sunnuntai 7. huhtikuuta 2019

Tempepuikot ja cashew-ohratto


Jos pitäisi nimetä yksi ruoka-aine, josta olen juuri nyt erityisen innoissani, nimeäisin varmastikin tempen. Tempe on etenkin indonesialaiseen keittiöön kuuluva soijapavuista valmistettu tuote, jota on saatavana myös härkäpavusta ja herneestä valmistettuna. Tempen valmistuksessa pavut tai herneet fermentoidaan, mikä tekee ne vatsalle helpommiksi sulattaa.

Tempessä on kiehtovaa se, että se hoitaa ruuassa tavallaan lihan virkaa, mutta ei ole mikään keinotekoinen jäljitelmä lihasta vaan ihan oma, persoonallinen ja perinteikäs ruoka-aineensa. 

Ei lihankorvikkeissakaan toki ole mitään vikaa, mutta suoraan lihaa jäljitteleviä tuotteita on nykyisin markkinoilla niin paljon, että tempe tuo joukkoon omaperäistä vaihtelua.

Tempessä on persoonallinen, vähän hapan mutta kuitenkin pehmeä maku, jota on hankala verrata mihinkään muuhun. Iso ero tofuun on siinä, että tempe on itsessään mielestäni jo aika hyvän makuista, kun taas tofua täytyy toden teolla maustaa.

Lapselle tempe ei valitettavasti ole ainakaan toistaiseksi maistunut. Kerran tai pari on tainnut maistaa hippusen, mutta siihen se jäi. Viimeisimmällä kerralla ei suostunut edes maistamaan Jatkamme siis harjoittelua.


Olen joskus aiemmin tehnyt tempe-vartaita satay-kastikkeella.


Laitoin tempen kaveriksi cashewkermalla tukevoitettua ohrattoa, mutta tempe toimii kyllä ihan pelkän keitetyn ohran tai riisinkin kanssa tai vaikka kasvispedillä. Vastaavasti cashew-ohraton voi hyvin laittaa ilman tempeäkin jonkin muun lisukkeen kanssa.

Tämän aterian yhtenä jujuna on se, että kotimaisia vaihtoehtoja hyödynnetään kaikessa missä voidaan. Tempestä on valittu härkäpapuversio ja tavallisemman risottoriisin tilalla käytetäänkin kotimaista ohraa. Cashewpähkinä nyt ei pahemmin taida Suomessa kasvaa, mutta en nyt juuttunut siihen, koska cashewkerma on risotoissa ja ohratoissa niin hyvää. 

Jos et voi tai halua käyttää pähkinää tai haluat tehdä ohratosta vähän nopeamman version, cashewkerman tilalle voi laittaa lorauksen vaikkapa kaurakermaa tai jättää kerman kokonaan poiskin.

Voit käyttää rikottujen ohrasuurimoiden sijaan myös kokonaisia esikypsytettyjä ohrasuurimoita. Kypsymiseen menee silloin todennäköisesti hieman kauemmin ja kasvilietä saattaa kulua enemmän kuin rikottuja suurimoita käytettäessä.





Tempepuikot ja cashew-ohratto


Cashew-ohratto

1 dl cashewpähkinöitä
2 rkl sitruunamehua
2 dl esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita
2 valkosipulinkynttä
5 dl kasvislientä
1/2 dl ravintohiivahiutaleita
öljyä
vettä

1. Laita cashewpähkinät veteen likoamaan vähintään 4 tunniksi.
2. Hienonna valkosipuli. Kuullota valkosipulia öljytilkassa kattilan pohjalla. Lisää ohrasuurimot ja kuullota niitäkin hetki.
3. Lisää kattilaan kasvislientä noin desilitra kerrallaan ja sekoita. Lisää uusi erä vettä vasta sitten kun edellinen on imeytynyt kokonaan. Ohran kypsyminen näin kestää noin puoli tuntia.
4. Soseuta cashewpähkinät. Lisää joukkoon noin puoli desilitraa vettä, jotta saat tasaisen kermamaisen massan. Lisää joukkoon sitruunamehu.
5. Kun ohra on kypsää, sekoita joukkoon cashewkerma ja ravintohiivahiutaleet.


Tempepuikot

250 g härkäpaputempeä (tai muuta tempeä)
4 valkosipulinkynttä
1/2 sitruunan mehu
1 rkl soijakastiketta
1/2 tl jauhettua inkivääriä
1/4 tl juustokuminaa
öljyä

1. Viipaloi tempe puikoiksi. Paista puikkoja pannulla öljytilkassa niin kauan, että ne ruskistuvat.
2. Sekoita keskenään hienonnettu valkosipuli, sitruunamehu, soijakastike ja mausteet.
3. Kaada kastike ruskistuneiden tempepuikkojen päälle. Anna paistua vielä pari minuuttia.


Vaivalloisuusaste: Etenkin ohratto teettää jonkin verran töitä, tempe on aika nopea. Jos ei ehdi tai jaksa, etenkin ohraton kanssa voi oikaista monessa kohtaa: vaikkapa ihan vain keittää ohraa tempelle lisukkeeksi.

3-vuotiaan arvio: Söi noin kaksi ohranjyvästä, tempeä ei suostunut edes maistamaan. Tempen rakenne voi olla pienelle aluksi vähän vieras, mutta luulisi siihen vähitellen tottuvan. Ohraton voisin kuvitella nykyäänkin jossain tilanteessa maistuvan, jos vaan syöjä sattuu olemaan vastaanottavaisella tuulella.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti