tiistai 11. heinäkuuta 2017

Merellinen nyhtökaurasoppa


Vaikka kalakeiton nimessä ja pääraaka-aineena on kala, sen hyvä ominaismaku tulee itse asiassa pitkälti mausteista ja kasviksista. Tämän totesin, kun kokeilin tehdä kalakeittoa, jossa kalan paikalla onkin nyhtökauraa. Nyhtökaurahan sinänsä muistuttaa enemmän lihaa kuin kalaa, joten lopputulos on ehkä jonkinlainen kalakeiton ja lihakeiton välimuoto. Joka tapauksessa erittäin hyvä sellainen. Tätä teen ehdottomasti toistekin.

Idea tuli Facebook-ryhmästä, jossa joku vinkkasi nyhtökauran Saaristo-maun sopivan hyvin kalakeiton tyyppiseen keittoon. Nyhtökaurassa valmiina olevat mausteet eivät paljon tässä maistu, joten tämä onnistuu varmasti hyvin myös nude-mausta.

Täydennys 1.12.2017: Saaristo oli kausimaku, eikä se enää ole markkinoilla. Kannattaa siis käyttää nudea.

Tämäntyyppistä, perinteisen ja lapsuudesta tutun makuista keittoa olinkin kaipaillut repertuaariini. Vegaaniset keitot, joita olen tehnyt, ovat yleensä olleet makumaailmaltaan enemmän itämaisia tai esimerkiksi tomaattipohjaisia. Pavut tai tofu eivät välttämättä niin hyvin istu perunoiden ja porkkanoiden kaveriksi, mutta nyhtökaura selvästikin istuu!

Porkkanoiden ja etenkin perunoiden kuorimisessa ja pilkkomisessa on toki oma vaivansa, mutta tästä tulee keittoa kunnon padallinen, josta riittää useammaksi päiväksi.


Nyhtökaurasoppa kalakeiton tapaan

1 sipuli
6 perunaa
3 porkkanaa
öljyä
n. 1 l vettä
1 pkt nyhtökauraa (nude, koska Saaristo-kausimaku ei enää ole markkinoilla)
1/2 tl jauhettua maustepippuria (tai muutama kokonainen)
3 laakerinlehteä
1 prk kaurakermaa
nippu tilliä
suolaa

1. Kuori ja paloittele sipuli, perunat ja porkkanat.
2. Kuullota sipulia öljytilkassa kattilan pohjalla. Lisää porkkanat, perunat, vesi, maustepippuri ja laakerinlehdet.
3. Keitä niin kauan että perunat ja porkkanat ovat kypsiä. Lisää nyhtökaura, tilli ja kerma ja kuumenna vielä kiehuvaksi. Mausta suolalla.


Vaivalloisuusaste: Arkiruuaksi vähän työläs mutta ihan mahdollinen, viikonloppuruuaksi ihan kohtuullinen.

1-vuotiaan arvio: Maistuu! Mausteyhdistelmä selvästi miellyttää, ja erityisesti perunan ja porkkanan palat menevät kaupaksi.


4 kommenttia:

  1. Kiva idea :) Tykkään tosi paljon tuosta Saaristo-mausta, sopii hyvin ruokiin kun on jo valmiiksi hyvä maku!
    Tästä tulee hieman myös mieleen kesäkeitto!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyypä testata tuota Saaristoa muuhunkin, tämä oli mulla ihan eka kokeilu. Hyvältä kyllä vaikutti!
      Joo kesäkeitto kieltämättä vähän tulee mieleen varsinkin tuosta liemestä, kasviksia ei vaan oo ihan yhtä monipuolisesti :)

      Poista