sunnuntai 7. toukokuuta 2017

Lempeän makea tofu-porkkanakeitto


Kasvissosekeitto on ruokalaji, joka voi olla ylimaallista herkkua tai aivan järkyttävää mössöä. Kasvisten valinnalla on tietysti väliä, mutta ratkaiseva käänne kohti kunniakierrosta tai pöpelikköä tehdään maustamisessa. Tässä keitossa makua kannattelee luottomausteideni valkosipulin ja inkiväärin lisäksi kardemumma, joka antaa keittoon mukavan tuulahduksen jälkiruokien ja leivonnaisten maailmasta. 

Toinen kasvissosekeittojen yleinen kompastuskivi on liiallinen keveys. Keitto on syöty, kiitos, hyvää oli, mutta koskas se ruoka kannetaan pöytään? Heppoisuutta voidaan torjua ja myös ravintoarvoa parantaa lisäämällä keittoon jokin hyvä kasviproteiinin lähde. Tässä on käytetty pehmeää tofua, joka antaa keitolle mukavan silkkisen rakenteen.

Tuoreista porkkanoista tehtynä tämä ei ainakaan minun mittapuullani ole ihan se maailman vaivattomin resepti. Porkkanakilon kuorimisessa kestää tovi, eikä se muutenkaan ole mitään Linssinöörin hommaa. Jos käytössä on valmista porkkanasosetta, tehtävä helpottuu huomattavasti. Sosekeittojen siunaus on myös se, että mitään ei periaatteessa tarvitse pilkkoa kovin pieneksi, koska kaikki kuitenkin lopussa soseutetaan. 

Tällä reseptillä tulee aika iso satsi, joten jos syöjiä ei ole kahta enempää tai keittoa ei halua syödä monena päivänä, puolikas annos riittää varmasti. 



Tofu-porkkanakeitto

1 kg porkkanoita tai porkkanasosetta
2 pkt pehmeää tofua
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
2 tomaattia
2 tl kardemummaa
2 tl kurkumaa
1 tl mustapippuria
pala tuoretta inkivääriä
1 kasvisliemikuutio
1 l vettä
2 dl kookosmaitoa
suolaa
öljyä
(lime- tai sitruunamehua, tuoretta korianteria, maustamatonta soijajugurttia)

1. Kuori sipuli, valkosipuli, inkivääri ja porkkanat. Pilko ne ja tomaatit ja kuullota öljyssä kattilan pohjalla.
2. Lisää kardemumma, kurkuma, mustapippuri, liemikuutio ja vesi. Keitä niin kauan että porkkanat kypsyvät. Jos käytät valmista sosetta, kuumentaminen riittää.
3. Lisää tofu ja kookosmaito. Kuumenna kiehuvaksi. Soseuta lopuksi koko komeus.
4. Maista ja mausta makusi mukaisella määrällä suolaa. Halutessasi terävöitä makua lorauksella sitruuna- tai limemehua. Lisukkeeksi sopii hyvin myös tuore korianteri ja lusikallinen maustamatonta soijajugurttia.


Vaivalloisuusaste: Tuoreista porkkanoista tehtynä keskityöläs, soseesta tehtynä helpohko.

1-vuotiaan arvio: Tuntui tykkäävän! Lapioi suuria määriä rinnuksilleen, mutta tähtäsi kyllä selvästi suuhun.


Eikö juuri tämä keitto napannut? Miten olisi joku näistä:




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti