sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Täytetty seitanpaisti luumutäytteellä ja BBQ-kastikkeella


Seitanpaisti on vahva ehdokas joulupöydän kasviperäiseksi kunkuksi. Se sopii rakenteensa ja suutuntumansa puolesta hyvin kinkun korvaajaksi. Ja vaikka kinkunkaipuu olisikin jo tyystin sammunut ja korvaamisajatus sinänsä turha, seitanpaisti käy joka tapauksessa hyvin yhteen perinteisten kasviperäisten jouluruokien kanssa. Se myös tuo kasvissyöjän joulupöytään tuhdin satsin proteiinia.

Aiemmin valmistamani seitanpaistit ovat olleet rakenteeltaan hyviä mutta jääneet kokonaisuutena ehkä vähän tylsiksi. Päätinkin piristää paistia täytteellä. Kuivatuista luumuista syntyi helppo ja jouluinen täyte seitanrullalle.

Lisäksi paisti tuntui tarvitsevan kastikkeen. Seitanin rakenne on periaatteessa aivan mahtava, sitkeä ja lihamainen, mutta sellaisenaan syötynä se on helposti turhan kuivaa. Tätä paistia ei nimittäin edes marinoida, joten suosittelen ehdottomasti tarjoamaan sen yhdessä kastikkeen kanssa.

Yhteisenä jujuna tässä paistissa ja kastikkeessa on mausteena käytettävä valmis BBQ-kastike. Käytin itse HP:n spicy woodsmoke -kastiketta, jonka hieman savuinen maku toimiikin tässä hienosti. Ruskean kastikkeen pohjaan otin mallia tästä vegaanisen ruskean kastikkeen ohjeesta.

Seitanpaistiin voi halutessaan laittaa mausteita - vaikka kaikkia - vähän reilumminkin kuin mitä tässä ohjeessa sanotaan. Myös suolaa voi hyvin lisätä. Näillä määrillä paistista tulee hyvänmakuinen mutta melko mieto. 

Paisti ja kastike sopivat jouluaterian lisäksi hyvin myös ihan tavalliseen arki- tai viikonloppupöytään. Me söimme ne tällä kertaa höyrytettyjen perunoiden ja kasvisten kanssa.

Luumutäytteinen seitanpaisti


3,5 dl gluteenijauhoja
1,5 dl kikhernejauhoja
1 tl paprikajauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl sipulijauhetta
2 dl vettä
2 rkl BBQ-kastiketta (savunmakuinen käy erityisen hyvin)
1 rkl soijakastiketta
1 rkl öljyä
n. 8 kuivattua luumua

1. Sekoita kuivat aineet keskenään ja nesteet keskenään. Yhdistä taikinaksi ja vaivaa hetken aikaa.
2. Taputtele tai kauli taikina neliön muotoiseksi leivinpaperille tai suuren nelikulmaisen vuoan pohjalle.
3. Lado luumut riviin neliön yhdelle sivulle. Rullaa paistiksi niin, että luumut jäävät sisimmäisiksi.
4. Kääri paisti folioon ja paista 175 asteessa noin 1,5 tuntia.


BBQ-maustettu ruskea kastike


2 rkl (vegaanista) margariinia
1/2 dl vehnäjauhoja
1,5 dl kaurakermaa
3,5 dl vettä
1 tl kasvisliemijauhetta
1 rkl soijakastiketta
1/2 tl suolaa
1 rkl BBQ-kastiketta (savunmakuinen käy erityisen hyvin)

1. Sulata margariini pannulla. Lisää vehnäjauhot ja sekoita. Anna ruskistua välillä sekoitellen. Ruskistumiseen menee 7-10 minuuttia.
2. Lisää kaurakerma ja vesi kaataen ohuena nauhana ja sekoittaen samalla kierrevispilällä. Näin vältät paakkuuntumisen. Mausta kasvisliemijauheella, soijakastikkeella, suolalla ja BBQ-kastikkeella. Anna kiehahtaa.
3. Tarjoa seitanpaistin kanssa.


Vaivalloisuusaste: Yllättävän helppo. Seitanpaistissa ei oikeastaan tarvitse kuin sekoittaa ainekset, muotoilla ja täyttää rulla ja paistaa. Kastikekaan ei ole vaikea, tosin jauhojen ruskistamisessa vierähtää jokunen minuutti.

1-vuotiaan arvio: "Lisää rusinoita!" Luumu sanana ei näköjään ollut vielä hallussa, mutta luumut hävisivät alta aikayksikön. Kastikkeessa pyöritellyt seitanpalatkin maistuivat ihan ateriaksi luettavissa määrin, mutta niitä ei mitenkään ahnehdittu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti