Sivut

sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Helppotekoinen höylättävä cashewjuusto


Juusto tuntuu olevan monelle se pahin loppuvastus, kun harkitaan siirtymistä vegaaniseen ruokavalioon. Että kyllä minä muuten, mutta juustosta en ikinä pysty luopumaan. Itselläni on nyt pari viikkoa Vegaanihaastetta takana, eivätkä juustoasiat kyllä ole aiheuttaneet ongelmia, vaikka juustosta olenkin aina tykännyt. Tässä kolme pointtia, miksi juustonhimo ei ole este vegaaniselle tai ainakin vegaanisemmalle elämäntavalle.

1. Jos homma meinaa kaatua juustoon, kannattaa ennemmin syödä juustoa kuin heittää pyyhe kehään. Kasviperäisen ruuan lisääminen on joka tapauksessa askel hyvään suuntaan, eikä se todellakaan kaadu siihen, jos syystä tai toisesta syöt juustoa joskus tai vaikka useamminkin.

2. Kaupan vegaanisista juustoista löytyy ihan kelvollisia vaihtoehtoja. Olin niitä kohtaan tosi ennakkoluuloinen ja olen syönyt tosi pahankin makuisia viritelmiä, mutta nyt minulle sattumalta tuotu Violifen savunmakuinen juusto yllätti iloisesti. Varmasti muitakin hyviä on.

3. Pähkinöistä pystyy itse tekemään tosi hyviä "juustoja". Olen aiemmin laittanut tällaista mantelijuustoa, joka yleisesti tunnetaan mantelifetana, mutta hain siihen kotijuustomaista fiilistä ja maustoin sen siksi aika miedosti. Suosittelen testaamaan! Nyt kokeilin höylättävää cashewjuustoa, joka saa jämäkän rakenteensa agar agarista. Se toimi mielestäni tosi hyvin juustona juustoleivän päällä. Ei se tietenkään ihan tavalliselta juustolta maistu, mutta hyvältä kylläkin, ja vähän samalla tavalla hyvältä kuin lehmänmaidosta tehty juusto. Pähkinäjuustot ovat kaiken järjen mukaan myös aika terveellisiä!

Tämä cashewjuuston ohje on suoraan Kamomillan konditoria -blogista ja kuuluu myös Vegaanihaasteen reseptipankkiin. Alkuperäisessä ohjeessa mukaan laitetaan myös yksi porkkana väriä tuomaan, mutta jätin sen pois, koska minusta valkoinenkin on ihan hyvä juuston väri. Ja minimoidakseni vaivannäön, tietty.

Tämä oli kautta aikojen toinen kohtaamiseni hyytelöimisaine agar agarin kanssa, ja olin aluksi kauhusta kankeana, Ensimmäisen kohtaamisemme, jonka ylevänä tavoitteena oli ollut suussasulava jouluinen marmeladi, päättyi mustikkaiseen limamönjäkatastrofiin. Nyt kaikki meni kuitenkin nappiin, eikä ollut edes vaikeaa.

Limamönjäkatastrofin opetus oli, että agar agar -jauhe ja -hiutaleet ovat kaksi ihan eri asiaa, ja hiutaleita tarvitaan kolminkertainen määrä. Niitä pitää myös keittää pidempään. Näistä ei kannata laistaa, jos ei halua limamönjää. Itselläni oli tässäkin käytössä hiutaleet, mutta hyvin sujui, kun en lähtenyt sooloilemaan vaan noudatin ohjeita tarkasti. 

Ostin hiutaleet Ruohonjuuresta, mutta en ole keksinyt, mistä jauhetta voisi ostaa. Tiedätkö sinä?

Höylättävä cashewjuusto


2 dl cashewpähkinöitä (ja vettä liottamiseen)
1 dl ravintohiivahiutaleita
1/2 dl (oliivi)öljyä
2 rkl sitruunamehua
1 valkosipulinkynsi kuorittuna
3/4 tl suolaa
3 dl vettä
4 tl agar-jauhetta tai 12 tl agar-hiutaleita

1. Liota cashewpähkinöitä runsaassa vedessä vähintään neljä tuntia tai yön yli. Kaada vesi pois.
2. Laita pähkinät, ravintohiivahiutaleet, öljy, sitruunamehu, valkosipuli ja suola tehosekoittimeen odottamaan.
3. Sekoita vesi ja agar-jauhe tai -hiutaleet kattilassa ja kuumenna. Kun seos kiehuu, vähennä lämpöä ja jatka keittämistä kaksi minuuttia (jauhe) tai niin kauan kunnes hiutaleet ovat liuenneet.
4. Kaada seos tehosekoittimeen ja käytä konetta, kunnes massa on täysin sileää. Pysäytä kone tarvittaessa välillä ja kaavi massaa astian reunoilta alemmas.
5. Kaada seos sopivan kokoiseen (n. 3 dl) astiaan tai muottiin ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Siirrä sitten jääkaappiin jähmettymään vähintään kahdeksi tunniksi.


Vaivalloisuusaste: Itse asiassa tosi helppo, joskin pähkinöiden liottaminen ja juuston hyydyttäminen vie aikaa. 

2-vuotiaan arvio: Maistoi ja kelpuutti pieniä paloja leivän päälle, mutta ei selvästikään tykännyt yhtä paljon kuin lehmänmaitojuustosta.

6 kommenttia:

  1. Olen ostanut agaragaria jauheena ihan Prismasta. On ollut liivatteiden lähellä vaaleanpunertavassa purkissa. ��

    VastaaPoista
  2. Haa, kiitos tiedosta, täytyykin käydä etsimässä Prismasta! ��

    VastaaPoista
  3. Itse oon löytänyt monista pienistä etnisistä kaupoista. Halpaakin, viimeksi maksoi 2€/pussi.

    VastaaPoista
  4. Apteekitkin myy agaragaria jauheena :)

    VastaaPoista
  5. Kiitos, täytyypä pitää mielessä myös etniset kaupat ja apteekit! Halvempi hinta kyllä ihan kiinnostaisi, Ruohonjuuressa maksoi muistaakseni aika paljon...

    VastaaPoista
  6. Täytyy laittaa kokeiluun. Ensimmäinen hyvältä vaikuttava resepti mihin olen törmännyt. Kaupan korvikkeista en ole hyvää löytänyt eikä muutenkaan kovetetun kasvisrasvan syöminen kiinnosta. Tosin ei nyt juustoa ole hirvesti itse jäänyt kaipaamaan.

    VastaaPoista