perjantai 5. tammikuuta 2018

Appelsiinitofua ja kvinoaa



Kvinoa on proteiinipitoinen, riisin tai viljojen tapaan käytettävä kasvi, josta olen aina tykännyt tosi paljon. Minulla oli kuitenkin pitkään sen valmistamisessa vähän nolo ongelma. Aina kun huuhtelin kvinoaa ennen keittämistä, iso osa tuli siivilästä läpi. Jäin sitten siihen neuvottomana kalastelemaan karanneita jyviä lavuaarista ja takaraivossa jyskytti, että onpa tämä ärsyttävää valmistettavaa. En sitten viitsinyt laittaa sitä kovin usein.

Hiljattain sain jonkin mystisen aloitekykyvyn puuskan, joka johti siihen, että selvitin, onko siiviläni ehkä jotenkin harva ja onko olemassa tiheämpiä siivilöitä - olihan se, ja olihan niitä. Uudella siivilällä kvinoan huuhtelu sujuu kuin vettä vaan: tai siis läpi tulee vettä vaan, ei kvinoaa.

Kvinoan huuhtelu ennen keittämistä on tärkeää siksi, että kvinoan pinnassa on saponiini-nimistä ainetta, joka maistuu kitkerältä ja on suurina määrinä myrkyllistä. Käytännössä huuhtelematta jäänyt kvinoa aiheuttaa varmaan todennäköisesti korkeintaan vatsavaivoja, ei sen vakavampaa, mutta eiväthän nekään tietenkään kivoja ole sen paremmin kuin kitkerä makukaan.

Vatsavaivoista puheen ollen: juuri ne itse asiassa olivat yksi syy siihen, että kaivoin kvinoapussin esiin ja löysin itsestäni yllättävää aloitteellisuutta siiviläasiassa. Vähensin syksyn mittaan eläinperäisten tuotteiden käyttöä entisestään, mutta vatsani ei ehkä ihan sataprosenttisesti tykännyt muutoksesta. Hankaluutena on löytää riittävästi kasviperäisiä proteiininlähteitä, jotka eivät suurempinakaan määrinä ärsyttäisi suolistoa. Kvinoa kuitenkin on proteiinipitoista, ja se usein mainitaan vatsaystävällisenä vaihtoehtona. 

Päätin valmistaa kvinoan kaveriksi appelsiinimarinoitua tofua. Myös tofu kuuluu niihin proteiininlähteisiin, jotka herkkävatsaisetkin usein sietävät. Kasvisruuasta ja suolistovaivoista löytyy lisätietoa esimerkiksi tästä ravitsemusterapeutti Leena Putkosen artikkelista

Idea marinadiin tuli Isa Chandra Moskowitzin kirjasta Isa Does It, jossa marinoitu tofu on osana hiukan monimutkaisempaa kulhoruokaa. Siinäkin on mukana kvinoaa. Sovelsin marinadia hieman, mutta perusidea on pitkälti sama kuin kirjassa.

Tofu kannattaa ennen marinointia puristaa kuivaksi, jotta se imee paremmin marinadia ja myös rakenne muuttuu rapeammaksi. Viipaloi tofu ja puristele se kuivaksi talouspaperilla. Jos ehdit, voit kääriä viipaleet vielä talouspaperiin ja sitten vaikkapa keittiöpyyhkeeseen ja laittaa joksikin aikaa päälle painon, esimerkiksi jauhopussin tai kirjan. Itse en tällä kertaa juuri panostanut tofun kuivaamiseen, eikä se siksi ehkä imenyt marinadia parhaalla mahdollisella tavalla. Lopputulos maistui kaikesta huolimatta oikein hyvältä.

Kvinoasta on hyvä tietää, että sitä on olemassa kotimaista ja ulkomaista, jotka käyttäytyvät ruuanlaitossa vähän eri tavalla. Kotimainen lajike menee helpommin puuroksi, enkä siksi välttämättä suosittele sitä ensisijaisesti tähän ruokalajiin, vaikka kotimaisuus sinänsä kannatettavaa onkin.

Onko muuten sinulla mielessäsi jokin kasvisruoka tai ruoka-aine, joka sopii herkälle vatsalle hyvin? Kerro ihmeessä löytösi kommenteissa!


Vai haluaisitko tofusi mieluummin BBQ-marinadilla? Kokeile tätä: Makoisan savuiset BBQ-tofuvartaat

Jos kaipaat perinteisen makuista kotiruokaa, ratkaisu on tässä: Vegaaninen "makkarakastike" savutofusta


Appelsiinitofu


1 pkt maustamatonta kiinteää tofua
1 appelsiinin mehu
1 tl raastettua appelsiinin kuorta
2 rl soijakastiketta
2 rl öljyä
2 valkosipulinkynttä raastettuna
1 rl raastettua inkivääriä
1 tl agavesiirappia (tai vastaavaa makeutusta)
1/2 tl chilihiutaleita

Kastikkeeseen

maapähkinävoita tai tahinia

Lisukkeeksi

keitettyä kvinoaa
(kasvislientä)

1. Puristele tofu kuivaksi ja paloittele se pienen pihvin kokoisiksi viipaleiksi. Sekoita kaikki marinadin ainekset yhteen. Marinoi tofua vähintään pari tuntia tai vaikka yön yli.
2. Ota marinadi talteen. Paista tofupalat pannulla öljytilkassa rapean ruskeiksi.
3. Valmista kastike marinadin lopusta. Kaada marinadi blenderiin ja lisää pari ruokalusikallista maapähkinävoita tai tahinia. Säätele pähkinävoin tai tahinin määrää nesteen määrän mukaan, jotta saat haluamasi paksuisen kastikkeen. Jos marinadia on jäänyt paljon, voit käyttää kastikkeeseen vain osan.
4. Tarjoa tofu ja kastike keitetyn kvinoan kanssa. Voit keittää kvinoan kasvisliemessä, jolloin saat siihen lisää makua.


Vaivalloisuusaste: Helppo, mutta marinointi vie jonkin verran aikaa.

2-vuotiaan arvio: Maisteli vähän tofua, mutta ihmeen vähän. On yleensä tofun ylin ystävä ja sitrushedelmistäkin tykkää, mutta joko jokin tässä tökkäsi tai sitten vain hetki oli väärä.


2 kommenttia:

  1. Oli hyvää, kiitos ohjeesta! Chilihiutaleita ei ollut, mutta makua riitti ilmankin ����

    VastaaPoista
  2. Hieno juttu, kiva kun maistui! Chilihiutaleet eivät tosiaan ole mitenkään välttämättömät. ��

    VastaaPoista