lauantai 9. joulukuuta 2017

Grillattua tempeä ja persimonia satay-kastikkeella


Oletko kokeillut tempeä, soijapavuista tehtyä fermentoitua, etäisesti tofun tyyppistä ruokaa? Tässä joulukuun pimeyteen tuulahdus Indonesiasta, jossa tempeä käytetään paljon. Tämän annoksen toisena eksoottisena piristäjänä on persimon, joka onkin kiva kaveri suolaiselle ruualle.

Tempe on rakenteeltaan tofua jämäkämpää ja rakeisempaa, ja ravintosisältö on ilmeisesti valmistusprosessin takia vielä tofuakin parempi. Itse olen käyttänyt sitä suht harvakseltaan, koska sitä ei kovin monista kaupoista saa. Parhaiten varustellut ruokakaupat sitä kyllä myyvät, samoin erilaiset eko- ja vegekaupat ja luullakseni myös monet etniset kaupat.

Olen yleensä käyttänyt tempeä samoihin ruokiin, joihin muuten laittaisin tofua. Lopputulos on yleensä ihan ok, mutta nyt päätin kokeilla ohjetta, joka on suunniteltu nimenomaan tempelle. Ohje löytyy Green Kitchen Travels -kirjasta ja on saanut inspiraationsa Balilta. 

Jos tempeä ei ole saatavilla, uskoisin, että tofukin kyllä toimii tässä. Marinointiin kannattaa ehkä kuitenkin siinä tapauksessa varata useampi tunti, jotta tofuun saadaan riittävästi makua.

Alkuperäisessä ohjeessa persimonin tilalla on papaijaa, mutta reseptin tekijätkin vinkkaavat, että sen voi hyvin korvata persimonilla tai ananaksella. Persimon sopikin tähän oikein hyvin ja olin ilahtunut, että sille löytyi tällainen uudenlainen käyttötarkoitus. Vaikka persimon sellaisenaankin on sinänsä ihan kelvollisen makuista, makeuden ja vetisyyden yhdistelmässä on jotain, mistä en ihan varauksetta pidä. Grillattuna ja suolaiseen ruokaan yhdistettynä se oli kuitenkin varsin mainiota.

Tempestä ja papaijasta tehtiin alkuperäisessä ohjeessa vartaita, ja se oli omakin tarkoitukseni. Paloittelin kuitenkin vahingossa tempen niin pieniksi paloiksi, ettei se enää pysynyt koossa vartaassa. Yhtä hyvältä se kuitenkin maistuu ilman varrastakin. Grillasin itse ruuat uunin grillivastuksen alla, mutta ritilän päällä grillattaessa vartaasta voi tietysti olla hyötyä.


Grillattu tempe ja persimon


n. 225 g tempeä
2 rkl soijakastiketta
2 rkl vaahterasiirappia
1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
1 persimon

Satay-kastike


120 ml kookosmaitoa
4 rkl maapähkinävoita
1 limen mehu
1/2 tl jauhettua korianteria
1/2 tl juustokuminaa

Tarjoiluun salaatinlehtiä, tuoretta minttua ja/tai korianteria, limelohkoja

1. Tee ensin kastike. Laita ainekset paistinpannulle ja kuumenna miedolla lämmöllä sekoittaen, kunnes seos on tasaista. Kaada kastike pieneen kulhoon, anna jäähtyä huoneenlämmössä ja jäähdytä mielellään vielä jääkaapissa.
2. Paloittele tempe tukeviksi viipaleiksi. Sekoita soijakastike, vaahterasiirappi ja inkivääri ja laita tempepalat seokseen marinoitumaan vähintään kymmeneksi minuutiksi.
3. Paloittele persimon. Jos haluat tehdä vartaita, pujottele tempe ja persimon vartaisiin. Muussa tapauksessa laita ne uuninkestävään vuokaan.
4. Grillaa tempe- ja persimonpaloja uunissa grillivastuksen alla niin kauan, että ne saavat kauniin ruskean pinnan mutta eivät kuitenkaan pala. Voit valmistaa ne myös muussa grillissä tai paistinpannulla.


Vaivalloisuusaste: Helppo viikonloppuruoka, arkeenkin ihan mahdollinen, mutta sisältää jonkin verran marinointia ja muuta pientä näpertelyä.

1-vuotiaan arvio: Korvatulehduksesta kärsivää kiukkuista koemaistajaa ei saatu edes ruokapöytään asti, joten arvio jäi saamatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti