maanantai 21. elokuuta 2017

Paistettu kukkakaaliriisi Intia-mausteilla


Kelpo kukkakaalit uhkaavat kuulemma mädäntyä pelloille, joten kannanpa minäkin korteni kekoon kukkakaalitalkoisiin. Kukkakaali on tässä ruuassa hieman epätyypillisessä roolissa, se saa nimittäin toimittaa riisin virkaa. Proteiinia saadaan vihreistä linsseistä ja cashew-pähkinöistä, ja makua tuovat rusinat sekä Intia-henkiset mausteet.

Mausteet ja niiden määrät ovat tässä suuntaa-antavia, mutta suosittelen kyllä ainakin garam masalaa ja juustokuminaa. Curryn sijasta tai lisäksi käyvät varmasti hyvin esimerkiksi korianteri ja kurkuma. Mukavan keltaisen värin ruoka saa joko currysta tai kurkumasta, jota currykin sisältää. Eli siis jos täsmällisiä ollaan: kurkumasta. Toisaalta maustemaailman voi varmasti rakentaa ihan erilaiseksikin. Testaa siis ihmeessä omilla lempimausteillasi!

Rusinoiden käyttö suolaisessa ruuassa saattaa epäilyttää, mutta en suosittele jättämään niitä pois kuin äärimmäisessä hädässä tai syvässä rusinavihassa: ne ovat tässä aivan elementissään. Ne tuovat kivaa purutuntumaa ja makeutta, joka sopii hyvin yhteen mausteiden kanssa. Jokin muu kuivattu hedelmä tai marja kyllä toki saattaa ajaa saman asian.

Tämä on tosi helppo tehdä, etenkin jos omistaa yleiskoneen, jolla kukkakaalin saa jauhettua riisiä muistuttavaksi silpuksi. Sitten vaan paistamaan. Tämä käy kevyeksi ja kuitenkin ihan ruokaisaksi pääruuaksi, mutta toimii myös kylmänä, vaikkapa osana hyvinvarustettua salaattipöytää.


Paistettu kukkakaaliriisi

1/2 kukkakaali (tai pieni kokonainen)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 pkt käyttövalmiita vihreitä linssejä
kourallinen cashew-pähkinöitä
pieni kourallinen rusinoita
1 tl garam masalaa
1/2 tl juustokuminaa
1/2 tl currya
1/2 tl suolaa
öljyä

1. Paloittele kukkakaali ja jauha se monitoimikoneessa pieneksi, riisiä muistuttavaksi silpuksi.
2. Pilko sipuli ja valkosipulit. Kuullota niitä pannulla öljytilkassa. Laita myös cashewpähkinät ja mausteet mukaan pannulle paahtumaan.
3. Lisää valutetut vihreät linssit ja rusinat.
4. Lisää lopuksi kukkakaalisilppu. Sitä ei välttämättä tarvitse pitkään kypsentää, riittää kun kuumennat sen. Halutessasi voit toki paistaa sen pehmeäksi. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita: ohjeen määrät ovat melko maltilliset.


Vaivalloisuusaste: Helppo, jos omistat monitoimikoneen tai muun vastaavan tehokkaan silppurin.

1-vuotiaan arvio: Maistoi mutta purskautti kaiken pois suustaan. Ei  ilmeisesti ihan kolahtanut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti