sunnuntai 17. joulukuuta 2017

Tuleeko paras seitan Ruotsista? Kehuttu ohje testissä

Olen kaipaillut repertuaariini hyvää perusseitanin ohjetta, joka maistuisi sellaisenaan esimerkiksi leivän päällä mutta jota voisi käyttää myös pohjana ruuanlaitossa. Törmäsin ruotsalaisen Awesome Vegan Dad -bloggaajan seitanreseptiin, joka oli vaatimattomasti nimetty: The best seitan you'll ever have. Kirjoittaja onnistui jotenkin vakuuttavasti perustelemaan mahtipontisen otsikkonsa, ohje vaikutti kiinnostavalta ja kuvakin näytti lupaavalta, joten päätin testata.

Yllättävänä ainesosana ohjeessa olivat säilötyt maissinjyvät, joita en muista ennen seitanohjeessa nähneeni. Siinä oli myös todella runsaasti erilaisia mausteita, mikä ei ole huono asia ollenkaan. Mikään ainesosa ei kuitenkaan ollut kovin erikoinen tai vaikeasti saatava, suurinta osaa löytyi valmiiksi kaapista.

Laitoin soijakastiketta vähän vähemmän kuin alkuperäisessä reseptissä, koska en ollut ihan varma mitä siinä tarkoitettiin vaalealla soijakastikkeella ja epäilin, että omani tavallinen lähikaupasta ostettu soijakastikkeeni olisi ollut suolaisempaa kuin ohjeessa mainittu. Ei ehkä edes ollut, mutta ihan riittävän suolaista tästä joka tapauksessa tuli.

Raakaruokosokerin korvasin tavallisella sokerilla. Ihan varsinaista chipotlekastiketta minulla ei myöskään ollut, mutta käytin Poppamiehen Savuchili-nimistä kastiketta.

Kyllä se vaan on myönnettävä: tästä tuli älyttömän hyvää. Sanoisin, että parasta koskaan itse tekemääni seitania, tosin seitanruokia on niin eri tyyppisiä, että vertailu on vaikeaa. Ainakin paistimallisista tämä on ehdottomasti parasta: mehukasta ja mainiosti maustettua.

Tämä muistuttaa maultaan ja rakenteeltaan seitankebabia. Kun viipaloimme tätä ohuiksi viipaleiksi ja söimme srirachan ja soijajugurtin kanssa, se meni ihan täydestä vegekebabina  hyvänä sellaisena.

Awesome Vegan Dadin alkuperäinen ohje löytyy täältä (ruotsiksi)

Sittemmin olen kehitellyt pari uutta seitanohjetta, joita voin vilpittömästi suositella. Jos kaipaat herkullista grillattavaa tai ikävöit broilerinleikkeen makua, testaa kanatyyliset seitanpihvit. Jos taas haluat hiukan yksinkertaisemmin maustetun mutta erittäin maittavan, vaaleaa lihaa muistuttavan paistin, ratkaisu on mehevä vaalea seitanpaisti.




Mausteinen ja mehevä seitan


Seitanpaisti
2 dl (säilöttyjä) maissinjyviä
3/4 dl (tummaa) soijakastiketta
1 rkl kasvisliemijauhetta
2 rkl sileää maapähkinävoita
1 rkl sokeria
2 tl kutakin näistä: tomaattipyreetä, chipotlekastiketta, sinappia ja nestesavuaromia
1 tl kutakin näistä: savupaprikajauhetta, jauhettua korianteria, sipulijauhetta, valkosipulijauhetta, jauhettua inkivääriä, suolaa ja pippuria
5 dl vettä
7 dl gluteenijauhoa

Liemi
5,5 dl vettä
0,3 dl soijakastiketta
1 rkl kasvisliemijauhetta
1 rkl sokeria
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl öljyä
suolaa, pippuria

1. Sekoita keskenään kaikki seitanpaistin ainekset lukuunottamatta gluteenijauhoa. Aja tasaiseksi nesteeksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Laita gluteenijauho kulhoon ja sekoita neste joukkoon haarukalla. Vaivaa taikinaa käsin muutama minuutti. Muotoile taikinasta noin 3 cm korkea paisti ja jätä se noin vartiksi lepäämään.
2. Laita uuni lämpiämään 160 asteeseen. Valmista seuraavaksi liemi. Laita kaikki liemen ainekset kattilaan ja kiehauta.
3. Laita liemi ja paisti uunivuokaan. Varmista, että liemi peittää paistin.
4. Paista noin 1,5 tuntia. Avaa välillä uunia ja valele lientä paistin päälle. Paistoajassa voi olla hieman vaihtelua, ja se voi olla hieman lyhyempikin. Paisti on valmista, kun se on jämäkkää mutta ei kuitenkaan kovaa. Paisti kiinteytyy vielä jäähtyessään, mutta uunista otettaessa se ei saa olla enää rakenteeltaan löysää.



Vaivalloisuusaste: Vie aikaa, mutta on periaatteessa helppo. Työläintä on ehkä kaivaa kaikki lukuisat mausteet esiin ja mitata ne. On joka tapauksessa ehdottomasti vaivan väärti! Paisti on myös iso, joten siitä riittää pitkäksi aikaa tai vaikka pakkaseen.

1-vuotiaan arvio: Tykkäsi! Söi melko ison satsin sekä sellaisenaan että bbq-henkisessä seitanpannussa. Pakko tosin sanoa, että tämä on pienelle aika suolaista. Jos usein syö, voisi ehkä kokeilla vähän vähemmällä suolalla.




10 kommenttia:

  1. Resepti vaikuttaa hyvältä, täytyy kokeilla. Mutta: perussoijakastike on nimenomaan vaaleaa soijakastiketta, tummaa joutuu erikseen etsimään aasialaisista kaupoista. Lisäksi vaalea soijakastike on näistä suolaisempi.

    VastaaPoista
  2. Okei, hyvä tietää! Joku on itse asiassa tainnut mainita tuosta aiemminkin. Täytyy ehkä vähän muokata tuota kohtaa tekstistä.

    VastaaPoista
  3. Miten tuon maapähkinävoin voisi korvata? Allergian takia ois kiva tietää pähkinätön vaihtoehto maapähkinävoille, kun sitä aika usein näkee ohjeissa🤔

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielestäni tahini sopii maapähkinävoin tilalle.

      Poista
  4. Vihdoin löysin täydellisen seitanreseptin! Tuli hyvää, suosittelen!!!

    VastaaPoista
  5. Todella maukasta on!

    VastaaPoista
  6. Luottoreseptini. Vähensin nyt vaan suolaa, toivottavasti ei vaikuta liikaa makuun.

    VastaaPoista
  7. Tein tällä ohjeella seitanin ja siitä tuli aika vetinen. Mikä neuvoksi, että tulisi kiinteämpi ja vähemmän vetinen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen omaan vuoan kokoon nähden todennut, että paistin kääntäminen kertaalleen enimmän nesteen imeydyttyä tekee paistista tasaisemman eikä jää kummaltakaan puolelta löysäksi.

      Poista