sunnuntai 6. tammikuuta 2019

Savutofu-pinaattipiirakka – maittava suolainen vegepiiras


Savutofu on yksi suosikkituotteistani melkein mihin vaan. Se on maukasta ja helppoa käyttää, saatavuus on hyvä eikä hintakaan ole kohtuuton. Olen viime aikoina käyttänyt yhä enemmän Lidlin savustettua tofua, koska se on edullista ja maku ja rakennekin miellyttävät. Vanha kunnon Jalotofu tosin toimii erinomaisesti sekin. 

Tässä piirakassa käytin Lidlin 200 gramman tofupalaa, mutta voit varmasti hyvin tehdä tämän myös Jalotofun hieman isommasta kimpaleesta.

Tein tätä piirakkaa babyshower-juhliin, joissa se sai kehuja sekä vannoutuneelta lihansyöjältä että pitkän linjan vegaanilta. 

Etenkin täytteeseen olen todella tyytyväinen. Savustettu tofu, pinaatti ja punasipuli sopivat hienosti yhteen, ja kauratuorejuusto yhdessä ravintohiivahiutaleiden kanssa antaa maulle juustomaisen eli umamisen loppusilauksen. 

Pohja on ihan ok peruspohja, mutta ei ollenkaan haittaa, jos korvaat sen omalla suosikkipiirakkapohjallasi tai käytät valmispohjaa. Valmiita pohjiahan on hyvin saatavilla myös vegaanisina, listan löydät Vegaanituotteet-sivustolta.

Reseptiä voi muunnella monella tavalla esimerkiksi vaihtelemalla kasviksia, mutta soijajugurtin korvaamista ei suosittele. Se nimittäin hyytyy paistettaessa, enkä mene takuuseen, millainen rakenteesta tulee, jos tilalla on jotakin muuta.

Tai jos haluatkin tehdä piirakkaa Nyhtökaurasta, kokeilpa tätä ohjetta.




Savutofu-pinaattipiirakka


200 g savutofua
1 pussi pakastepinaattia
1 punasipuli
tilkka öljyä
1/2 tl suolaa, mustapippuria ja paprikajauhetta kutakin
1 purkki kauratuorejuustoa (Oatly på Mackan)
1 dl soijajugurttia
1/2 dl ravintohiivahiutaleita

4 dl täysjyvävehnäjauhoja
150 g margariinia
n. 1/2 dl kylmää vettä

1. Kuutioi tofu ja silppua punasipuli. Kuullota tofua, punasipulia ja pinaattia paistinpannulla öljytilkassa ja lisää suola, mustapippuri ja paprikajauhe.
2. Sekoita kasvistäyte kulhossa kauratuorejuuston, soijajugurtin ja ravintohiivahiutaleiden kanssa.
3. Vuoraa vuoan pohja leivinpaperilla (pyöreä vuoka, halkaisija n. 24 cm). Saat leivinpaperin asettumaan hyvin, kun ensin rutistat sen palloksi, kastelet vedellä ja puristat kuivaksi. Sivele reunoille hiukan öljyä.
4. Nypi margariini ja vehnäjauhot keskenään sekaisin. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.
5. Kaada täyte pohjan päälle ja tasoita. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä melko hyvin ennen tarjoilua, koska soijajugurtti jähmettyy jäähtyessään.


Vaivalloisuusaste: Kohtalaisen helppo piirakka.

3-vuotiaan arvio: Jäi valitettavasti saamatta, kun aikuiset napsivat piirakan parempiin suihin. Villi arvaus on, että maku miellyttäisi, jos vain suostuisi maistamaan eikä vihreä väri epäilyttäisi liikaa.

5 kommenttia:

  1. Nam! Pitää kokeilla tätä. Savutofua en ole vielä kokeillut, seuraavan kerran Lidlissä bongailen tätä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos hyvästä piirakan ohjeesta! Jää vakkariohjeisiin.
    Tuorejuustoa ei ollut kaapissa, korvasin ranskankermalla. Hyvin onnistui!
    -Satu

    VastaaPoista
  3. Kuinka monelle tämä ohje riittää?

    VastaaPoista