lauantai 4. marraskuuta 2017

Mustapapu-seitanpihvit ja paahdetut maa-artisokat

Paahdetut maa-artisokat ovat kelpo naposteltavaa ihan sellaisenaankin, vaikkapa majoneesin kanssa. Ruokaisien kasvispihvien kanssa niistä syntyi herkullinen mutta kuitenkin melko helposti valmistuva ateriakokonaisuus. Majoneesi sopii hyvin kastikkeeksi siihenkin.

Kiitos kuuluu ensinnäkin työkaverilleni Erikalle, joka lahjoitti mainioita itse kasvatettuja maa-artisokkiaan Linssinöörin koemateriaaksi. Toisen kiitoksen ansaitsee Ruoka-alkemisti-blogin Jenni mainiosta pihviohjeestaan, johon karamellisoitu sipuli tuo hienon maun.

Minulla ei ole juuri aiempaa kokemusta maa-artisokan valmistamisesta, mutta ohjeita tutkailemalla sain selville, että niille ei välttämättä tarvitse tehdä juuri muuta kuin paahtaa. 

Muhkuraisen ja kovan maa-artisokan kuoriminen ei tuntunut maailman houkuttelevimmalta hommalta, joten valitsin ohjeen, jossa ne vain pestään huolellisesti ja paloitellaan. Lopputuloksessa kuoret eivät todellakaan haitanneet vaan päin vastoin toivat lisää makua ja rapeutta.

Mustapapu-seitanpihveissä puolestaan juju on ensinnäkin karamellisoitu sipuli, joka maistuu tosi hyvältä. Lisäksi gluteenijauho tekee rakenteesta sitkeän, mikä on ihan mukavaa vaihtelua usein aika pehmeiksi jääviin vegaanisiin kasvispihveihin. Gluteenijauhoa tuntuu saavat yhä useammin ihan tavallisistakin kaupoista. Ainakin meidän lähikauppamme sitä myy.

Ruoka-alkemisti käytti samankaltaisia pihvejä burgerin välissä, mihin nämä varmasti ovatkin aivan omiaan. Toimivat ne kuitenkin hyvin myös sellaisenaan. Ruoka-alkemistin burgereihin ja alkuperäiseen, kidneypapuja sisältävään ohjeeseen pääset tutustumaan tästä.

Mustapapu-seitanpihvit


1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 tl agavesiirappia
1 tlk mustapapuja
1 rkl balsamicoa
1 tl suolaa
1 tl basilikaa
1 tl srirachaa
1/4 tl savupaprikajauhetta
1/4 tl mustapippuria
1 dl gluteenijauhoa

Marinadi

1 rkl soijakastiketta
1 rkl ketsuppia
1 rkl tomaattipyreetä

1. Pilko sipulit pieniksi kuutioiksi ja kuullota pannulla öljyssä. Lisää agavesiirappi ja karamellisoi miedolla lämmöllä viitisen minuuttia, kunnen sipulien väri on karamellimainen.
2. Laita kulhoon sipulit, mustapavut ja mausteet ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää gluteenijauho ja sekoita tasaiseksi massaksi. Muotoile massasta haluamasi kokoisia pihvejä.
3. Sekoita marinadin ainekset keskenään. Paista pihvejä öljyssä pannulla muutama minuutti molemmin puolin ja valele paiston aikana marinadilla.

Paahdetut maa-artisokat


n. 500 g maa-artisokkaa
3-4 rkl oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa

1. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Pese maa-artisokat perunaharjalla ja pilko niitä hieman.
2. Laita maa-artisokat pellille leivinpaperin päälle ja kaada niiden päälle oljy. Kierittele paloja öljyssä niin, että oljy levittyy tasaisesti. Lisää mausteet.
2. Paista noin 45 minuuttia tai kunnes ne tuntuvat sisältä pehmeiltä, kun niitä kokeilee tikulla tai haarukalla.


Vaivalloisuusaste: Ei nyt mitään arjen nopeinta pikaruokaa, mutta vähän paremmaksi ateriaksi kyllä helppo. Kuorineen paahdetut maa-artisokat ovat kätevä ja hienon makuinen lisuke monelle muullekin ruualle.

1-vuotiaan arvio: "Lisää pihviä." Maa-artisokkiin ei koskenut. Sitkeähkön pihvin kanssa tuli yksi aika pelottavan kuuloinen kakomisreaktio, mutta kun siitä oli selvitty, pihviä haviteltiin lisää. Sitkeä rakenne saattaa siis olla pienille hankala, mutta maku tuntui miellyttävän.

2 kommenttia:

  1. Kiva jos pidit pihveistä :)
    Karamellisoitu sipuli onkin mun heikko kohta, se sopii niin moneen!
    Maa-artisokkaa en oo kovin montaa kertaa valmistanut, pitäisi kyllä kokeilla sitä enemmän sillä sen maku on hyvä. Näin paahdettuna niiden maku varmaan korostuu entisestään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tosi hyviä kyllä on! Ja karamellisoitu sipuli varmasti tulee käyttöön jatkossakin, kiitos ideasta!

      Mulla oli maa-artisokasta mielikuva, että se on hirveän työläs valmistaa, mutta eihän se tosiaan välttämättä ole, jos ei kuori. Mausta tykkään kanssa.

      Poista