keskiviikko 27. syyskuuta 2017

Oumph tikka masala – helppo intialainen


Tuli tehtyä yhtä parhaista koskaan itse tekemistäni intialaisista. Tämä ei ole Linssinöörin mittapuulla ihan nopeimpia reseptejä, mutta kuitenkin varsin kohtuullinen. Tähän tulee selkeä ja suoraviivaisesti valmistuva, tosin aika montaa maustetta sisältävä masala-kastike, ja sattumiksi siihen Oumph-soijapaloja tai muuta kasviproteiinia. Kastikkeeseen otin aika lailla vaikutteita Jävligt gott -blogista.

En ole ihan varma, voiko tätä oikeaoppisesti sanoa tikka masalaksi, koska tässä ei marinoida mitään. Pikaisella googlauksella sain käsityksen, että tikka viittaa marinoitujen lihanpalojen valmistustapaan ja masala taas siihen mausteiseen kastikkeeseen. Linssinöörin maksimaalisen helppouden periaatteeseen ei kuitenkaan oikein istu, että jokin kastikkeeseen laitettava asia erikseen vaivauduttaisiin marinoimaan. Tikka myös kuulostaa kivalta, joten antaa mennä: Oumph tikka masala!

Jos Oumph ei ole entuudestaan tuttu. kyseessä on ruotsalainen soijapohjainen lihankorvike. Oumphin virallinen nimi on "Oumph!", mutta koska en kestä tuota huutomerkkiä, puhun siitä ihan vaan Oumphina. Oumph on mielestäni kaikkein parhaimman makuinen vegaaninen lihankorvike. Se muistuttaa aika paljon kanaa, siinä missä nyhtökaura ehkä tuo enemmän mieleen punaisen lihan ja härkis taas sopii jauhelihan tilalle. Oumphia saa ainakin K-ryhmän kaupoista, en ole varma, saako muualta.

Oumphin huono puoli on sen kallis hinta. Lähikaupassamme 280 gramman pussi maksaa yli kuusi euroa, mikä kyllä jo ainakin säännöllisemmässä käytössä kirpaisee. Nyt onnistuinkin löytämään Oumphia alle viiden euron pussihintaan, ja sen verran olin valmis hyvästä tuotteesta maksamaan. 

Uskoisin, että tämä resepti toimii ihan hyvin myös yhdellä pussillisella Oumphia, jolloin kastiketta tulee vaan suhteessa enemmän. Kahdella pussilla tuli tosi tosi tuhti ja lihaisan oloinen satsi. Toki voi hyvin käyttää muutakin kasviproteiinia, esimerkiksi tuolla Jävligt gott -blogissa vastaavaan kastikkeeseen laitetaan maustamatonta tofua.

Tikka masalasta puheenollen on vielä pakko kertoa anekdootti. Olen nimittäin tasan kerran käynyt Kirkkonummen Masalassa, ja näin sillä reissulla peräti kaksi tikkaa. Taisivat olla käpytikkoja. Masala olikin tikka-Masala!Oumph tikka masala

2 pussia maustamattomia Oumph-paloja (chunks)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 laakerinlehteä
3 x 3 cm pala inkivääriä
1 rkl currya
1 rkl garam masalaa
1 tl kardemummaa
1 tl kurkumaa
1 dl vettä
500 g tomaattimurskaa
300 g Yosa Greek Styleä (tai kaurakermaa/-fraichea)
suolaa ja pippuria
tuoretta korianteria
öljyä paistamiseen

1. Pilko sipuli ja kuullota sitä öljyssä laakerinlehtien kanssa. Lisää muut mausteet, raastettu valkosipuli ja inkivääri sekä noin desilitra vettä. Paista puolisen minuttia, ja sinulla on maustetahna.
2. Lisää tomaattimurska ja keittele noin 15 minuuttia. Näihin aikoihin voi olla hyvä laittaa riisi kiehumaan, jos aiot syödä sitä lisukkeena. Lisää pannulle vielä Yosa Greek Style ja anna kiehahtaa.
3. Kaada keitos toiseen astiaan, lisää pannulle öljyä ja laita siihen Oumph-palat paistumaan. Paistele sen aikaa, että Oumphit saavat hieman paistopintaa ja ovat pääpiirteittäin sulaneet.
4. Kalasta kastikkeesta laakerinlehdet pois. Halutessasi voit ajaa kastikkeen tasaiseksi sauvasekoittimella, tosin itse en niin tehnyt. Kaada kastike pannulle ja keittele vielä muutama minuutti. Pannu tulee aika täyteen, jos käytät kaksi pussia Oumphia, joten kannattaa käyttää mahdollisimman isoa pannua.
5. Mausta suolalla, pippurilla ja tuoreella korianterilla.


Vaivalloisuusaste: Linssinöörin resepteissä sijoittuu sinne jo vähän työläämmälle laidalle, mutta tikka masala -ruuaksi varmasti taas verrattain helppo ja ennen kaikkea nopea.

1-vuotiaan arvio: Maisteli kyllä, mutta Oumph taisi olla vähän sitkeää, eikä kovin paljon mennyt kaupaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti