Sitruunainen savutofu-pastavuoka


Pastavuoat ovat viime aikoina osoittautuneet toimivaksi ratkaisuksi perheemme ruokkimisessa. Niissä esiintyy lapsen suosikkiruoka pasta, ne maistuvat kaikille ja niitä on helppoa valmistaa kerralla iso satsi useamman päivän tarpeisiin. Tässä yksi helppo vegaaninen arkiruoka, jonka uskoisin maistuvan hyvin sekasyöjillekin.

Postasinkin jokin aika sitten soija-spagettivuoan ohjeen. Nyt sille oli kuitenkin aika saada vaihtelua. Päätin yhdistää vuokaan lapselle ehkä jopa vielä pastaakin mieluisamman ruoka-aineen, tofun, ja maustaa koko komeuden raikkaalla sitruunankuorella ja mehulla.

Tavallaan tässä ruuassa yhdistyy häivähdys kolmesta aiemmasta suosikkireseptistäni: soija-spagettivuoasta, savutofukiusauksesta ja sitruunamutakakusta. Tämä on myös matalan kynnyksen tapa kokeilla tofua, jos se ei ole entuudestaan tuttu raaka-aine. Savutofu on sellaisenaankin maukasta, joten maustamisesta ei tarvitse murehtia.

Sitruunainen savutofu-pastavuoka



250 g (täysjyvä)pastaa
300 g kylmäsavutofua
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 dl kaurakermaa
2 dl kaurafraichea (esim. Oatlyn iMat)
1 dl ravintohiivahiutaleita
1/2 sitruunan mehu ja raastettu kuori
1/2 tl paprikajauhetta
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl suolaa
tilliä
öljyä

1. Laita pasta kiehumaan ja anna sen kiehua pari minuuttia alle suositellun keittoajan. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.

2. Silppua sipuli ja valkosipuli. Paloittele tofu sopiviksi suupaloiksi. Kuullota sipuleita pannulla öljyssä. Lisää myös tofupalat paistumaan ja anna niiden ruskistua kevyesti.

3. Lisää kastikkeeseen kaurakerma, kaurafraiche, sitruunan mehu ja kuori, ravintohiivahiutaleet ja mausteet. Kuumenna ja anna hautua pari minuuttia.

4. Laita keitetty pasta ja valmis kastike uunivuokaan ja sekoita. Paista uunissa noin 15 minuuttia.


Vaivalloisuusaste: Ei aivan nopein mahdollinen, mutta vaivannäkö palkitaan, kun ruokaa riittää useammalle aterialle. Kaiken kaikkiaan kuitenkin helppo ja selkeä: vertaisin ehkä perus makaronilaatikkoon, tosin valmistuu nopeammin.

1-vuotiaan arvio: Etenkin tofu maistui. Nappimaisia cappelli-pastoja piti jostain syystä rusentaa nyrkissä ja repiä spiraaleiksi, joten suuhun ei päätynyt ihan niin paljon kuin olisin toivonut. Spagettimallisesta pastasta samalla resptillä tehtynä tämä on maistunut paremmin.


torstai 16. marraskuuta 2017

Porkkanakeitto soseesta – supernopea arkiruoka



Tässä on niin helppo ja nopea arkiruoka, että nopeammaksi ei oikein enää voi tulla. Vegaaninen porkkanakeitto syntyy valmiista sosepötköstä ja saa mausteikseen kookosmaitoa, maapähkinävoita, currya ja valkosipulijauhetta.

Valmistaminen ei vaadi muuta kuin pakkausten avaamisen, ainesten sekoittamisen ja kiehauttamisen kattilassa.

Yksinkertaisuudesta huolimatta maku on hyvä. Maapähkinävoi tuo keittoon herkullisen säväyksen ja myös hieman proteiinia. Lisää proteiinia saa vaikkapa tarjoamalla keiton kanssa marinoituja tofukuutioita. Myös erilaiset pähkinät ovat hyvä lisä, itse laitoin sekaan maapähkinöitä.


Porkkanakeitto soseesta


500 g porkkanasosetta
165 ml kookosmaitoa
1 rkl maapähkinävoita
1 rkl currya
1 tl valkosipulijauhetta
(suolaa)

1. Sekoita kaikki ainekset kattilassa. Kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä muutama minuutti, jotta maapähkinävoi sekoittuu keittoon.

Vaivalloisuusaste: Turbonopea ja superhelppo.

1-vuotiaan arvio: Ei suostunut kunnolla maistamaan, joten tarkempi arvio jäi saamatta.

perjantai 10. marraskuuta 2017

Vaahterasiirappi-pekaanikakku – helppo vegaaninen mutakakku

Vaahterasiirappia, pekaanipähkinöitä ja ripaus raastettua appelsiinikuorta  ja kaikki tämä ihanan tahmeassa mutakakussa. Tämän on pakko olla hyvää, ja niin se kyllä onkin!

Tämä muistuttaa rakenteeltaan jokin aika sitten postaamaani sitruunamutakakkua, mutta mausteet ovat erilaiset. Suklaata siinä ei ole kuten perinteisessä mutakakussa, mutta ei se mielestäni sitä kaipaakaan. Vaikka suklaakakutkin ovat herkullisia, ne ovat mielestäni joskus vähän ylimainostettuja: syön suklaan mieluiten sellaisenaan ja kakku saa kernaasti maistua joltakin muulta.

Vaahterasiirappi-pekaanikakku on helppo valmistaa eikä siihen tarvita erikoisia aineksia. Kun pähkinät on rouhittu ja appelsiininkuori raastettu, ei tarvitse kuin sekoittaa ja paistaa.

Ohjeen tarkoittama kaurakerma on ihan sitä tavallista ruokaan laitettavaa kaurakermaa, ei siis vispiä. Jos haluat oikein supertahmean kakun, voit kokeilla ottaa kakun uunista jo vähän aikaisemmin, esimerkiksi 25 minuutin kohdalla. Paistoin itse 30 minuuttia, ja se oli mielestäni juuri sopiva. Ihanteellinen aika riippuu varmasti paitsi makuasioista myös uunista.

Vaahterasiirappi-pekaanikakku


150 g margariinia
3 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1 dl vaahterasiirappia
2 tl raastettua appelsiininkuorta
1,5 dl kaurakermaa
1,5 tl vaniljasokeria
1 dl pekaanipähkinöitä

1. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Pese appelsiini huolellisesti ja raasta kuorta kaksi teelusikallista. Rouhi puoli desilitraa pekaanipähkinöitä veitsellä pieniksi paloiksi.
2. Sulata margariini. Sekoita jauhot, sokerit ja pähkinärouhe keskenään ja lisää joukkoon margariini, vaahterasiirappi ja kaurakerma.
3. Vuoraa halkaisijaltaan noin 20 cm kokoinen pyöreä vuoka leivinpaperilla. Paperi on helpompi asetella, jos ensin rutistat sen palloksi, kastelet vedellä ja rutistat vielä vedet pois. Kaada taikina vuokaan ja koristele kakku lopuilla pekaanipähkinöillä.
4. Paista 175 asteessa 30 minuuttia.




keskiviikko 8. marraskuuta 2017

Kotiliesi 95 v: Mummin kotijuusto modernina vegaaniversiona


Mummillani oli tapana tehdä kotijuustoa joka joulu ja pääsiäinen, joskus muulloinkin. Perinne oli häntäkin vanhempi, oppinsa hän oli saanut omilta kasvattajiltaan. Mummin kuoltua kotijuuston teko on tuntunut minusta perinteeltä, jota haluaisin jatkaa. Olenkin joskus tehnyt sitä alkuperäisenä, maitoa, piimää ja munia sisältävänä versiona.

Minusta olisi kuitenkin hienoa, että voisin jatkaa perinnettä myös ilman, että tarvitsee välttämättä käyttää eläinperäisiä tuotteita. Perinteet ovat usein parhaimmillaan silloin, kun niihin yhdistyy hyviä vaikutteita nykyajasta ja ne saavat elävän, yhä käyttökelpoisen muodon. Niinpä lähdinkin etsimään vegaanista vaihtoehtoa tutulle juustolle.

Teema sopii mielestäni hyvin myös Kotilieden 95-vuotisjuhlintaan, jonka hengessä meidät bloggaajat haastettin kirjoittamaan ruokaohjeet. 

Päädyin valmistamaan monille vegaaneille hyvinkin tuttua mantelijuustoa. Suunnilleen samansisältöisiä ohjeita siihen löytyy esimerkiksi täältä, täältä ja täältä, mitoissa vain on pientä vaihtelua. Se ei toki maistu samalta kuin eläinperäisistä aineksista tehty kotijuusto, mutta rakenne on samankaltainen ja valmistusprosessissa on yhtäläisyyksiä. Mantelijuusto on kylläkin kotijuustoa helpompi valmistaa.

Mummilla ei ollut tapana paistaa kotijuustoaan, ja mietin ensin, että olisin jättänyt mantelijuustonkin paistamatta. Mantelijuusto maistuu hyvältä niinkin, mutta raakana etenkin valkosipulin maku tuntui niin voimakkaana, että totesin paistetun version muistuttavan enemmän esikuvaansa.

Mantelijuusto


3 dl mantelijauhoja
1 dl vettä
1/2 sitruunan mehu
0,5 dl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
1 tl suolaa

1. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella.
2. Laita massa valumaan harsolla vuorattuun siivilään yöksi tai ainakin muutamaksi tunniksi.
3. Ota juusto pois harsosta ja paista sitä 175 asteessa noin 40 minuuttia.


lauantai 4. marraskuuta 2017

Mustapapu-seitanpihvit ja paahdetut maa-artisokat

Paahdetut maa-artisokat ovat kelpo naposteltavaa ihan sellaisenaankin, vaikkapa majoneesin kanssa. Ruokaisien kasvispihvien kanssa niistä syntyi herkullinen mutta kuitenkin melko helposti valmistuva ateriakokonaisuus. Majoneesi sopii hyvin kastikkeeksi siihenkin.

Kiitos kuuluu ensinnäkin työkaverilleni Erikalle, joka lahjoitti mainioita itse kasvatettuja maa-artisokkiaan Linssinöörin koemateriaaksi. Toisen kiitoksen ansaitsee Ruoka-alkemisti-blogin Jenni mainiosta pihviohjeestaan, johon karamellisoitu sipuli tuo hienon maun.

Minulla ei ole juuri aiempaa kokemusta maa-artisokan valmistamisesta, mutta ohjeita tutkailemalla sain selville, että niille ei välttämättä tarvitse tehdä juuri muuta kuin paahtaa. 

Muhkuraisen ja kovan maa-artisokan kuoriminen ei tuntunut maailman houkuttelevimmalta hommalta, joten valitsin ohjeen, jossa ne vain pestään huolellisesti ja paloitellaan. Lopputuloksessa kuoret eivät todellakaan haitanneet vaan päin vastoin toivat lisää makua ja rapeutta.

Mustapapu-seitanpihveissä puolestaan juju on ensinnäkin karamellisoitu sipuli, joka maistuu tosi hyvältä. Lisäksi gluteenijauho tekee rakenteesta sitkeän, mikä on ihan mukavaa vaihtelua usein aika pehmeiksi jääviin vegaanisiin kasvispihveihin. Gluteenijauhoa tuntuu saavat yhä useammin ihan tavallisistakin kaupoista. Ainakin meidän lähikauppamme sitä myy.

Ruoka-alkemisti käytti samankaltaisia pihvejä burgerin välissä, mihin nämä varmasti ovatkin aivan omiaan. Toimivat ne kuitenkin hyvin myös sellaisenaan. Ruoka-alkemistin burgereihin ja alkuperäiseen, kidneypapuja sisältävään ohjeeseen pääset tutustumaan tästä.

Mustapapu-seitanpihvit


1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 tl agavesiirappia
1 tlk mustapapuja
1 rkl balsamicoa
1 tl suolaa
1 tl basilikaa
1 tl srirachaa
1/4 tl savupaprikajauhetta
1/4 tl mustapippuria
1 dl gluteenijauhoa

Marinadi

1 rkl soijakastiketta
1 rkl ketsuppia
1 rkl tomaattipyreetä

1. Pilko sipulit pieniksi kuutioiksi ja kuullota pannulla öljyssä. Lisää agavesiirappi ja karamellisoi miedolla lämmöllä viitisen minuuttia, kunnen sipulien väri on karamellimainen.
2. Laita kulhoon sipulit, mustapavut ja mausteet ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää gluteenijauho ja sekoita tasaiseksi massaksi. Muotoile massasta haluamasi kokoisia pihvejä.
3. Sekoita marinadin ainekset keskenään. Paista pihvejä öljyssä pannulla muutama minuutti molemmin puolin ja valele paiston aikana marinadilla.

Paahdetut maa-artisokat


n. 500 g maa-artisokkaa
3-4 rkl oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa

1. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Pese maa-artisokat perunaharjalla ja pilko niitä hieman.
2. Laita maa-artisokat pellille leivinpaperin päälle ja kaada niiden päälle oljy. Kierittele paloja öljyssä niin, että oljy levittyy tasaisesti. Lisää mausteet.
2. Paista noin 45 minuuttia tai kunnes ne tuntuvat sisältä pehmeiltä, kun niitä kokeilee tikulla tai haarukalla.


Vaivalloisuusaste: Ei nyt mitään arjen nopeinta pikaruokaa, mutta vähän paremmaksi ateriaksi kyllä helppo. Kuorineen paahdetut maa-artisokat ovat kätevä ja hienon makuinen lisuke monelle muullekin ruualle.

