lauantai 17. helmikuuta 2018

Panang curry -linssikeitto


Tämä keitto on paitsi hyvänmakuista ja helppoa valmistaa, myös ratkaisu todelliseen ensimmäisen maailman ongelmaan: kaapissa pyörivien eksoottisten maustetahnojen loppusijoitukseen.

Kaikki ruokahävikki on harmillista, mutta ylihintaisten tahnojen kohdalla tuntuu erityisen hölmöltä, jos niitä ei käytetä kuin johonkin yhteen ruokalajiin, ja loppu jää kaappiin pilaantumaan.

Laitoin jokin aika sitten nyhtökaurarendangia Hannan sopan ohjeella, ja sitä varten tuli hankittua sitruunaruohotahnaa ja kaffirlimen lehtiä. Rendang olikin hyvää, voin suositella! Purkeista jäi kuitenkin aika paljon jäljelle.

Päätin sitten käyttää maustejämiä linssikeittoon, johon yhdistin myös panang curry -tahnaa. Yhdistelmä kuulosti lähtökohtaisestikin hyvältä, mutta olin yllättynyt, miten herkullista tästä kätevästä hävikkiruuasta tulikaan.

Sitruunaruohotahnan sijaan voi toki käyttää myös tuoretta sitruunaruohoa, jota saa etnisistä kaupoista varmasti edullisemmin kuin tahnaa lähikaupastamme. Samoin kaffirlimen lehdet ovat varmasti halvempia etnisissä kaupoissa kuin tavallisten kauppojen purkitettuina merkkituotteina.

Tämän keiton mausteita voi hyvin varioidakin, ja jos esimerkiksi sitruunaruoho tai kaffirlime puuttuu, keitosta tulee todennäköisesti silti hyvää. Panang curry -tahnan kyljestäkin voi luntata inspiraatiota ja lisätä keittoon ekstra-annoksen jotakin mausteseoksen ainesosiin kuuluvaa maustetta.

Jos maustetahnat ovatkin vähän kalliita, linssit ovat sitäkin edullisempia, ja muutenkin keitto syntyy aika tavallisista aineksista. Kokonaisuus on sopivan mausteinen ja lämmittää mukavasti pakkasen paukkuessa.


Oletko jo kokeillut hieman samantyylistä keittoa beluga-linsseistä? Täällä ohje: Ylellisen yksinkertainen linssikeittoPanang curry -linssikeitto


1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
n. 2 cm pala inkivääriä
500 g tomaattimurskaa
1,5 dl punaisia linssejä (kuivia)
1 rkl panang curry -tahnaa
2 tl sitruunaruohotahnaa
3 kaffirlimen lehteä
1 tl kasvisliemijauhetta
n. 5 dl vettä
2 dl kookosmaitoa
öljyä

1. Kuori ja silppua sipuli, valkosipuli ja inkivääri. Kuullota niitä kattilan pohjalla öljyssä ja lisää joukkoon maustetahnat. Jatka paistamista pari minuuttia.
2. Lisää tomaattimurska, kasvisliemijauhe, vesi, kaffirlimen lehdet ja huuhdotut linssit.
3. Keitä noin 10 minuuttia tai kunnes linssit ovat kypsiä. Lisää tarvittaessa vettä.
4. Poimi kaffirlimen lehdet pois, lisää kookosmaito, kuumenna vielä ja soseuta keitto sauvasekoittimella.


Vaivalloisuusaste: Tosi helppo, kun vain saa sipulit ja inkiväärin kuorittua ja paloiteltua.

2-vuotiaan arviota ei tällä kertaa saatu, koemaistaja ei ollut ruoka-aikaan kotona.

1 kommentti:

  1. Olipa hyvä, nopea ja helppo keitto! Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista