Sivut

sunnuntai 25. helmikuuta 2018

Nyhtökaurastifado - pitkään haudutettu pataruoka


Pitkään haudutetut pataruuat eivät ole lihansyöjien yksinoikeus, vaan ne onnistuvat hyvin myös kasvisversioina! Tässä kreikkalainen mausteinen pataruoka stifado valmistuu niin, että naudanlihan tilalla onkin nyhtökauraa.

Stifadon mausteet vaihtelevat hiukan reseptistä riippuen, mutta yleensä siinä vaikuttaisi olevan ainakin kanelia, laakerinlehteä, valkosipulia, rosmariinia, punaviinietikkaa ja joskus myös oikeaa punaviiniä - siis kerrassaan mainioita makuja. Tein nyt viinittömän version, koska en jaksanut lähteä Alkoon, enkä kyllä lopputuloksestakaan jäänyt viiniä kaipaamaan. Jos kuitenkin haluat, voit korvata osan vedestä punaviinillä.

Lihan tilalle pataruuan proteiininlähteeksi minulle tuli äkkiseltään mieleen kolme vaihtoehtoa: seitan, soijasuikaleet ja nyhtökaura. Päädyin nyhtökauraan osin siksi, että se on helpointa käyttää, osin siksi, että olen viime aikoina ollut erityisen innoissani nyhtökauran hyvästä ravintoarvosta. Pakkasella tarvitsee riittävän tuhdit eväät, ja nyhtökaura laadukkaine proteiineineen varmistaa hyvin, ettei ihan heti tule uudestaan nälkä.

Stifado ei nyhtökauraversiona vaadi yhtä pitkää haudutusaikaa kuin lihasta tehtynä. Nyhtökauraa itseään ei tarvitse tai oikeastaan kannatakaan juuri hauduttaa, koska se pehmenee helposti. Haudutin stifadon muita aineksia ensin tunnin ja lisäksi nyhtökauran mukaan puoleksi tunniksi. Nyhtökaura pehmeni jonkin verran mutta pysyi kuitenkin ehjinä paloina. Se muistutti suutuntumaltaan ehkä lähinnä jauhelihaa sikäli kuin nyt jauhelihan suutuntuman muistan.

Jos haluat säilyttää nyhtökauran sitkeämpänä, varmasti jo vartin hauduttaminen riittää siihen, että kastikkeen maut ehtivät tarttua. Toisaalta taas kastikkeen muita aineksia voit hauduttaa pitempäänkin kuin ohjeessa sanotaan, jos haluat erityisesti syventää makuja. Omasta mielestäni tunti oli kyllä jo ihan riittävä.

Tästä tuli mielestäni tosi hyvän makuista, ja koko perhe tuntui olevan samaa mieltä. Kasvissyöjänä huomaan kaivanneeni tämäntyylistä ruokaa, enkä ole mihinkään vastaavaan juuri törmännyt ulkona syödessäni. Onneksi valmistus on helppoa! Kun jaksaa kuoria ja pilkkoa sipulit ja mitata ainekset vuokaan, loppu hoituu itsestään uunissa.


Nyhtökaurastifado

500 tomaattimurskaa
5 dl vettä
n. 500 g salotti- ja/tai keltasipuleita
6 valkosipulikynttä
1/2 dl oliiviöljyä
1/2 dl tomaattipyreetä
1/2 dl punaviinietikkaa
2 kanelitankoa
3 laakerinlehteä
1 kasvisliemikuutio
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
2 tl rosmariinia
1 tl mustapippuria
2 pkt nyhtökauraa (nude)
persiljaa

1. Kuori ja lohko sipulit ja valkosipulit.
2. Laita kaikki ainekset nyhtökauraa ja persiljaa lukuunottamatta uunivuokaan tai -pataan.
3. Paista kannella tai foliolla peitettynä 200 asteessa 60 minuuttia.
4. Lisää nyhtökaura ja paista vielä 30 minuuttia.
5. Koristele persiljalla ja tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.


Vaivalloisuusaste: Helppo, mutta valmistuksen passiivinen vaihe - suomeksi sanottuna paistuminen - vie aikaa.

2-vuotiaan arvio: "Nyhtökaura hyvää. Lisää nyhtökauraa."


lauantai 17. helmikuuta 2018

Panang curry -linssikeitto


Tämä keitto on paitsi hyvänmakuista ja helppoa valmistaa, myös ratkaisu todelliseen ensimmäisen maailman ongelmaan: kaapissa pyörivien eksoottisten maustetahnojen loppusijoitukseen.

Kaikki ruokahävikki on harmillista, mutta ylihintaisten tahnojen kohdalla tuntuu erityisen hölmöltä, jos niitä ei käytetä kuin johonkin yhteen ruokalajiin, ja loppu jää kaappiin pilaantumaan.

Laitoin jokin aika sitten nyhtökaurarendangia Hannan sopan ohjeella, ja sitä varten tuli hankittua sitruunaruohotahnaa ja kaffirlimen lehtiä. Rendang olikin hyvää, voin suositella! Purkeista jäi kuitenkin aika paljon jäljelle.

Päätin sitten käyttää maustejämiä linssikeittoon, johon yhdistin myös panang curry -tahnaa. Yhdistelmä kuulosti lähtökohtaisestikin hyvältä, mutta olin yllättynyt, miten herkullista tästä kätevästä hävikkiruuasta tulikaan.

Sitruunaruohotahnan sijaan voi toki käyttää myös tuoretta sitruunaruohoa, jota saa etnisistä kaupoista varmasti edullisemmin kuin tahnaa lähikaupastamme. Samoin kaffirlimen lehdet ovat varmasti halvempia etnisissä kaupoissa kuin tavallisten kauppojen purkitettuina merkkituotteina.

Tämän keiton mausteita voi hyvin varioidakin, ja jos esimerkiksi sitruunaruoho tai kaffirlime puuttuu, keitosta tulee todennäköisesti silti hyvää. Panang curry -tahnan kyljestäkin voi luntata inspiraatiota ja lisätä keittoon ekstra-annoksen jotakin mausteseoksen ainesosiin kuuluvaa maustetta.

Jos maustetahnat ovatkin vähän kalliita, linssit ovat sitäkin edullisempia, ja muutenkin keitto syntyy aika tavallisista aineksista. Kokonaisuus on sopivan mausteinen ja lämmittää mukavasti pakkasen paukkuessa.


Oletko jo kokeillut hieman samantyylistä keittoa beluga-linsseistä? Täällä ohje: Ylellisen yksinkertainen linssikeitto



Panang curry -linssikeitto


1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
n. 2 cm pala inkivääriä
500 g tomaattimurskaa
1,5 dl punaisia linssejä (kuivia)
1 rkl panang curry -tahnaa
2 tl sitruunaruohotahnaa
3 kaffirlimen lehteä
1 tl kasvisliemijauhetta
n. 5 dl vettä
2 dl kookosmaitoa
öljyä

1. Kuori ja silppua sipuli, valkosipuli ja inkivääri. Kuullota niitä kattilan pohjalla öljyssä ja lisää joukkoon maustetahnat. Jatka paistamista pari minuuttia.
2. Lisää tomaattimurska, kasvisliemijauhe, vesi, kaffirlimen lehdet ja huuhdotut linssit.
3. Keitä noin 10 minuuttia tai kunnes linssit ovat kypsiä. Lisää tarvittaessa vettä.
4. Poimi kaffirlimen lehdet pois, lisää kookosmaito, kuumenna vielä ja soseuta keitto sauvasekoittimella.


Vaivalloisuusaste: Tosi helppo, kun vain saa sipulit ja inkiväärin kuorittua ja paloiteltua.

2-vuotiaan arviota ei tällä kertaa saatu, koemaistaja ei ollut ruoka-aikaan kotona.

lauantai 10. helmikuuta 2018

Mausteinen soija-kaalipata

Kaalia kannattaa syödä, se on edullista ja terveellistä - mutta mihin sitä laittaisi? Tässä helppo ja selkeä kaalipata, joka muistuttaa hieman kaalilaatikkoa mutta on vaivattomampi valmistaa. Koko ruokalaji valmistuu samassa padassa, eikä erillistä uunivuokaa tarvita.

Makumaailmaltaan tämä ei ole ihan perinteinen kaalilaatikko. Otin maustamiseen mallia tästä Ruokakonttuurin gruusialaisesta kaalilaatikosta, joka on varmasti hyvää sellaisenaankin. Yhdistin kuitenkin sen gruusialaistyyliset mausteet Elina Innasen Vegaanin keittiössä -kirjasta löytyvän soijarouhe-kaalipadan valmistustapaan, ja yhdistelmä olikin aika mukava. Verrattain helppoa ja herkullisen makuista.

Tähän tulee paljon kasviksia, joten kuorimisen ja pilkkomisen vaivalta ei voi välttyä. Pilkkomisen jälkeen valmistus sujuu kuitenkin helposti, ja ruokaa voi tehdä kerralla ison satsin, josta riittää moneksi päiväksi tai vaikka pakastimeen.


Mausteinen soija-kaalipata


n. 400 g valkokaalia
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
1 porkkana
1,5 dl tummaa soijarouhetta
2 dl kaurakermaa
140 g tomaattipyrettä
1 kasvisliemikuutio
1,5 tl paprikajauhetta
0,5 tl mustapippuria
2 tl timjamia
1 tl meiramia
chilihiutaleita
1,5 dl tummaa pikariisiä
n. 6-7 dl vettä
öljyä

1. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja pilko sipuli, valkosipuli ja porkkana.
2. Kuullota sipuleita tilkassa öljyä. Lisää soijarouhe, kasvisliemikuutio, paprikajauhe ja mustapippuri. Turvota soijarouhe lisäämällä joukkoon vähitellen noin 1,5 dl vettä. Lisää vettä aina uudestaan vasta kun soijarouhe on välillä paistunut kuivaksi.
3. Lisää kaali, porkkana, loput mausteet, kaurakerma ja tomaattipyre sekä n. 5 dl vettä. Hauduta keskilämmöllä n. 15 minuuttia tai niin kauan että kaali ja porkkana alkavat olla hieman pehmeitä.
4. Lisää riisi ja tarvittaessa myös jonkin verran vettä. Hauduta vielä 10-15 minuuttia tai niin kauan, että riisi on kypsää.


Vaivalloisuusaste: Ei mikään pikaruoka, mutta tavallista kaalilaatikkoa helpompi.

2-vuotiaan arvio: Noukki haarukalla muutaman soijarouhehippusen maistettavaksi, mutta syömiseksi sitä ei oikein voi kutsua.

perjantai 2. helmikuuta 2018

Smoothiebowl - värikäs vitamiinikulho

Yksinkertaiset jutut ovat usein niitä parhaita. Niin kuin nyt vaikka hedelmät. Huippua kamaa, ja melkein joka kaupasta löytyy monipuolinen valikoima, jota tulee yleensä hyödynnettyä ihan liian suppeasti. 

Flunssan kourissa viruessani en ole jaksanut pitää kiinni kovin terveellisistä ruokailutottumuksista, vaikka silloinhan vitamiinit juuri olisivat olleet tarpeen. Nyt alkoikin tuntua, että se mitä tarvitsen, on ihan vain sekoitus mahdollisimman montaa hedelmää. 

 Siispä hedelmät blenderiin ja menoksi!

 Koristellut smoothiebowlit näyttävät kivoilta kuvissa, mutta olen yleensä itse pitänyt koristelemisen vaivaa vähän turhana. Olen ehkä ollut väärässä: koristeltuna kulho näyttää paljon piristävämmältä ja lisäksi koristeet tuovat kivaa suutuntumaa. 

Tämä smoothie on kohtalaisen kirpeä. Jos haluat lisää makeutta, lisää joukkoon taateli tai pari.



Värikäs vitamiinikulho

 1 banaani 
1 appelsiini 
1 kiivi 
1 dl puolukoita
(1-2 taatelia)

koristeluun esim. kookoshiutaleita, cashewpähkinöitä ja kiiviviipaleita

1. Laita kaikki ainekset blenderiin ja sekoita tasaiseksi smoothieksi.
2. Kaada kulhoon ja koristele haluamillasi lisukkeilla.


Vaivalloisuusaste: Helppo ja nopea, koristelun voi tarvittaessa jättää väliin.

2-vuotiaan arvio: Taatelitonta versiota maistoi lusikallisen ja häipyi sen jälkeen paikalta tyrmistyneen näköisenä. Taatelillista, ehkä vähän vähemmän puolukkaa sisältänyttä versiota sen sijaan joi puoli lasillista.