1-vuotiaan arvio: "Lisää pihviä." Maa-artisokkiin ei koskenut. Sitkeähkön pihvin kanssa tuli yksi aika pelottavan kuuloinen kakomisreaktio, mutta kun siitä oli selvitty, pihviä haviteltiin lisää. Sitkeä rakenne saattaa siis olla pienille hankala, mutta maku tuntui miellyttävän.

tiistai 31. lokakuuta 2017

Saran punainen pesto – ihana vegaaninen leivänpäällinen


Mitä vegaani laittaa leivän päälle? Tai kuka tahansa, joka haluaa vähentää lihan ja maidon kulutusta? 

Vaihtoehtoja on tietysti monia, aina leikkeleitä ja juustoa jäljittelevistä vegetuotteista tai pelkistä vihanneksista lähtien. Hummus on periaatteessa tosi hyvä ja ravitsemuksellisestikin järkevä leivänpäällinen, mutta aina sitäkään ei jaksa.

Niinpä olinkin innoissani, kun Sara julkaisi Saran kotikolossa aivan mahtavan punaisen peston ohjeen. Tämän tahnan maku on yksinkertaisesti todella herkullinen, ainakin minusta: pähkinää, basilikaa, valkosipulia, rutkasti öljyä... ou jee. Se on myös helppo valmistaa: kaikki ainekset vain sekaisin.

Muokkasin ohjetta vähän, lähinnä siksi, että minulla ei ollut kotona tarpeeksi tomaattipyreettä. Jätin suolan pois ja laitoin etikkaa vähän vähemmän. Siitä tuli aivan loistavaa näinkin, mutta alkuperäisellä ohjeella tulee varmasti myös. 

Pinjansiemenet ovat julmetun kalliita, ja muistelen jostain lukeneeni vinkin, että ne voisi hyvin korvata edullisemmilla auringonkukansiemenillä. Ensi kerralla saatan tehdä niin, koska voimakkaiden makujen läpi pinjansiemenet eivät kuitenkaan juuri maistu.

Ohjetta on korjattu 1.11. klo 7: ensimmäisestä versiosta putosivat epähuomiossa pois aurinkokuivatut tomaatit. Niitä ei kuitenkaan missään nimessä kannata jättää pois.

Vai etsitkö sittenkin palkokasvipohjaista kasvistahnaa? Miten olisi papudippi korianterilla?

Hyvä punainen pesto


100 g tomaattipyreetä
10 aurinkokuivattua tomaattia
1 dl oliiviöljyä
1 dl cashewpähkinöitä
0,5 dl pinjansiemeniä tai auringonkukansiemeniä
1 puntti basilikaa
4 valkosipulinkynttä
1 rkl omenaviinietikkaa

1. Sekoita kaikki ainekset tahnaksi tehosekoittimella. Jos haluat juoksevampaa pestoa, lisää vettä.


Saran alkuperäiseen ohjeeseen pääset klikkaamalla tästä


torstai 26. lokakuuta 2017

Soija-spagettivuoka – koko perheen suosikki

Jos haussa on kasvisruoka, joka maistuu lapsille, tässä on vaihtoehto, jota kannattaa vakavasti harkita! Vegaaninenkin se on, kuten kaikki ohjeet tässä blogissa.

Minulle on vähän mysteeri, miksi pasta-asioissa se vuoaksi paistaminen on lapselle niin olennaista, mutta niin se vain tuntuu olevan. Meillä se menee niin, että jos spagetti ja kastike tarjotaan erikseen, maistumisesta  ainakaan kastikkeen  ei ole takeita, mutta vuoka tekee jostain syystä ihmeitä. Keskeiseksi arkemme pelastajaksi on noussut Saarioisten vegaaninen Italian tomaatti-spagetti -valmisruoka. Eikä tämä ole maksettu mainos vaan ihan vain rehellinen tunnustus. 

Niinpä to do -listallani onkin pitkään ollut omatekoisen vegespagettivuoan valmistus. Inspiraatiota sain niin tuosta huikeasta valmisruuasta kuin myös erilaisista jauhelihaa sisältävistä spagettivuokaohjeista. Olen nyt tehnyt soijarouhe-spagettivuokaa pari kertaa, ja kyllähän se on hyvin tehnyt kauppansa niin lapsille kuin aikuisillekin.

Pastavuoan hyvä puoli on se, että ruokaa voi tehdä useamman päivän satsin, josta on sitten helppo ottaa raivonälän jyllätessä. Ohje on helppo, mutta vie sen verran aikaa, että en välttämättä lähtisi virittelemään sitä heti työpäivän jälkeen, kun on kiire saada päivällistä.

Olen ravintohiivahiutaleiden käyttäjänä vielä aika noviisi, mutta tässä ne ainakin tuntuisivat toimivan.  Ne tuovat ruokaan hieman juustomaista, täyteläistä makua. Mitenkään välttämättömiä ne eivät kuitenkaan ole, joten jos niitä ei löydy, ei hätää. Ainesosalista saattaa näyttää pitkältä, mutta suuri osa aineksista on mausteita, joista yksittäisten puuttuminen ei varmastikaan kaada vuoan onnistumista.

Jos ruokaa ollaan tekemässä ihan pienille lapsille, aurinkokuivatut tomaatit voi hyvin jättää poiskin, koska ne ovat aika suolaisia. Aikuiselle ne ovat kyllä ihan mukava lisämaun tuoja.

Soija-spagettivuoka

250 g täysjyväspagettia
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1,5 dl soijarouhetta
1/2 kasvisliemikuutio
1 rkl balsamicoa
1 tl siirappia
500 g tomaattimurskaa
4 aurinkokuivattua tomaattia
1 tl oreganoa
1 tl basilikaa
1 tl rosmariinia
1 tl paprikajauhetta
1/2 tl mustapippuria
2 dl kaurakermaa
1 dl ravintohiivahiutaleita
vettä
öljyä

1. Laita spagetti kiehumaan. Keittoajaksi riittää pari minuuttia alle suositellun keittoajan.
2. Pilko sipuli ja valkosipuli. Kuullota niitä öljyssä pannulla ja lisää soijarouhe. Mausta balsamicolla, siirapilla ja paprikajauheella ja murenna kasvisliemikuutio soijarouheen päälle. Kaada päälle noin desilitra vettä ja paista soijarouhe kuivaksi.
3. Lisää tomaattimurska, huuhtele sen pakkaus noin desilitralla vettä ja kaada vesi kastikkeen joukkoon. Lisää aurinkokuivatut tomaatit, loput mausteet, ravintohiiva ja kaurakerma. Kiehauta ja anna hautua muutama minuutti.
4. Kaada spagetti vuokaan ja kastike vuokaan ja sekoita. Paista 225 asteessa noin vartti.


Vaivalloisuusaste: Tämä kuuluu ruokiin, joita on kätevää tehdä iso satsi etukäteen valmiiksi. Ohje on helppo mutta vie jonkin verran aikaa.

1-vuotiaan arvio: Mainiota mättöä. Tekee hyvin kauppansa.


sunnuntai 22. lokakuuta 2017

Vegaaninen omena-vaniljapannukakku


Pannari on muuntautumiskykyinen herkku, joka onnistuu erilaisilla mausteilla, makeana tai suolaisena ja hyvin myös vegaanisena. Munattoman ja maidottoman pannarin laittamiseen konsteja on varmasti monia, mutta yksi hyvä rakenteen antaja on soijajugurtti, koska se hyytyy paistettaessa. Käytin tämän pannarin pohjana Chocochilin aina luotettavaa pannariohjetta, mutta laitoin joukkoon raastettua omenaa ja kunnon satsin Plantin vaniljasoijajugurttia.

Hieman erilaiset mausteet toivatkin kivaa vaihtelua, tosin aika mietoina ne maistuivat. Omena ei maistu kovin selkeänä omenan makuna vaan tuo lähinnä hedelmäistä makeutta. Toki omenaa voi halutessaan laittaa enemmänkin, uskoisin, että pannarin rakenne pysyy hyvänä niinkin.


Omena-vaniljapannukakku

5,5 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
1/2 dl sokeria
1 l kauramaitoa (soijamaito käy myös)
150 g vaniljasoijajugurttia
2 omenaa
margariinia

1. Sekoita ensin kuivat aineet yhteen ja lisää sitten joukkoon kauramaito ja jugurtti.
2. Kuori ja raasta omena ja lisää raaste taikinan joukkoon. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja anna taikinan vetäytyä lämpiämisen ajan.
3. Laita leivinpaperilla peitetylle uunipellille margariininokareita. Anna niiden sulaa uunissa ja levitä sitten sulanut margariini pellille tasaisemmin.
4. Kaada taikina pellille. Laita päälle vielä margariininokareita.
5. Paista pannukakkua uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Nosta sen jälkeen ylemmälle tasolle ja paista vielä 10 minuuttia, jotta saat pintaan kauniin värin.
6. Anna pannukakun jäähtyä paistamisen jälkeen kunnolla, jotta rakenne kiinteytyy.


Vaivalloisuusaste: Normaali pannarin vaiva, eli ei nyt niin paha. 

1-vuotiaan arvio: "Lisää."