keskiviikko 26. huhtikuuta 2017

Mausteinen kaura-hedelmäpaistos


Tässä ruoka, joka toimii yhtä lailla terveellisenä herkkuna kuin makoisana aamu- tai välipalanakin. Resepti on Angela Liddonin Oh She Glows -keittokirjasta. Liddon kutsuu sitä vaahterasiirappi-kaneli-omena-päärynä-uunikaurapuuroksi ja saa silti englanninkielisen nimen näyttämään ihan järkevältä ja säällisen mittaiselta. Päädyin kuitenkin käyttämään tästä suomeksi vähän vähemmän yksityiskohtaistä nimeä. 

Teknisesti ottaen tämä varmaan tosiaan on uunikaurapuuroa, mutta mielestäni puuroksi kutsuminen saa tämän kuulostamaan arkisemmalta kuin onkaan. Mausteet tekevät paistoksesta persoonallisen ja hienon makuisen, ja hedelmänpaloja on mukana reilusti. Mielestäni tämä sopii vaikka jälkiruuaksi esimerkiksi vaniljakastikkeen kanssa tarjottuna.

Ihan kaikkein vaivattomin valmistettava tämä ei ole, koska hedelmissä on jonkin verran kuorimista ja pilkkomista. Ei siis ihan osastoa "kiireessä, umpiväsyneenä ja yhdellä kädellä". Satsista riittää kuitenkin pidemmäksi aikaa, joten vaiva ei ole turha.

Muokkailin reseptiä hieman oman keittiöni ruokavarantoihin sopivammaksi. Käytin esimerkiksi kauramaitoa mantelimaidon tilalla ja ihan tavallisia kaurahiutaleita gluteenittomien sijaan. Sokerin voisi varmasti halutessaan jättää kokonaan poiskin, vaahterasiirappi yhdessä hedelmien kanssa tuo jo aika paljon makeutta.

Liddonilla on tähän vielä pro-vinkki: omenia kannattaa käyttää kahta erilaista lajiketta, esimerkiksi makeaa Galaa ja happamampaa Granny Smithiä. Itse laitoin kuitenkin kaksi samaa jotain en-muista-mitä lajiketta, ja ihan kyllin hyvää tuli niinkin.


Kaura-hedelmäpaistos

6 dl kaurahiutaleita
2 rkl tummaa sokeria tai kookosta
2 tl kanelia
1/2 tl jauhettua inkivääriä
1/2 tl merisuolaa
1/4 tl jauhettua muskottipähkinää
5 dl kauramaitoa tai makeuttamatonta mantelimaitoa
1,25 dl omenasosetta
65 ml vaahterasiirappia
2 tl vaniljajauhetta
2 omenaa kuorittuna ja kuutioituna
1 päärynä kuorittuna ja kuutioituna

1. Laita uuni lämpiämään 190 asteeseen. Voitele uunivuoka kevyesti esimerkiksi öljyllä.
2. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja nestemäiset keskenään. Jätä hedelmänpalat vielä odottamaan. Yhdistä sitten seokset ja lisää joukkoon hedelmänpalat.
3. Kaada seos vuokaan ja tasoita pinta. Paista uunissa 35-45 minuuttia.


Vaivalloisuusaste: Keskiverto. Sinänsä selkeä ja simppeli, mutta hedelmissä on kuorimista ja lisäksi aineksia on sen verran monta, että niitä saa hetken mittailla. Paistamiseenkin menee oma aikansa, mutta sen voi toki käyttää vaikka relaamiseen.

1-vuotiaan arvio: Ei syönyt. Vaikea tosin sanoa, oliko syynä ruokalaji vai esimerkiksi huono päivä, äidin akuutti tyhmyys, vatsavaivat, planeettojen epäsuotuisat asemat tai mitä näitä nyt onkaan.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti