torstai 13. joulukuuta 2018

Sikahyvä seitankinkku



Miten tehdä joulupöytään seitan, joka on murea, mehevä, makumaailmaltaan riittävän kinkkumainen, eikä mielellään kohtuuttoman vaikea valmistaa? Tämä oli pitkään minulle mysteeri, mutta nyt se on tainnut ratketa.

Minulla on kyllä ollut aiemminkin ilo päästä tekemään hyviä seitaneita. Koko blogin suosituin resepti on ruotsalaisesta Awesome Vegan Dad -blogista kääntämäni seitanohje.

Itse pidän ehkä vielä enemmän näistä kanatyylisistä seitanpihveistä. Jos pitäisi valita paras koskaan itse kehittämäni ohje, saattaisin valita sen.

"Kanapihveistä" ei kuitenkaan ole kinkuksi, eikä tuo ruotsalaisohjekaan ole ihan sitä, mitä haluaisin kinkun olevan. Ei niihin kumpaankaan viitsi laittaa tulista sinappia ja irvistellä menemään, niin kuin jouluaterialla mielestäni kuuluu.

Vegaaninen-blogissa on seitankinkun ohje, joka vaikuttaa kaikin puolin mahtavalta ja jota on kehuttu, joten lähdin kokeilemaan sitä ja muokkailin sitä vielä hieman omaan makuuni ja ruokakaappini sisältöön istuvammaksi. En tietenkään tiedä, olisiko tullut vielä parempaa, jos olisin noudattanut ohjetta kirjaimellisesti, mutta ainakin tästä tuli näinkin ihan sikahyvää.

Vegaaninen-blogin seitankinkussa käytetään rasvana kookosrasvaa, joka kovana rasvana onkin varmasti hyvä valinta kinkkumaisen rakenteen ja maun tuojaksi. Halusin kuitenkin kokeilla, miten kinkku onnistuu margariinilla. Taustalla oli osin puhdas laiskuus (en jaksanut mennä kauppaan ostamaan kookosrasvaa), jokin säästäväisyyden tapainen (kookosrasvapaketista minulla jää helposti osa yli) ja ehkä vähän terveellisyyskin. 

Lopputulos oli onnistunut, ja perheen aikuisille maistui hyvin. Lapselle jostain syystä ei, mutta hänellä onkin menossa jokin outo seitaninvastainen kausi. Edes Vöner ei nykyään kelpaa!

En tosiaan tiedä, olisiko kookosrasvalla tullut vieläkin parempaa, mutta ihan tarpeeksi hyvää tuli joka tapauksessa. Veikkaan, että tämän kinkun pointti on ennen kaikkea rasvan määrässä, ei niinkään laadussa. Ja toisaalta, jos haluaa maksimoida ja varmistaa kovan rasvan tuoman makuelämyksen, kyllähän margariinin voi hyvin korvata joko osittain tai kokonaan kookosrasvalla.

Entä kaipaisiko kinkku mielestäsi täytettä ja kastiketta? Tee kinkku tällä uudella ohjeella, mutta nappaa siihen luumutäyte ja BBQ-kastike täältä. Tuon vanhan ohjeen seitantaikinaa en enää nykyisellä osaamisellani suosittele, mutta lisukkeet pelittävät kyllä.




Hyvä seitankinkku


Kuivat aineet

6 dl gluteenijauhoa
1,5 dl kikhernejauhoa
1 dl ravintohiivahiutaleita
1 rkl suolaa
1/2 rkl sipulijauhetta
1/2 rkl valkosipulijauhetta
1 tl savupaprikajauhetta
1/2 tl chilijauhetta

Kosteat aineet

4 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
75 g margariinia (tai kookosrasvaa)
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl savuaromia
2 rkl siirappia
1 rkl balsamicoa
1 rkl soijakastiketta

kylmää vettä
öljyä

Kuorrutus

2 rkl tulista sinappia
2 rkl tummaa siirappia
korppujauhoja

1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
2. Laita kosteat aineet kattilaan, kuumenna ja hämmennä niin, että kaikki ainekset varmasti sekoittuvat. Anna seoksen jäähtyä.
3. Sekoita nestemäinen seos kuivien aineiden joukkoon. Taikinasta on tarkoitus tulla melko löysää, joten lisää siihen tarvittaessa kylmää vettä. Nestettä haihtuu taikinasta paistamisen aikana.
4. Anna vetäytyä puolisen tuntia ja vaivaa taikinaa vielä lisää. Muotoile pötköksi ja kääri öljyttyyn foliorullaan tiukasti.
5. Paista 175 asteessa tunti. Anna vetäytyä huoneenlämmössä puolisen tuntia. Sivele kinkun pintaan sinapin ja siirapin seos ja taputtele päälle korppujauhoja.
6. Paista ilman foliota 225 asteessa noin 15 minuuttia, jotta pinta saa kauniin värin.


Vaivalloisuusaste: Seitanissa on aina oma työnsä, mutta tämä on kuitenkin seitaniksi melko helppo. Vähän kuin leipoisi hiukan monimutkaisemman leivän. Ehdottomasti vaivan väärti jouluksi tai vaikka ihan vaan viikonloppuaterialle.

2-vuotiaan arvio: (hypistelee kinkunpaloja kiinnostuneena) "Tykkään! "(nakertelee vähän reunoista) "Tämä kinkku on mennyt pahaksi!" (ei enää koske kinkkuun eikä vastaa sitä koskeviin kysymyksiin)




5 kommenttia:

  1. Moikka! Teen juuri tällä ohjeella seitankinkkua ja tarkoitus olisi syödä sitä vasta joulupäivänä. En tullut ajatelleeksi säilyvyyttä, säilyyhän kinkku hyvänä jääkaapissa? Kannattaako tuo leivitys tehdä vasta ennen tarjoilua?

    VastaaPoista
  2. Moikka! Kyllä pitäisi säilyä :)
    Leivityksestä en osaa sanoa, kumpi on parempi ajankohta, mutta itse tein heti paistamisen jälkeen. Varmaan kumpi vaan ihan ok :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos ohjeesta, tällä on tullut tehtyä nyt jo kahtena jouluna :)

    VastaaPoista
  4. Joulu on taas.. Mietin tänä vuonna tämän ”kinkun” tekemistä, kun kuulostaa niin hyvältä. Aiemmin olen turvautunut valmisvsihtoehtoihin. Yksi asia vain mietityttää - onko tuo kookosrasvan tarkoitus olla sitä kookospaistorasvaa (hopeanvärisessä paketissa) vai lasipurkissa olevaa? Kiitos jo etukäteen 🎄🎅🏼

    VastaaPoista