sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Rosmariiniseitan, tuo pääsiäisen luottoruoka





Onko pääsiäismenu hakusessa? Haluatko huijata ennakkoluuloisen lihansyöjän kasvisruuan ääreen? Tai kiinnostaisiko kokeilla tehdä seitania, muttet oikein tiedä, miten aloittaa?

Olipa tilanteesi mikä tahansa näistä, suosittelen ratkaisuksi Chocochili-blogista löytyvää rosmariiniseitania. Tämä oli ensimmäinen tekemäni onnistunut seitanruoka ikinä. Seitania ei tässä tarvitse erikseen marinoida, koska kastike hoitaa homman, ja lisäksi kastike on hienon makuinen ja helppo valmistaa. Olen nyt tehnyt tätä jo useampana pääsiäisenä niin, että voisi jo melkein puhua perinteestä.




Jos nyt vielä mennään siihen ensimmäiseen epäonnistuneeseen seitaniin, kokkasin sen joskus 90-luvulla, ja se oli surkea yritelmä. Raaka-aineena oli tavallinen vehnäjauho, jota jotenkin huuhdottiin ja leivottiin pitkään ja epätoivoisesti (olen aktiivisesti unohtanut tarkemmat yksityiskohdat). Lopputulos muistutti tiivistä ja pahanmakuista leipäpalloa, enkä ole ollut hirveän motivoitunut kokeilemaan sitä enää koskaan uudestaan. Nykyisin on kuitenkin onneksi saatavilla gluteenijauhoa, jolla homma toimii paljon paremmin. Valmistus on helpompaa ja lopputulos aivan eri maailmasta.

Seitaniin tarvitaan siis gluteenijauhoa ja lisäksi kikhernejauhoa, jota myös gramjauhoksi kutsutaan. Niitä ei saa kaikista kaupoista, tosin olen kyllä hiljattain bongannut lähikaupastamme gluteenijauhoa. Ainakin meillä päin Punnitse & Säästä -kaupat myyvät näitä, ja erilaisista kasvis- ja ekoruokiin erikoistuneita kaupoista näitä saa myös. Kikhernejauho on varsin monikäyttöinen vaikkapa kasvispihvien sidosaineena, erilaisissa letuissa ja munakkaan tapaisissa paistoksissa. Gluteenijauholle sen sijaan en tiedä oikein muuta käyttötarkoitusta kuin seitanin.

Seitan muistuttaa rakenteeltaan huomattavasti lihaa, ja tässä reseptissä kastike on myös sen verran voimakas, että makueroakaan ei huomaa. Jos siis hakusessa on jotakin mahdollisimman lihamaista vegeruokaa, tätä kannattaa kokeilla.

Tämä resepti on työläämpi kuin Linssinöörin normaalit arkiruuat, mutta juhlaruuaksi ja seitaniksi mielestäni kuitenkin helppo. Seitanin valmistuksessa on oma vaivansa, mutta vertaisin sitä ehkä sämpylöiden valmistukseen. Työ ei ole mitenkään valtaisa, mutta ei myöskään välttämättä ensimmäinen asia, mitä kotona vaikkapa raskaan työpäivän jälkeen haluaa alkaa tehdä.



Rosmariiniseitan

Seitaniin
2,5 dl gluteenijauhoa
1 dl kikhernejauhoa
1 tl savupaprikajauhetta
2 tl + 0,25 dl soijakastiketta
vettä
0,25 dl balsamicoa
2 kasvisliemikuutiota

Kastikkeeseen
500 g tomaattimurskaa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
3 dl kasvislientä
0,75 dl punaviiniä
1 tl oliiviöljyä
2 tl rosmariinia
1 tl chilihiutaleita

Lisukkeeksi
pussillinen valkosipuliperunapakastetta
kaurakermaa
mustapippuria
suolaa

1. Valmista ensin seitan: Sekoita gluteenijauho, kikhernejauho ja savupaprikajauhe. Tavallinen paprikajauhe käy varmasti myös. Sekoita keskenään 1,5 dl vettä ja 2 tl soijakastiketta. Lisää nesteet kuivien aineiden joukkoon ja vaivaa taikinaa hetki. 
2. Muotoile taikinasta pötkö ja leikkaa se noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Painele viipaleet litteiksi ja leikkaa ne puoliksi.
3. Valmista keitinliemi: reilu litra vettä, kasvisliemikuutiot, balsamico ja 0,25 tl soijakastiketta. Kiehauta keitinliemi, heitä seitanpalat joukkoon ja anna kiehua 15-20 min.
4. Valmista kastike: Kuutio sipuli ja viipaloi valkosipuli. Laita kaikki kastikkeen aineet uunivuokaan ja lisää joukkoon myös seitanpalat. Paista uunissa 175 asteessa 1-1,5 tuntia.
5. Lisukkeeksi sopivat esimerkiksi valkosipuliperunat, jotka voi hyvin tehdä pakasteesta ja käyttää kermana kaurakermaa.




Vaivalloisuusaste: Arkiruuaksi työläs, juhlaruuaksi varsin kohtuullinen.

1-vuotiaan arvio: Oli kipeänä eikä halunnut syödä oikein mitään, ei varsinkaan tätä. Valkosipuliperunan reunasta nakersi pienen palan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti