torstai 24. toukokuuta 2018

Kanatyyliset seitanpihvit

Olen kaivannut grillattavaksi tai miksei pannulla paistettavaksikin hyvää korvaajaa broilerinleikkeille. Arvelin ratkaisun piilevän jossain seitanin suunnalla, ja niinhän se lopulta piilikin. Näistä pihveistä tuli omasta mielestäni rehellisesti sanottuna tosi herkulliset. 

Ihan ensimmäinen kokeilu ei mennyt nappiin, vaan rakenne muistutti lähinnä paistettua kananmunaa (kyllä, sellaisenkin näköjään saa gluteenijauhoista ja kikherneistä aikaan). Nyt kohdallaan ovat sekä maku että rakenne. Valmistuksessa on oma vaivansa, mutta se kannattaa.

Näissä pihveissä on vaikutteita (ainakin) kolmesta kovasta seitanohjeesta. Reipaskätinen maustaminen juontaa juurensa Awesome Vegan Dadin ohjeesta, jonka olen kääntänyt suomeksi tänne. Idea kikherneiden käyttöön ja myös osaan mausteista on tullut Isa Chandra Moskowitzin kanatyylisistä seitanohjeista, ja valmistusprosessi muistuttaa ainakin jollain tapaa Chocochilin mainiota Jerk seitania.

Aloin kehitellä näitä pihvejä, kun pääsin ilokseni tekemään Vegepalstan Animalia-lehden tässä kuussa ilmestyvään numeroon. Jonkinlainen ajatus kanatyylisten pihvien kehittämisestä oli jo aiemmin kytenyt takaraivossa, ja kun päätin valita palstan teemaksi grillaamisen, ei auttanut kuin ryhtyä toimeen.

Näihin tarvitaan melko montaa ainesta, mutta varsinkaan mausteissa joka ainoa ei ole välttämätön. Jos siis esimerkiksi inkiväärijauhe tai korianteri puuttuu, homma ei varmastikaan kaadu siihen.

Animalia-lehden voi tilata liittymällä järjestön jäseneksi tai kuukausilahjoittajaksi. Vanhoja numeroita pääset lukemaan täältä.


Kanatyyliset seitanpihvit


Seitan
4 dl gluteenijauhoa
1 dl kikherneitä (kypsiä)
3 rkl soijakastiketta
1 rkl maapähkinävoita
2 tl sitruunamehua
2 1/2 dl vettä
3/4 dl ravintohiivahiutaleita
2 tl kasvisliemijauhetta, currya ja sipulijauhetta
1 tl valkosipulijauhetta, inkivääriä, korianteria, savupaprikaa ja sokeria

Keitinliemi
1 l vettä
2 rkl soijakastiketta, sitruunamehua ja kasvisliemijauhetta

Marinadi
1/2 dl öljyä
2 rkl sitruunamehua
1 tl sitruunankuorta
1 tl agavesiirappia
1/2 currya
1/2 tl suolaa


1. Valmista ensin seitan. Sekoita sauvasekoittimella keskenään kikherneet, maapähkinävoi ja nestemäiset aineet. Sekoita toisessa kulhossa keskenään kaikki kuivat aineet. Kaada nestemäinen seos kuiva-aineiden joukkoon haarukalla sekoittaen. Jatka taikinan vaivaamista kädellä.
2. Muotoile taikinasta pötkö. Leikkaa se ensin kahdeksaan osaan ja sitten vielä kukin osa puoliksi. Muotoile osista pihvejä.
3. Sekoita keitinliemen ainekset kattilassa ja kiehauta liemi. Keitä pihvejä liemessä 15-20 minuuttia.
4. Sekoita marinadin ainekset. Marinoi keitettyjä pihvejä vähintään pari tuntia tai esimerkiksi yön yli.
5. Grillaa pihvit tai paista ne pannulla.


Vaivalloisuusaste: On näissä oma vaivansa, ja aikaakin kuluu jonkin verran. Mikään työvaihe ei kuitenkaan sinänsä ole erityisen vaikea, kun vaan varaa ajan ja näkee vaivan.

2-vuotiaan arvio: Maistui mainiosti.

12 kommenttia:

  1. Aivan sika hyvät, kiitos paljon reseptistä!! :) <3

    VastaaPoista
  2. Nämä on todella hyviä, sekasyöjämiehelle tein näitä viimeksi 2 kertaisen määrän ja hän veti innolla kaikki useamman päivän ajan, ja hän siis normaalisti syö kanaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eläinten ja niiden eritteiden syönti on sairas ja julma tapa tyydyttää himojaan, ei tarve kuten ravinnon saanti.

      Poista
    2. Tosi kiva kuulla että joku syö eläimiä? Hyvin sairasta

      Poista
  3. Moi! Unohdin ostaa kikherneitä, mutta kikhernejauhoja on kaapissa, mahtaisko onnistua korvaus niillä vai meneekö koostumus ihan pieleen? Kikhernejauhojan yleensä on seitanissa gluteenijauhojen kaverina, mutta mietin, että onko tässä jokin erityinen syy, miksi ei ole jauhoja. 😊

    Niin ja jos jauhoilla voi korvata kikherneet, niin mikä mahtais olla sopiva määrä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, sori, huomasin viestin vasta nyt ja tilanne on varmaan jo ohi... No, kyllä kikhernejauhot varmasti sopivat, mutta ihanteellista annostusta en osaa sanoa. Kikherneistä tulee ehkä vähän erilainen, kosteampi rakenne, en osaa ihan tarkkaan sanoa eroa, mutta kummallakin tavalla saa kyllä varmasti ihan kelpo pihvit. T. Heta

      Poista
  4. Oon tehnyt tällä reseptillä seitan wingsejä useamman kerran! Muotoilen pihvien sijaan seitanista tikkuja ja marinoinnin jälkeen kuorrutan ja paistan rasvassa pannulla. Super hyvää!

    VastaaPoista
  5. Hei! Onko marinadissa curryn mitta teelusikka eli 1/2 tl currya?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mietin. Ajattelin pistää ½rkl. En usko että menee pahasti pieleen kunhan ei laita puolta desiä.

      Poista
  6. Kiitos hyvästä reseptistä, tästä tuli suosikkini ☺️!

    VastaaPoista
  7. Käytin kikherneiden sijasta 1 desin mantelijauhoja. Toimi ihan hyvin. Tosin en ole vielä keksinyt miten seitanista saa tasaista eikä sellaista röppöä mitä siitä aina tulee. Pihvit vähän repeili kun en uskaltanut hirveästi vaivata ettei niistä tule ihan kumisia.

    VastaaPoista