keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Ylellisen yksinkertainen linssikeitto


Linssien aatelia, kasvissyöjän kaviaaria, upeaa, hienostuneen makuista. Muun muasta tällaisia luonnehdintoja löytyy pikaisella nettihaulla beluga-linsseistä eli mustista linsseistä. Beluga-linssi ei ehkä ole tyypillisin keitossa käytettävä linssi, mutta itse käytän sitä mielelläni rakenteen ja suutuntuman vuoksi. Siinä missä punaiset linssit menevät helposti jauhoiseksi mössöksi, mustat pysyvät kiinteinä ja antavat keittoon kunnon purutuntuman. Maku on mielestäni aika neutraali, mutta tässä keitossa on sen verran tuhdisti mausteita, ettei linssin maulla ole suurta merkitystä.

Mustien linssien käyttö ei sinänsä ole sen työläämpää kuin punaistenkaan. Keittoaika on hieman pidempi, mutta ei silti kovin pitkä, ja kiehumisen aikanahan voi vaikka ottaa rennosti tai tehdä jotain mukavaa. Jos mustia linssejä ei ole saatavilla tai ne eivät innosta, tämä resepti toimii hyvin muillakin linsseillä, vaikka niillä punaisilla. Beluga-linssejä ei ole aivan joka kaupassa myynnissä, mutta ainakin suurimmissa marketeissa olen niitä nähnyt, samoin erilaisissa ekokaupoissa.


Linssikeitto mustista linsseistä

1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
öljyä
1 paketti tomaattimurskaa
1,5 dl beluga-linssejä
1 rkl punaista currytahnaa
2 dl kookosmaitoa
n. 5 dl vettä
1/2 tl jauhettua korianteria
(suolaa, mustapippuria, inkivääriä tuoreena tai jauhettuna)

1. Pilko sipuli ja valkosipuli. Kuullota niitä kattilassa öljyssä currytahnan ja korianterin kanssa. Lisää tässä vaiheessa myös inkivääri, jos käytät sitä.
2. Lisää tomaattimurska, vesi ja linssit. Linssit kannattaa huuhdella ennen käyttöä.
3. Keitä noin 20 minuuttia, jotta linssit kypsyvät. Lisää tarvittaessa vettä.
4. Lisää kookosmaito ja mausta tarvittaessa suolalla ja mustapippurilla. Annokseen lisukkeeksi sopii vaikkapa lusikallinen maustamatonta soijajugurttia tai kaurafraichea.


Vaivalloisuusaste: Helppo. Sipuleissa on vähän paloittelemista, mutta muuten ei oikeastaan tarvitse tehdä muuta kuin nakata ainekset kattilaan.

1-vuotiaan arvio: Pahaa. Kaksi ensimmäistä lusikallista syljettiin pois, ja sen jälkeen suu pysyi tiukkana viivana. Epäilen, että ongelma oli linssien rakenteessa, koska samaan tapaan maustettu sosekeitto on kyllä aiemmin uponnut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti