sunnuntai 25. helmikuuta 2018

Nyhtökaurastifado - pitkään haudutettu pataruoka


Pitkään haudutetut pataruuat eivät ole lihansyöjien yksinoikeus, vaan ne onnistuvat hyvin myös kasvisversioina! Tässä kreikkalainen mausteinen pataruoka stifado valmistuu niin, että naudanlihan tilalla onkin nyhtökauraa.

Stifadon mausteet vaihtelevat hiukan reseptistä riippuen, mutta yleensä siinä vaikuttaisi olevan ainakin kanelia, laakerinlehteä, valkosipulia, rosmariinia, punaviinietikkaa ja joskus myös oikeaa punaviiniä - siis kerrassaan mainioita makuja. Tein nyt viinittömän version, koska en jaksanut lähteä Alkoon, enkä kyllä lopputuloksestakaan jäänyt viiniä kaipaamaan. Jos kuitenkin haluat, voit korvata osan vedestä punaviinillä.

Lihan tilalle pataruuan proteiininlähteeksi minulle tuli äkkiseltään mieleen kolme vaihtoehtoa: seitan, soijasuikaleet ja nyhtökaura. Päädyin nyhtökauraan osin siksi, että se on helpointa käyttää, osin siksi, että olen viime aikoina ollut erityisen innoissani nyhtökauran hyvästä ravintoarvosta. Pakkasella tarvitsee riittävän tuhdit eväät, ja nyhtökaura laadukkaine proteiineineen varmistaa hyvin, ettei ihan heti tule uudestaan nälkä.

Stifado ei nyhtökauraversiona vaadi yhtä pitkää haudutusaikaa kuin lihasta tehtynä. Nyhtökauraa itseään ei tarvitse tai oikeastaan kannatakaan juuri hauduttaa, koska se pehmenee helposti. Haudutin stifadon muita aineksia ensin tunnin ja lisäksi nyhtökauran mukaan puoleksi tunniksi. Nyhtökaura pehmeni jonkin verran mutta pysyi kuitenkin ehjinä paloina. Se muistutti suutuntumaltaan ehkä lähinnä jauhelihaa sikäli kuin nyt jauhelihan suutuntuman muistan.

Jos haluat säilyttää nyhtökauran sitkeämpänä, varmasti jo vartin hauduttaminen riittää siihen, että kastikkeen maut ehtivät tarttua. Toisaalta taas kastikkeen muita aineksia voit hauduttaa pitempäänkin kuin ohjeessa sanotaan, jos haluat erityisesti syventää makuja. Omasta mielestäni tunti oli kyllä jo ihan riittävä.

Tästä tuli mielestäni tosi hyvän makuista, ja koko perhe tuntui olevan samaa mieltä. Kasvissyöjänä huomaan kaivanneeni tämäntyylistä ruokaa, enkä ole mihinkään vastaavaan juuri törmännyt ulkona syödessäni. Onneksi valmistus on helppoa! Kun jaksaa kuoria ja pilkkoa sipulit ja mitata ainekset vuokaan, loppu hoituu itsestään uunissa.


Nyhtökaurastifado

500 tomaattimurskaa
5 dl vettä
n. 500 g salotti- ja/tai keltasipuleita
6 valkosipulikynttä
1/2 dl oliiviöljyä
1/2 dl tomaattipyreetä
1/2 dl punaviinietikkaa
2 kanelitankoa
3 laakerinlehteä
1 kasvisliemikuutio
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
2 tl rosmariinia
1 tl mustapippuria
2 pkt nyhtökauraa (nude)
persiljaa

1. Kuori ja lohko sipulit ja valkosipulit.
2. Laita kaikki ainekset nyhtökauraa ja persiljaa lukuunottamatta uunivuokaan tai -pataan.
3. Paista kannella tai foliolla peitettynä 200 asteessa 60 minuuttia.
4. Lisää nyhtökaura ja paista vielä 30 minuuttia.
5. Koristele persiljalla ja tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.


Vaivalloisuusaste: Helppo, mutta valmistuksen passiivinen vaihe - suomeksi sanottuna paistuminen - vie aikaa.

2-vuotiaan arvio: "Nyhtökaura hyvää. Lisää nyhtökauraa."


15 kommenttia:

  1. Olenko tullut sokeaksi vai puuttuuko reseptistä nyt vesi, jonka voi halutessaan korvata punaviinillä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai hitsi, hyvä huomio! Vesi on jotenkin lipsahtanut pois. Eikä ollut muuten edes ensimmäinen kerta, kun reseptistäni on tippunut vesi pois. Pitää nyt skarpata näissä vesiasioissa!

      Poista
    2. Ja anteeksi tästä kömmähdyksestä, toivottavasti kenenkään ruoka ei nyt pahasti mennyt pilalle!

      Poista
  2. Onpa mielenkiintoisen erilainen ja herkulliselta kuulostava resepti :)

    VastaaPoista
  3. Resepti vaikuttaa herkulliselle, lisään kuitenkin omaan versiooni punaisia linssejä ja nesteenä käytän kotikaljaa. Nyhtökauran voi varmaan myös korvata Härkiksellä?

    VastaaPoista
  4. Punaiset linssit ja kotikalja kuulostavat hyviltä! Härkis käy varmasti myös, mutta sitä ei ehkä kannata hauduttaa kovin pitkään, kun on sen verran pehmeää. En ole kokeillut, mutta puoli tuntia on ehkä turhan pitkä aika, ehkä 10-15 min sopiva?

    VastaaPoista
  5. Kiitos, olipa hyvää! Helppotekoinen ja nopea. Tuoksut olivat jo lupaavia kun nosti padan uunista lisätäkseen nyhtökauran, ja ruoka ylitti odotukset! Kaupasta oli nude loppu, joten käytin tomaattinyhtistä ja hyvää tuli sillä.

    VastaaPoista
  6. Mahtavaa, kiva että maistui! Tomaattinyhtis toimii varmasti oikein hyvin tässä myös.

    VastaaPoista
  7. Tätä pitää ehdottomasti kokeilla! Mitä luulet, voiko perunat laittaa samaan pataan muhimaan, lisäisi ehkä nestettä? Olisi meidän perheelle silloin astetta helpompi ruoka vielä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, sori vähän hidas vastaus, mutta kyllä uskoisin, että perunat voi laittaa samaan. Lisäneste voi tosiaan olla silloin hyvä idea. :)

      Poista
  8. Tämä vaikuttaa niin hyvältä reseptiltä, että pakko kokeilla! Mitä jos nyhtiksen korvaisi soijarouheella? Nyhtökaura on muuten loistava, mutta aika kallis, ainakin täällä kaupoissa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kuvittelisin, että ihan kelpo ruoka tulee niinkin. On varmaan varsinkin rakenteeltaan vähän erilainen kuin nyhtiksellä, mutta samat hyvät mauthan siihenkin tulevat. Nyhtis on tosiaan aika kallista.

      Poista
  9. Kiitos helposta ruokavinkistä, hyvää oli ja tulee tehtyä jatkossakin. Kaksivuotiaan kommentti oli ihana...

    VastaaPoista
  10. Kiitso ohjeesta! Maistui meilläkin. Kiva kun oli vähän "perinteisempi" makumaailma, mutta silti herkullista!

    VastaaPoista