keskiviikko 5. heinäkuuta 2017

Pähkinäinen kikhernepata



Tämä on pitkään ollut yksi luottoresepteistäni. Syitä on monta: maistuu hyvältä, on erittäin helppoa valmistaa eikä ihan tällaista saa kovin usein muualla. Lapsen syntymän jälkeen en ole tätä kuitenkaan juuri tehnyt. Olin ehkä vähän unohtanut, miten helppoa tämä on. Lapsen ruokintaan tästä ei kyllä ollut suurta apua, kuten postauksen lopusta löytyvästä koemaistajan arvioista voi todeta.

Maapähkinävoi on yksi vegaanisen keittiön parhaista aarteista. Se sopii niin suolaiseen kuin makeaankin ja voi nostaa "ihan kivan" ruuan erinomaiselle tasolle. Lisäksi se on proteiinipitoista ja sisältää hyviä rasvoja. Energiaa siinä toki on paljon, mutta keksin heti huomattavasti huonompiakin tapoja saada saman kalorimäärän. Hämmentävää kyllä, blogissani ei ennen tätä ollut yhtään maapähkinävoita sisältävää reseptiä, vaikka itsestä tuntuu, että laitan sitä kaikkeen!

Tämä kikhernepata on tyyliltään afrikkalaishenkinen pitkälti juuri tuon maapähkinävoin ja muiden mausteiden takia. En tunne afrikkalaista ruokakulttuuria niin hyvin, että osaisin arvioida, tehdäänkö siellä oikeasti juuri tällaista ruokaa, mutta joka tapauksessa makumaailma ohjaa ajatukset sinne suuntaan.

Pähkinäisyyttä ruokaan tuovat myös cashewpähkinät. En ole keksinyt niille suolaisessa ruuassa juuri muita käyttötapoja kuin salaatit ja aasialaistyyppiset wokit, joten tämä tuo kivaa vaihtelua siihenkin.

Reseptin perustana on tämä Gogreenin afrikkalainen kikhernepata, josta olen tuunannut mittasuhteita ja mausteita omaan keittiööni paremmin istuviksi.

Lisukkeeksi sopii esimerkiksi kuskus. Se on mahtava lisuke etenkin siksi, ettei sitä tarvitse keittää erikseen vaan riittää, kun kaataa päälle vedenkeittimellä keitetyn veden ja antaa hetken hautua.


Pähkinäinen kikhernepata

1 prk kikherneitä
1 sipuli
öljyä
1 prk tomaattimurskaa
2 rkl maapähkinävoita
1 dl vettä
1/2 kasvisliemikuutio
1 rkl currya
1 tl oreganoa
1/2 tl chilirouhetta
1/2 tl inkivääriä
1/2 tl mustapippuria
kourallinen cashewpähkinöitä

lisukkeeksi esim. täysjyväkuskusta

1. Pilko sipuli. Kuullota sipulia ja kikherneitä hetki öljytilkassa hetki.
2. Lisää joukkoon tomaattimurska, maapähkinävoi, vesi, kasvisliemikuutio ja mausteet.
3. Kiehauta ja sen jälkeen hauduttele miedolla lämmöllä n. 15 min. Lisää cashewpähkinät joukkoon pari minuuttia ennen valmistumista.


Vaivalloisuusaste: Tosi helppo. Sipulin pilkkominen on ainoa vähänkin työläämpi osa. Ellei satu olemaan sellainen päivä, että pakkausten avaaminenkin tuntuu rankalta.

1-vuotiaan arvio: Surkea käyttöliittymä tässä ruuassa! Liian pientä silppua sormin syötäväksi, mutta vaikeaa lusikoitavaa tai haarukoitavaa. Syöttää ei missään nimessä saa, ja kun itse syödessä lusikka tuppaa kääntymään loppumetreillä väärinpäin, kaikki menee syliin ja kiukkuhan siitä tulee. Suuhun päätyi sen verran vähän, että makua ei pysty arvioimaan. Keittiössä koettiin ennennäkemätön kuskusmyrsky.

2 kommenttia:

  1. Testasin ja tosi hyvää tuli. Söin tätä keitetyn kvinoan kanssa. Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa kuulla! Kvinoan kanssa varmasti sopiikin hyvin.

      Poista