sunnuntai 28. tammikuuta 2018

Runebergin mudcake


Mitä jos kansallisrunoilija Runeberg olisikin torttujen sijaan syönyt tahmeaa, sitkeän mehevää mudcakea? Olisiko hän jaksanut työskennellä vielä sitkeämmin? Etenisivätkö Vänrikki Stoolin tarinat sittenkin tahmeammin? Tai ehkä Maamme-laulun tekstistä olisi tullut jotenkin... tarttuvampi?

Eipä sillä niin väliä, tavalliset runebergintortuthan ovat tosi hyviä nekin ja antoivat kansallisrunoilijalle varmasti ihan kylliksi puhtia. Joskus varsinkin kaupan tortuissa on kuitenkin ongelmana se, että ne jäävät liian kuiviksi. Täytettä on ikään kuin liian vähän suhteessa isoon, hieman kuivakkaan kakkuosaan.

Sen riskin torjumme nyt heti alkuunsa, kun torttupohja korvataankin samaan tapaan maustetulla tahmealla mutakakulla.

Vegaanisen mutakakun tekoon olen saanut paljon inspiraatiota Sweet & Simple -blogista, tässä tapauksessa etenkin tästä semmelkladdkaka-reseptistä.

Käytin korppujauhoina ruiskorppujauhoja, jotka toimivat mielestäni hyvin ja kakku maistui herkulliselta. Tavallisilla korppujauhoilla pääsee varmasti myös erinomaiseen tulokseen. Jos sinulla ei ole korppujauhoja tai mantelijauhoja, voit korvata ne vehnäjauhoilla. Silloin kakun rakenteesta tulee todennäköisesti vielä sitkeämpi, mikä on hyvä, mutta maku ei välttämättä muistuta aivan niin paljoa perinteistä runebergintorttua.

Ohjeen kaurakerma tarkoittaa sitä ihan tavallista, ruokaan laitettavaa kaurakermaa, ei siis vispiä.


Kokeile myös muita helppoja, eri tavoin maustettuja vegaanisia mutakakkuja: Helppo sitruunamutakakku ja Vaahterasiirappi-pekaanikakku



Runebergin mudcake


150 g vegaanista margariinia
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl korppujauhoja
1/2 dl mantelijauhoa
1/2 dl mantelirouhetta
3 dl sokeria
1,5 tl vaniljasokeria
1,5 dl kaurakermaa
1 rl kardemummaa

Koristeluun

1 dl tomusokeria
n. 1 rkl vettä
vadelmahilloa

1. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Sulata margariini ja sekoita kaikki kakun ainekset keskenään kulhossa. Kaada seos vuokaan, jonka halkaisija on noin 20 cm.
2. Paista kakkua noin 35 minuuttia. Anna kakun jäähtyä hyvin. Kakku jähmettyy jäähtyessään, mutta jos se on 35 minuutin paistamisen jälkeen aivan löysä, kannattaa pidentää paistoaikaa.
3. Sekoita tomusokeriin vettä niin, että saat jämäkän mutta notkean tahnan. Lisää vettä vähän kerrallaan: voi olla, ettet tarvitse koko ruokalusikallista. Piirrä tomusokeritahnalla kakun reunoille suuri ympyrä. Täytä ympyrän sisälle jäävä alue vadelmahillolla.


Vaivalloisuusaste: Kakku on ihan sikahelppo. Koristelu tuottaa hieman lisävaivaa mutta on toisaalta aika olennainen runebergintorttumaisuudelle.

2-vuotiaan arvio: "Haluan kakkua." Siis tykkäsi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti