torstai 30. marraskuuta 2017

Piparkakun makuiset herkkupallot

Oletko ehkä kanssani samaa mieltä, että piparitaikina on vielä parempaa kuin valmiit piparit? Jos, olet avannut oikean reseptin. Nämä pallot maistuvat ihan piparitaikinalta, mutta ne saa ihan luvan kanssa syödä raakana - ja ne ovat kaiken lisäksi terveellisempiä.

Palloihin ei tule lainkaan lisättyä sokeria eikä valkoisia vehnäjauhoja. Sen sijaan näissä on runsaasti pähkinää, josta saa hyviä rasvoja. Mausteet ovat ne vanhat kunnon piparimausteet. Makeudesta huolehtivat taatelit, jotka toki sisältävät sokeria, mutta niissä on myös paljon erilaisia hyödyllisiä ravintoaineita.

Näistä palloista saa kätevän energiaevään vaikka jouluostoksille, lahjanjakokierrokselle tai hautausmaareissulle - mitä nyt kenenkin joulutoimiin kuuluukin. Itse en kyllä oikein pysty säästämään näitä mihinkään evääksi, sen verran nopeasti ne tuppaavat häviämään. Tässäkin suhteessa ne siis muistuttavat piparitaikinaa.

Piparkakun makuiset raakapallot


1/2 dl pekaanipähkinöitä
1/2 manteleita
6 tuoretta taatelia
1 dl kaurahiutaleita
1 rkl vettä
1 tl kanelia
1/2 tl neilikkaa
1/2 tl inkivääriä
1/4 tl kardemummaa

1. Hienonna pekaanipähkinät ja mantelit tehosekoittimessa tasaiseksi jauheeksi. Lisää joukkoon taatelit ja jauha tasaiseksi massaksi. Lisää joukkoon loput ainekset käytä konetta hetki, jotta kaikki ainekset sekoittuvat.
2. Pyörittele massasta haluamasi kokoisia palloja. Laita pallot jääkaappiin pariksi tunniksi jähmettymään - tai jos et malta, syö heti.

maanantai 27. marraskuuta 2017

Maapähkinäinen linssikastike


Tässä on helppo ja terveellinen peruskastike arkeen vaikkapa riisin kaveriksi. Maapähkinävoi tuo kastikkeeseen kermaisuutta ja tekee siitä hieman eri makuisen kuin tavalliset tomaattipohjaiset kastikkeet. Punaiset linssit ovat edullinen ja nopeasti kypsyvä proteiininlähde.

Punaisia linssejä saa myös valmiiksi keitettynä säilykkeenä, eikä mikään sinänsä estä käyttämästä niitä tässä. Kuivatkin linssit kypsyvät kuitenkin varsin nopeasti. Kastikkeessa oleva porkkana vaatii joka tapauksessa sen kymmenisen minuuttia kypsyäkseen, joten punaiset linssit valmistuvat siinä samalla. Kovassa kiireessä voisi kylläkin toimia versio, jossa jättäisi porkkanan pois ja käyttäisi säilykelinssejä. Mausteita voi myös hyvin varioida.

Söin itse tämän kanssa tummaa riisiä, mutta esimerkiksi kuskus tai kvinoa olisi varmasti myös hyvä lisuke.


Maapähkinäinen linssikastike


1 sipuli
1 porkkana
500 g tomaattimurskaa
2 dl punaisia linssejä (kuivia)
3 rkl maapähkinävoita
1 tl paprikajauhetta
1/2 tl juustokuminaa
1/2 tl rosmariinia
1/2 tl oreganoa
1/2 tl inkivääriä
1/2 tl suolaa
öljyä
vettä

1. Kuori ja pilko sipuli ja porkkana pieniksi paloiksi. Kuullota niitä hetki pannulla öljyssä. Lisää tomaattimurska ja noin 2 dl vettä.
2. Huuhdo linssit siivilässä ja lisää ne kastikkeen joukkoon. Lisää myös mausteet. Keitä noin 10 minuuttia tai niin kauan, että linssit ja porkkanat vaikuttavat kypsiltä.
3. Lisää maapähkinävoi ja kuumenna niin kauan, että se on sulanut kastikkeen joukkoon.


Vaivalloisuusaste: Helppo ja nopea arkiruoka. Ei kuitenkaan mikään yhdellä kädellä toteutettava extreme-pikaruoka.

1-vuotiaan arvio: Maistoi pari haarukallista, mutta ei voi sanoa, että olisi varsinaisesti suostunut syömään.

maanantai 20. marraskuuta 2017

Sitruunainen savutofu-pastavuoka


Pastavuoat ovat viime aikoina osoittautuneet toimivaksi ratkaisuksi perheemme ruokkimisessa. Niissä esiintyy lapsen suosikkiruoka pasta, ne maistuvat kaikille ja niitä on helppoa valmistaa kerralla iso satsi useamman päivän tarpeisiin. Tässä yksi helppo vegaaninen arkiruoka, jonka uskoisin maistuvan hyvin sekasyöjillekin.

Postasinkin jokin aika sitten soija-spagettivuoan ohjeen. Nyt sille oli kuitenkin aika saada vaihtelua. Päätin yhdistää vuokaan lapselle ehkä jopa vielä pastaakin mieluisamman ruoka-aineen, tofun, ja maustaa koko komeuden raikkaalla sitruunankuorella ja mehulla.

Tavallaan tässä ruuassa yhdistyy häivähdys kolmesta aiemmasta suosikkireseptistäni: soija-spagettivuoasta, savutofukiusauksesta ja sitruunamutakakusta. Tämä on myös matalan kynnyksen tapa kokeilla tofua, jos se ei ole entuudestaan tuttu raaka-aine. Savutofu on sellaisenaankin maukasta, joten maustamisesta ei tarvitse murehtia.

Sitruunainen savutofu-pastavuoka



250 g (täysjyvä)pastaa
300 g kylmäsavutofua
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 dl kaurakermaa
2 dl kaurafraichea (esim. Oatlyn iMat)
1 dl ravintohiivahiutaleita
1/2 sitruunan mehu ja raastettu kuori
1/2 tl paprikajauhetta
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl suolaa
tilliä
öljyä

1. Laita pasta kiehumaan ja anna sen kiehua pari minuuttia alle suositellun keittoajan. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.

2. Silppua sipuli ja valkosipuli. Paloittele tofu sopiviksi suupaloiksi. Kuullota sipuleita pannulla öljyssä. Lisää myös tofupalat paistumaan ja anna niiden ruskistua kevyesti.

3. Lisää kastikkeeseen kaurakerma, kaurafraiche, sitruunan mehu ja kuori, ravintohiivahiutaleet ja mausteet. Kuumenna ja anna hautua pari minuuttia.

4. Laita keitetty pasta ja valmis kastike uunivuokaan ja sekoita. Paista uunissa noin 15 minuuttia.


Vaivalloisuusaste: Ei aivan nopein mahdollinen, mutta vaivannäkö palkitaan, kun ruokaa riittää useammalle aterialle. Kaiken kaikkiaan kuitenkin helppo ja selkeä: vertaisin ehkä perus makaronilaatikkoon, tosin valmistuu nopeammin.

1-vuotiaan arvio: Etenkin tofu maistui. Nappimaisia cappelli-pastoja piti jostain syystä rusentaa nyrkissä ja repiä spiraaleiksi, joten suuhun ei päätynyt ihan niin paljon kuin olisin toivonut. Spagettimallisesta pastasta samalla resptillä tehtynä tämä on maistunut paremmin.


torstai 16. marraskuuta 2017

Porkkanakeitto soseesta – supernopea arkiruoka



Tässä on niin helppo ja nopea arkiruoka, että nopeammaksi ei oikein enää voi tulla. Vegaaninen porkkanakeitto syntyy valmiista sosepötköstä ja saa mausteikseen kookosmaitoa, maapähkinävoita, currya ja valkosipulijauhetta.

Valmistaminen ei vaadi muuta kuin pakkausten avaamisen, ainesten sekoittamisen ja kiehauttamisen kattilassa.

Yksinkertaisuudesta huolimatta maku on hyvä. Maapähkinävoi tuo keittoon herkullisen säväyksen ja myös hieman proteiinia. Lisää proteiinia saa vaikkapa tarjoamalla keiton kanssa marinoituja tofukuutioita. Myös erilaiset pähkinät ovat hyvä lisä, itse laitoin sekaan maapähkinöitä.


Porkkanakeitto soseesta


500 g porkkanasosetta
165 ml kookosmaitoa
1 rkl maapähkinävoita
1 rkl currya
1 tl valkosipulijauhetta
(suolaa)

1. Sekoita kaikki ainekset kattilassa. Kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä muutama minuutti, jotta maapähkinävoi sekoittuu keittoon.

Vaivalloisuusaste: Turbonopea ja superhelppo.

1-vuotiaan arvio: Ei suostunut kunnolla maistamaan, joten tarkempi arvio jäi saamatta.

perjantai 10. marraskuuta 2017

Vaahterasiirappi-pekaanikakku – helppo vegaaninen mutakakku

Vaahterasiirappia, pekaanipähkinöitä ja ripaus raastettua appelsiinikuorta  ja kaikki tämä ihanan tahmeassa mutakakussa. Tämän on pakko olla hyvää, ja niin se kyllä onkin!

Tämä muistuttaa rakenteeltaan jokin aika sitten postaamaani sitruunamutakakkua, mutta mausteet ovat erilaiset. Suklaata siinä ei ole kuten perinteisessä mutakakussa, mutta ei se mielestäni sitä kaipaakaan. Vaikka suklaakakutkin ovat herkullisia, ne ovat mielestäni joskus vähän ylimainostettuja: syön suklaan mieluiten sellaisenaan ja kakku saa kernaasti maistua joltakin muulta.

Vaahterasiirappi-pekaanikakku on helppo valmistaa eikä siihen tarvita erikoisia aineksia. Kun pähkinät on rouhittu ja appelsiininkuori raastettu, ei tarvitse kuin sekoittaa ja paistaa.

Ohjeen tarkoittama kaurakerma on ihan sitä tavallista ruokaan laitettavaa kaurakermaa, ei siis vispiä. Jos haluat oikein supertahmean kakun, voit kokeilla ottaa kakun uunista jo vähän aikaisemmin, esimerkiksi 25 minuutin kohdalla. Paistoin itse 30 minuuttia, ja se oli mielestäni juuri sopiva. Ihanteellinen aika riippuu varmasti paitsi makuasioista myös uunista.

Vaahterasiirappi-pekaanikakku


150 g margariinia
3 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1 dl vaahterasiirappia
2 tl raastettua appelsiininkuorta
1,5 dl kaurakermaa
1,5 tl vaniljasokeria
1 dl pekaanipähkinöitä

1. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Pese appelsiini huolellisesti ja raasta kuorta kaksi teelusikallista. Rouhi puoli desilitraa pekaanipähkinöitä veitsellä pieniksi paloiksi.
2. Sulata margariini. Sekoita jauhot, sokerit ja pähkinärouhe keskenään ja lisää joukkoon margariini, vaahterasiirappi ja kaurakerma.
3. Vuoraa halkaisijaltaan noin 20 cm kokoinen pyöreä vuoka leivinpaperilla. Paperi on helpompi asetella, jos ensin rutistat sen palloksi, kastelet vedellä ja rutistat vielä vedet pois. Kaada taikina vuokaan ja koristele kakku lopuilla pekaanipähkinöillä.
4. Paista 175 asteessa 30 minuuttia.




keskiviikko 8. marraskuuta 2017

Kotiliesi 95 v: Mummin kotijuusto modernina vegaaniversiona


Mummillani oli tapana tehdä kotijuustoa joka joulu ja pääsiäinen, joskus muulloinkin. Perinne oli häntäkin vanhempi, oppinsa hän oli saanut omilta kasvattajiltaan. Mummin kuoltua kotijuuston teko on tuntunut minusta perinteeltä, jota haluaisin jatkaa. Olenkin joskus tehnyt sitä alkuperäisenä, maitoa, piimää ja munia sisältävänä versiona.

Minusta olisi kuitenkin hienoa, että voisin jatkaa perinnettä myös ilman, että tarvitsee välttämättä käyttää eläinperäisiä tuotteita. Perinteet ovat usein parhaimmillaan silloin, kun niihin yhdistyy hyviä vaikutteita nykyajasta ja ne saavat elävän, yhä käyttökelpoisen muodon. Niinpä lähdinkin etsimään vegaanista vaihtoehtoa tutulle juustolle.

Teema sopii mielestäni hyvin myös Kotilieden 95-vuotisjuhlintaan, jonka hengessä meidät bloggaajat haastettin kirjoittamaan ruokaohjeet. 

Päädyin valmistamaan monille vegaaneille hyvinkin tuttua mantelijuustoa. Suunnilleen samansisältöisiä ohjeita siihen löytyy esimerkiksi täältä, täältä ja täältä, mitoissa vain on pientä vaihtelua. Se ei toki maistu samalta kuin eläinperäisistä aineksista tehty kotijuusto, mutta rakenne on samankaltainen ja valmistusprosessissa on yhtäläisyyksiä. Mantelijuusto on kylläkin kotijuustoa helpompi valmistaa.

Mummilla ei ollut tapana paistaa kotijuustoaan, ja mietin ensin, että olisin jättänyt mantelijuustonkin paistamatta. Mantelijuusto maistuu hyvältä niinkin, mutta raakana etenkin valkosipulin maku tuntui niin voimakkaana, että totesin paistetun version muistuttavan enemmän esikuvaansa.

Mantelijuusto


3 dl mantelijauhoja
1 dl vettä
1/2 sitruunan mehu
0,5 dl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
1 tl suolaa

1. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella.
2. Laita massa valumaan harsolla vuorattuun siivilään yöksi tai ainakin muutamaksi tunniksi.
3. Ota juusto pois harsosta ja paista sitä 175 asteessa noin 40 minuuttia.


lauantai 4. marraskuuta 2017

Mustapapu-seitanpihvit ja paahdetut maa-artisokat

Paahdetut maa-artisokat ovat kelpo naposteltavaa ihan sellaisenaankin, vaikkapa majoneesin kanssa. Ruokaisien kasvispihvien kanssa niistä syntyi herkullinen mutta kuitenkin melko helposti valmistuva ateriakokonaisuus. Majoneesi sopii hyvin kastikkeeksi siihenkin.

Kiitos kuuluu ensinnäkin työkaverilleni Erikalle, joka lahjoitti mainioita itse kasvatettuja maa-artisokkiaan Linssinöörin koemateriaaksi. Toisen kiitoksen ansaitsee Ruoka-alkemisti-blogin Jenni mainiosta pihviohjeestaan, johon karamellisoitu sipuli tuo hienon maun.

Minulla ei ole juuri aiempaa kokemusta maa-artisokan valmistamisesta, mutta ohjeita tutkailemalla sain selville, että niille ei välttämättä tarvitse tehdä juuri muuta kuin paahtaa. 

Muhkuraisen ja kovan maa-artisokan kuoriminen ei tuntunut maailman houkuttelevimmalta hommalta, joten valitsin ohjeen, jossa ne vain pestään huolellisesti ja paloitellaan. Lopputuloksessa kuoret eivät todellakaan haitanneet vaan päin vastoin toivat lisää makua ja rapeutta.

Mustapapu-seitanpihveissä puolestaan juju on ensinnäkin karamellisoitu sipuli, joka maistuu tosi hyvältä. Lisäksi gluteenijauho tekee rakenteesta sitkeän, mikä on ihan mukavaa vaihtelua usein aika pehmeiksi jääviin vegaanisiin kasvispihveihin. Gluteenijauhoa tuntuu saavat yhä useammin ihan tavallisistakin kaupoista. Ainakin meidän lähikauppamme sitä myy.

Ruoka-alkemisti käytti samankaltaisia pihvejä burgerin välissä, mihin nämä varmasti ovatkin aivan omiaan. Toimivat ne kuitenkin hyvin myös sellaisenaan. Ruoka-alkemistin burgereihin ja alkuperäiseen, kidneypapuja sisältävään ohjeeseen pääset tutustumaan tästä.

Mustapapu-seitanpihvit


1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 tl agavesiirappia
1 tlk mustapapuja
1 rkl balsamicoa
1 tl suolaa
1 tl basilikaa
1 tl srirachaa
1/4 tl savupaprikajauhetta
1/4 tl mustapippuria
1 dl gluteenijauhoa

Marinadi

1 rkl soijakastiketta
1 rkl ketsuppia
1 rkl tomaattipyreetä

1. Pilko sipulit pieniksi kuutioiksi ja kuullota pannulla öljyssä. Lisää agavesiirappi ja karamellisoi miedolla lämmöllä viitisen minuuttia, kunnen sipulien väri on karamellimainen.
2. Laita kulhoon sipulit, mustapavut ja mausteet ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää gluteenijauho ja sekoita tasaiseksi massaksi. Muotoile massasta haluamasi kokoisia pihvejä.
3. Sekoita marinadin ainekset keskenään. Paista pihvejä öljyssä pannulla muutama minuutti molemmin puolin ja valele paiston aikana marinadilla.

Paahdetut maa-artisokat


n. 500 g maa-artisokkaa
3-4 rkl oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa

1. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Pese maa-artisokat perunaharjalla ja pilko niitä hieman.
2. Laita maa-artisokat pellille leivinpaperin päälle ja kaada niiden päälle oljy. Kierittele paloja öljyssä niin, että oljy levittyy tasaisesti. Lisää mausteet.
2. Paista noin 45 minuuttia tai kunnes ne tuntuvat sisältä pehmeiltä, kun niitä kokeilee tikulla tai haarukalla.


Vaivalloisuusaste: Ei nyt mitään arjen nopeinta pikaruokaa, mutta vähän paremmaksi ateriaksi kyllä helppo. Kuorineen paahdetut maa-artisokat ovat kätevä ja hienon makuinen lisuke monelle muullekin ruualle.

1-vuotiaan arvio: "Lisää pihviä." Maa-artisokkiin ei koskenut. Sitkeähkön pihvin kanssa tuli yksi aika pelottavan kuuloinen kakomisreaktio, mutta kun siitä oli selvitty, pihviä haviteltiin lisää. Sitkeä rakenne saattaa siis olla pienille hankala, mutta maku tuntui miellyttävän.