maanantai 17. huhtikuuta 2017

Cajun-nyhtis ja yrttilohkoperunat



Päätin testata, mitä nyhtökaura tykkää marinadista. En ole hirveästi harrastanut marinoimista, varmaan siksi, että se on ajatuksena tuntunut jotenkin vaivalloiselta. Ehkä se on mielikuvissani liittynyt myös lähinnä lihan valmistukseen, vaikka yhtä laillahan kasviperäisiä ruokiakin voi marinoida. Seitanissa ja soijasuikaleissa ja -leikkeissä marinadit ovat toimineet hyvin, joten miksei siis nyhtiksessäkin.

Vaivalloisuus riippuu varmasti aika paljon siitä, millaisen marinadin valitsee. Tässä cajun-henkisessä viritelmässä pääsee aika pitkälle, kun vaan jaksaa laittaa kaikki mausteet samaan kippoon ja nyhtikset perään. Toki marinoitumiseen kuluu sen verran aikaa, että tämäntyyppinen ruoka ei välttämättä ole mikään ykkösvaihtoehto nopeasti töiden jälkeen valmistettavaksi.

Kaverikseen nyhtis sai yrttilohkoperunoita. Ne ovat siitä mukava perunaruoka, ettei perunoita tarvitse kuoria. Ja kyllähän ne myös maistuvat oikein hyviltä. 

Kastikkeena testasin ensi kertaa hiljattain kauppoihin tullutta valmista vegemajoneesia. Vegaanisen majoneesinhan pystyy kyllä helposti tekemään itsekin maustamattomasta soijajugurtista, rypsiöljystä ja mausteista, mutta en nyt tällä kertaa jaksanut lähteä siihen hommaan. Jos kiinnostus heräsi, majoneesireseptejä löytyy esimerkiksi täältä ja täältä.



Cajun-marinoitu nyhtökaura

1 paketti nude-nyhtökauraa
3 murskattua valkosipulinkynttä
1 dl rypsioljyä
1/2 dl omenaviinietikkaa
1 rkl sipulijauhetta
1 tl oreganoa
1 tl timjamia
1 tl cayennepippuria
2 tl paprikajauhetta
1 tl mustapippuria
1 tl siirappia

1. Sekoita yhteen marinadiksi kaikki muut ainekset paitsi itse nyhtis. Lisää lopuksi joukkoon myös nyhtis ja anna marinoitua mielellään pari tuntia. Ihan hyvää siitä kyllä varmasti tulee lyhyemmässäkin ajassa.
2. Paista pannulla rapean ruskeiksi, muttei kuitenkaan liian kuiviksi.


Yrttilohkoperunat

1 kg perunoita
1 dl rypsi- tai oliiviöljyä
rosmariinia
timjamia
valkosipulijauhetta
oreganoa
mustapippuria
suolaa

1. Pese perunat ja paloittele lohkoiksi. Niitä ei tarvitse kuoria.
2. Sekoita muut ainekset keskenään. Suolaa ei välttämättä tarvitse paljoakaan, koska muut mausteet tuovat hyvin makua. Kierittele perunat seoksessa.
3. Laita perunat uunipellille leivinpaperin päälle ja kypsennä niitä 225 asteessa noin 30 minuuttia, niin että ne saavat hieman väriä ja tulevat rapeiksi.


Vaivalloisuusaste: En välttämättä koko settiä lähtisi kokkaamaan hirveässä kiireessä tai väsyneenä, mutta esimerkiksi viikonloppuun tai johonkin vähän erityisempään hetkeen luokittelisin tämän helpoksi.

1-vuotiaan arvio: Perunalohkot upposivat aika hyvin ja nyhtistäkin meni. Ihan kohtalainen menestys siis.


Myös vankkumaton lihansyöjä kiinnostui annoksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti