keskiviikko 11. lokakuuta 2017

Maapähkinäinen kasvismureke – helppo arki- tai juhlaruoka

Minulla on ollut tänä syksynä käynnissä täydellisen vegaanisen murekkeen metsästys. Tavoitteena oli mureke, joka onnistuu niin, että vain heittää ainekset monitoimikoneeseen, sekoittaa, kaataa vuokaan ja paistaa. Testasin mureketta joskus tofulla, joskus kikherneillä ja hieman erilaisilla mausteilla. Nyt on aika julistaa murekekilpailun voittaja: se on tässä!

Täydellinen on tietysti aika paljon sanottu murekkeesta tai mistään muustakaan. Sanoisin, että maun puolesta tämä on erittäin hyvä. Maapähkinävoi antaa tässäkin hienon silauksen. Murekkeen rakenne on kuitenkin sen verran pehmeä, että sitä en ole valmis vielä julistamaan aivan täydelliseksi. Koossa pysymisen kanssa ei ole minkäänlaista ongelmaa, mutta suutuntumassa voisi olla vielä enemmän särmää. Joka tapauksessa erittäin kelpoisa mureke niin arki- kuin juhlapöytäänkin. Juhlassa tämä voisi toimia yhtenä monipuolisen buffetin osana, arkena tämä menee vaikka ihan vain salaatin kaverina.

Helppouden puolesta mureke on aika mahtavaa ruokaa. Se on vähän kuin pihvit tai pyörykät, mutta muotoilemisen vaiva säästyy: ei tarvitse kuin kaataa seos vuokaan. Hyvä monitoimikone helpottaa valmistusta huomattavasti, kun taikinan saa nopeasti sekoitettua. Tarvittaessa sekoittaminen onnistunee kyllä myös sauvasekoittimella.


Maapähkinäinen kasvismureke

1 pkt käyttövalmiita kikherneitä (n. 230 g)
kourallinen cashew-pähkinöitä
2 rkl maapähkinävoita
1 peruna
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 rkl soijakastiketta
1 rkl limemehua
1 tl currya
1 tl juustokuminaa
1/2 dl vehnäjauhoja
(ripaus chilirouhetta)

1. Kuori peruna ja sipuli. Voit leikata niitä hieman pienemmiksi paloiksi. Sekoita kaikki ainekset monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi.
2. Vuoraa noin litran vetoinen uunivuoka leivinpaperilla. Leivinpaperi asettuu helpommin, jos rutistat sen ensin palloksi, kastelet vedellä ja rutistelet vielä vedet pois. Kaada mureketaikina vuokaan.
3. Paista 175 asteessa 50-60 minuuttia.


Vaivalloisuusaste: Helppo ja selkeä. Paistumiseen pitää toki varata aikaa.

1-vuotiaan arvio: Ensimmäisellä kerralla söi todella mielellään, mutta viimeksi oli vähän epäluuloisempi: maisteli vain vähän.



6 kommenttia:

  1. Millainen monitoimikone sulla on?

    VastaaPoista
  2. Perunasta. Lisätäänkö se massaan raakana vai keitettynä?

    VastaaPoista
  3. Moi, mun monitoimikone on sellainen muinaisvanha Braun, se on vähintään 80-luvulta. Ei mitään erikoistoimintoja, pyörivä terä vaan, mutta aika tehokas tuntuu olevan. Yritin saada kuvan tähän, mutta kommentteihin ei näköjään saakaan kuvaa.

    Lisäsin perunan raakana, monitoimikone silppusi sen muun massan sekaan. Ei varmaan sinänsä haittaa, vaikka olisi kypsäkin, mutta ei tarvitse olla. Jos vaan on käytössä laite, jolla raa'an perunan saa silputtua hienoksi.

    Anteeksi muuten että en huomannut eilen vastata, kommentit menivät ihan ohi silmien kun tohelsin uuden postauksen kanssa. Kivaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
  4. Mä laitoin perunan sijaan vähän pakastemuusiainesta. Cashew:t oli päässyt loppumaan ja korvasin ne aurigonkukan siemenillä. Hyvää tuli! Kiitti inspiroivasta blogista!

    VastaaPoista
  5. Mä laitoin perunan sijaan vähän pakastemuusiainesta. Cashew:t oli päässyt loppumaan ja korvasin ne aurigonkukan siemenillä. Hyvää tuli! Kiitti inspiroivasta blogista!

    VastaaPoista
  6. Tosi kiva kuulla, hienoa, että maistui! Ja hyvä tietää, että auringonkukan siemenet toimivat tässä myös. :)

    VastaaPoista