torstai 17. elokuuta 2017

Simppelit pikafalafelit


Näiden falafelien synnystä kiitos kuuluu Elinalle, joka kysyi minulta falafelreseptiä. Eihän minulla sellaista ollut, ja kaiken lisäksi jouduin tunnustamaan, että en muuten ole koskaan tehnyt falafeleja itse. Tällä faktalla olisi ehkä sopivassa seurassa voinut ansaita pisteen en oo koskaan -pelissä, mutta se on kuitenkin kasvisruokablogia pitävälle ihmiselle jonkinmoinen puute.

Olen kuullut kehuja Viimeistä murua myöten -blogin falafelreseptistä, mutta halusin kaikesta huolimatta kokeilla tehdä pyörykät mahdollisimman nopeasti ja simppelisti säilykekikherneistä ja skipata liottamisen.

Salainen aseeni nopeassa ja helpossa falafelinteossa oli monitoimikone, joka on todennäköisesti vanhempi kuin minä. Tämä ei ole mikään kielikuva, vaan samainen rakkine on ollut käytössä jo lapsuudenkodissani. Epäilen, että sillä on soseutettu ne hedelmäsoseet, joita äiti kertoi syöneensä minua odottaessaan. Olin jokunen vuosi sitten heittämässä konetta jo pois, mutta onneksi en heittänyt. Mahtavasti se pelittää edelleen. Valmistusprosessia nopeuttaa kummasti, kun esimerkiksi sipulia ei tarvitse silputa hienoksi, vaan nakkaa vain karkeat palaset koneeseen.

Yhdistelin useaa netistä löytämääni reseptiä, mutta ehkä eniten vaikutteita tuli Maku-lehden reseptistä. Päätin kuitenkin vetää suoriksi kaikki mahdolliset mutkat, enkä tehnyt muuta kuin sekoitin raaka-aineet monitoimikoneessa, muotoilin falafelit ja paistoin. Tällä yksinkertaistuksella sain kuin sainkin falafelit tehtyä samalla kun vahdin vauhtitaaperoa (joskin taapero kyllä sinä aikana ehätti tonkia kissanhiekkaa, kävellä pianonkoskettimilla, sammuttaa pyykkikoneen, syödä anastamansa karjalanpiirakan ja istua pitkähkön ajan keittiön pöydällä).

Lopputulos oli niin yllättävän hyvä, että tulin iloiseksi. Maut olivat kohdallaan, tosin sopivan paistolämpötilan ja -ajan löytäminen vaatii vielä harjoittelua. Osa falafeleistä vähän kärähti toiselta puolelta, osa taas jäi turhan pehmeiksi ja vaille kunnollista rapeutta. Rakenne kaiken kaikkiaan on aika pehmeä, mutta tällä pikametodilla ei varmaan ole mahdollistakaan saada sellaista Maailman Täydellisimmän Falafelin karkeaa rakennetta. Mainiosti nämä minulle joka tapauksessa maistuivat.

 Ehkä se vaan on niin, että kun mihin tahansa yhdistetään juustokuminaa, valkosipulia ja rutkasti öljyä, tulos ei voi olla ihan onneton.

Ilman monitoimikonetta tämä on vähän työläämpi, mutta onnistuu toki. Sipulit kannattaa pilkkoa aika pieniksi ja kikherneet murskata vaikka muusinuijalla tai vastaavalla. Sauvasekoitin varmaan auttaa asiaa, mutta en ihan osaa arvioida, kuinka hyvin se puree näin tuhtiin taikinaan.

Helpot ja nopeat falafelit

n. 350 g (2 pientä pkt) säilykekikherneitä
1 iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
1/2 dl vehnäjauhoja
1 rkl juustokuminaa
1 rkl tahinia
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1/4 tl cayennepippuria
reilu kourallinen tuoretta korianteria

rypsiöljyä paistamiseen

1. Kuori sipulit ja paloittele ne karkeasti. Valuta kikherneet.
2. Muusaa sipulit ja kikherneet yleiskoneessa.
3. Sekoita joukkoon loput aineet.
4. Muotoile massasta pyöryköitä ja litistä ne sitten kiekoiksi (paitsi jos haluat nimenomaan pyörykän muotoisia falafeleja). Kaada pannulle reilusti öljyä, niin että pohja peittyy kunnolla, ja paista falafelit.


Vaivalloisuusaste: Varsin siedettävä. Voisin kuvitella tekeväni työpäivän jälkeen.

1-vuotiaan arvio: Hyvää, maistuu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti